Paavolan koululla panostetaan hyvinvointiin

Mainos[adrotate banner="3"]

Paavolan koululla vietetään parhaillaan hyvinvointiviikkoa, jossa uuden opetussuunnitelman mukaisesti teemana on itsestä huolehtiminen ja arjen taidot.

Oppilaat ovat saaneet viikon aikana paikalle vierailevia opettajia SPR:stä, 4H:sta, nuorisotoimesta ja seurakunnasta. Paikalla on käynyt myös keihäänheittäjä Ari Mannio, koulupoliisi sekä nuoria esittelemässä harrastuksiaan.

MAINOS

Vanhemmille järjestetyssä vanhempainillassa Toni Harjula puhui someasioista sekä muuta nettivalistusta. Ylilääkäri Stogi Ioannis piti luennon terveellisistä elämäntavoista. Mukana oli myös vieraita musiikkiopistolta.

Rehti ei polta näppejään!

Yksi vierailijoista koululla on ollut Saukonkylältä kotoisin olevan vanhempi konstaapeli Jani Kantokoski, joka kertoi kouluvierailun olevan hänestä jännittävämpi työtehtävä, kuin edellisenä päivänä koettu rosvon takaa-ajo ja kiinniotto.

Jani kertoi lapsille poliisin tehtävistä ja lakien tarpeellisuudesta. Hän kuvasi lakeja yhteiskunnan pelisäännöiksi ja poliiseja kuin pelin tuomariksi, joka valvoo että sääntöjä noudatetaan.

– Sillä miten pelaa, on iso merkitys. Jokainen meistä voi itse valita, miten sitä oman elämänsä peliä pelaa, Jani muistutti.

Konstaapeli kertoi kuulijoilleen myös siitä, millainen vastuu lapsella ja nuorella on rikoksia tehdessään. – Esimerkiksi näpistely on ihan yhtä väärin, olipa tekijä minkä ikäinen tahansa. Vahingonkorvausvastuukin alkaa jo seitsemänvuotiaasta!

Näpistelyistä oppilaat saivatkin kuulla, että Janin uralla nuorin kiinniotettu on ollut 6-7 vuotias. – Muistakaa aina, että rehti ei polta näppejään!

Joskus uskotaan, että lapselle tai nuorelle ei tule seuraamuksia tekemisistään, mutta tämä on harhaluulo. – Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuu vasta yli 15 -vuotiaana, ja sen jälkeen voikin jo joutua vaikka vankilaan tai saada sakkoja.

– Alle 15 vuotiaankin tekemä näpistys johtaa rikosilmoituksen tekemiseen, yhteydenottoon vanhempiin ja lastensuojeluviranomaisiin. Seurauksia on siis aina, kaikenikäisillä, Jani sanoi ja muistutti, että rikos ei kannata.

Yhtenä osana Jani kantokoski puhui koulukiusaamisesta, jota terminä ei ole olemassakaan, vaan kyse on kiusaamisesta tapahtuipa se kadulla tai koulussa.

Kiusaamista, jopa laittomia uhkauksia tapahtuu nykyisin esimerkiksi whatsupissa, kiusaamista on jo se että yksi oppilas poistetaan luokan omasta ryhmästä. – Toivon että te olette niitä oppilaita, jotka puuttuvat kiusaamiseen. Olkaa rohkeita ja ottakaa kiusattu kaveriksi!

Myös ilkivallasta, vaikkapa toisen pyörän renkaan puhkaisemisesta, Jani totesi että kyseessä ei ole hauska pila, vaan rikos joka aiheuttaa mielipahaa ja kustannuksia. – Kannattaa miettiä onko se kivaa, jos tulee omalle kohdalle.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliEnnätysaikainen superpesiskesän avaus
Seuraava artikkeliPienet paluut vauvaikään auttavat menestymään koulussa