1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Sydäntä lähellä

Sydänviikon teemana oli tänä vuonna ihmisten voimavarojen vahvistaminen. Yhtenä kampanjatekona ja läheisyyden osoituksena sydänviikolla oli halaaminen.

Alajärven SPR naiset esittelivät ystävätoimintaa. Sen avulla punainen risti välittää vapaaehtoisia ystäviä toista ihmistä tarvitseville.

Läsnäolo, kosketus ja yhteisöllisyys torjuvat yksinäisyyttä ja lievittävät stressiä. Sydänviikolla korostui jaksaminen, ihmissuhteet ja myönteiset tunteet sekä niiden merkitys.

MAINOS

Teemaviikon kunniaksi Alajärven apteekille oli koottu yhteistyössä Sydänyhdistyksen ja SPR toimijoiden kanssa infoa järjestöjen toiminnasta. Apteekilla oli myös kampanjatarjouksia muun muassa liittyen hyvinvoinnin edistämiseen.

Tiistaina Sydänyhdistyksen toimesta mitattiin verenpainetta. Keskiviikkona Lahja Halla-aho, joka toimii ensiapupäivystäjänä, esitteli defibrilaattorin käyttöä. Mukana oli myös SPR osasto esittelemässä ystävätoimintaansa.

Apteekilla EA-päivystäjä Lahja Halla-aho näytti koulutuskäyttöön tarkoitetun elvytyslaitteen kanssa, kuinka toimitaan ja asiakkaat saivat testata laitetta.

Defibrillaattori – tuttavallisesti defi tai deffa – on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Sydänpysähdyksissä ensimmäisenä auttaja on usein maallikko eli kuka tahansa meistä.

Siksi defin käyttöön kannattaa tutustua. Defin käyttöä ei kannata arastella – laite ei anna sähköiskua ellei se tunnista sitä tarpeelliseksi. Defi neuvoo käyttäjää ääniohjauksella ja selkeillä kuvallisilla ohjeilla.

Maallikkokäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita on hankittu esimerkiksi kauppakeskuksiin tai muihin julkisiin tiloihin. Alajärvellä Paavolantorin kauppakeskuksessa on elvytyslaite. Se sijaitsee Apteekin tiloissa.

Tanja Kyrönlahti

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät