Ala-Kojola ideoi Petra Ollista ja Mellerin lähteestä – Lammin Navettagalleria avoinna

Mainos[adrotate banner="3"]

Taiteilija Pentti Ala-Kojola on rohkea oman tiensä kulkija, joka ei itke avustusten perään, vaan asettaa työnsä ilmaiseksi kaiken kansan nähtäville ajatuksella ”katsokaa mitä olen saanut aikaan”.

Lappajärvellä osoitteessa Lammintie 261B sijaitsevassa Navettagalleriassa on alkanut jo 16. toimintavuosi. Galleria on laajentunut, siihen on avattu omia osastoja eri aihepiireille ja nähtävillä olevat työt ovat monipuolistuneet.

MAINOS

Poikkitaiteellinen elämys

Haastatellessani taiteilijaa vuonna 2005 gallerian kävijöitä oli ollut noin 200 henkilöä kesässä. Nyt kävijämäärät ovat kasvaneet ja vieraskirjaan kertyy nimiä talvisaikaankin tasaiseen tahtiin. Kesäisin Ala-Kojola viihdyttää kävijöitä yhden miehen orkesterillaan, soittimina haitari ja rummut. Kaikki tämä tarjotaan siis ilman pääsymaksua.

Pentti Ala-Kojola maalaa tilauksesta myös muotokuvia ja tunnustautuu Petra Ollin faniksi.

Kovalevylle ja kankaalle maalattujen taulujen aiheet ovat tulleet mm. maisemista, Kalevalasta ja avaruudesta. Uusia ideoita taiteilija kehittelee jatkuvasti, kuten vangitsemalla tuokiokuvia Arto Mellerin kirjasta ”Rubiinisilmäinen pääkallosormus”. Hän tekee myös tilauksesta muotokuvia valokuvien perusteella esimerkiksi vuosipäivälahjaksi.

”Ei pohjan poijat palele”

Inarissa 68 vuotta sitten syntynyt taiteilija on tuttu näky pyöräilemässä Lappajärven teillä, niin pakkasella kuin helteelläkin. Hän saa taiteelliseen työhönsä innoitusta sekä pyörälenkeistä että väkevistä persoonista kuten painija Petra Ollista.

– Viime vuonna pyöräilin 2500 kilomaeriä, vaikka lenkit ovat nyt pikkuisen lyhentyneet, hän täsmentää.

Ala-Kojola kertoo taiteellisuuden olevan suvussa verenperintöä. Esimerkkinä hän mainitsee veljenpoikansa Tuomo Ala-Kojolan, jonka käsikirjoittama lyhytelokuva Mulkku-Ulf voitti Ylen Uusi Kino –äänestyksen. Luova työ vaatii rohkeutta haastaa tavanomaiset rutiinit eikä omalta mukavuusalueelta poistuminen saa paleltaa päätä.

Netissä ja nuorisoseuralla

Ala-Kojola kehuu Limingan kansanopiston taidekoulun ja sen jälkeisten jatkokurssien mm. Suomussalmen Kianta-opistolla olleen hyväksi opiksi. Jatkuvan koulutuksen hengessä hän pyrkii vuosittain kehittämään itseään lyhytkursseilla. Hänen töitään on Navettagallerian lisäksi esillä Lappajärven nuorisoseuralla ja nyt myös netissä.

Nocturnemainen tulkinta lappajärveläiskirjailija Arto Melleristä.

– Olen maalannut yli 50 vuotta, mutta vasta viime vuonna Sami Kahilakosken ehdotuksesta laitoin töitäni esiin nettiin.

Lammin Navettagalleria on noin kahdeksan kilometrin päässä Lappajärven keskustasta Evijärven suuntaan. Paikalle on helppo löytää päätieltä, koska karhumaalaus tervehtii tien varressa tulijoita.

T. Tyynelä

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurit avasi tappiolla
Seuraava artikkeliLaven superpesisnaiset valmiina historialliseen kauteen