1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Heikki Valijoki on Vuoden Intoilija

Kehittämisyhdistys Aisapari on palkinnut Vuoden Intoilija -palkinnolla evijärveläisen Heikki Valijoen.
Valijoki palkitaan ansioituneesta kotiseututoiminnastaan useiden hankkeiden parissa sekä erityisesti uittomieskämpän ideoinnista ja toteutuksesta. Palkinto luovutetaan Aisaparin vuosikokouksessa torstaina.

Valijoki on saanut lempinimen ”Ylihullu”, joka kertoo siitä, että hänellä on useita projekteja meneillään samanaikaisesti.

MAINOS

– Johtotähteni on ennen kaikkea koko Järviseudun alueen tasapuolinen kehittäminen rehellisesti ja jokaisen ääntä kuunnelleen, Valijoki toteaa.

Valijoki toimii Evijärvi-Seuran puheenjohtajana ja hallituksen alulle ponkaisema uittomieskämppä Vonkamies Evijärven Jokisaaressa vihitään käyttöön 9.7. Hanketta hallinnoi Evijärvi-Seura ja sen kustannusarvio on 84070 euroa, josta Aisaparin tuki on 50 prosenttia.

Uittomieskämppä Vonkamies Evijärven Jokisaaressa vihitään käyttöön 9.7.

Joen uudelleen henkiin saattaminen lähti liikkeelle nelisen vuotta sitten joen kartoituksesta kartta- ja melontaopasta varten. Tervareitti-hanke oli niinikään Aisaparin rahoittama ja melontareitin kartoituksen tekivät Kyrönjoen koskihäjyt.

Kartoituksen myötä Valijoella heräsi halu nostaa uittoperinne henkiin rakentamalla perinteen mukainen alue Evijärvelle. Uusi kämppä nousi entisen uittokämpän vastarannalle. Alue on ainutlaatuinen koko Suomessa ja se palvelee melojia, soutajia, urheiluharrastajia ja geokätkeilijöitä koko Järviseudun alueella. Sitä voidaan käyttää myös opetustarkoituksessa sekä kokouspaikkana.

Vonkamies on rakennettu kokonaan puusta ja rakennusprosessi tehtiin vanhoilla työmenetelmillä. Noin 80 neliöisen kämpän sisustus on hankittu tarkasti miettien ja keräten uittotoimintaan liittyviä esineitä. Majoituspaikat ovat kuudelle hengelle, tarkoitus on lisätä paikkoja 8-10 hengelle.

Rakennustyö käynnistyi vuosi sitten ja talkoissa on ollut mukana 30-35 henkeä keski-iältään 75 vuotta.

– Tunteja on kertynyt 2500, mutta todelliset tunnit ovat enemmän. Meillä on lentänyt hurtti huumori ja tämä on ollut kuin terapiaa. Moni onkin sanonut, että miksi ei ole enempää ennen vanhaisia talkoita, Valijoki sanoo.

Uittoperinnealueelle tulee lisää rakennuksia, työn alla on puulato eli niittylato. Pukserivarasto eli entisajan hinaajavarasto tehdään rantaan ja sinne tuodaan vuokrattavia kanootteja ja keluveneitä matkailijoille. Joen rantaan nousee myös sauna.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät