Elämä on hauras – kiusaaminen on elämän haaskaamista

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Yläkoululla odotettiin torstaina kiinnostavien vieraiden saapumista. Odotus palkittiin, kun iso ryhmä moottoripyöräilijöitä erilaisine kulkupeleineen karautti paikalle Motoristit koulukiusaamista vastaan -tapahtumaan.

Motoristien pyöriin pääsi tutustumaan tapahtuman lopussa. Esillä oli erityyppisiä ja -ikäisiä moottoripyöriä ja kuvassa olevia kolmipyöräisiä.

Motoristit koulukiusaamista vastaan (MKKV) lähti liikkeelle Tampereella syksyllä 2013 motoristien keskuudessa syntyneestä ajatuksesta kutsua kokoon asiasta kiinnostuneita moottoripyöräilijöitä, jotka ajaisivat ryhmänä kouluihin puhumaan oppilaille kiusaamiseen liittyvistä asioista ja ottamaan siten yhteisönä kantaa koulukiusaamista vastaan.

MAINOS

Motoristit koulukiusaamista vastaan kouluvierailuita on toteutettu kymmenillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea ja se on saanut kaikkialla erinomaisen vastaanoton.

Suosion myötä myös kouluvierailujen kysyntä, osallistuvien motoristien määrä ja toimintakokonaisuus on joka suhteessa kasvanut ja sen vuoksi syksyllä 2014 asian taakse perustettiin yhdistys Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV Ry.

Yhdistyksen tarkoituksena on pyrkiä toiminnallaan vähentämään koulukiusaamista ja vaikuttaa yleisellä tasolla myönteisesti koulun ilmapiiriin ja oppilaiden asenteisiin, rohkaista puuttumaan kiusaamiseen ja kannustaa auttamaan toinen toistamme. Yhdistys on voittoa tavoittelematon.

Alajärvelle tapahtuma saatiin Taksi-Bussi Jorma Saarelan sponsoroimana.

Tapahtuman alussa kaikki yläkoululaiset suuntasivat saliin kuulemana, mitä motoristeilla oli sanottavaa. MKKV:n Ari Santaharju kävikin suoraan asiaan kertoen olevansa itse entinen koulukiusaaja, ja myös kiusattu. – Kiusaajaksi pätevöidytään olemalla kiusattavana, Ari totesi.

– Asia joka ajaa minua tässä asiassa eteenpäin on se, että kiusaamisessa on kyse elämän haaskaamisesta.

– Elämässä on asiat pienestä kiinni, sen oppii jokainen motoristi hyvin nopeasti. Liikenteessä moottoripyörä on aina heikommassa asemassa, vaikka olisi oikeus mennä ensin. Siksi motoristi oppii ennakoimaan ja lukemaan liikennettä.

Santaharju sanoi nuorille kuulijoilleen, että nuorena tuntuu sille että aikaa on vaikka miten paljon, mutta mitä enemmän ikää on, sitä nopeammin aika menee.

– Elämä on ainutlaatuinen ja hauras, kiusaaminen on sen tuhlaamista.

Omasta tarinastaan koulukiusaajana Santaharju sanoi, että hänellä ei ollut mitään järkevää syytä koulukiusaamiselle. – Se oli minulla pelkkää ajankulua, joka on hävettänyt jälkeenpäin. Kiusaaminen ei loppunut opettajien puhutteluihin, vaan väsymiseen. Mieleni väsyi.

– Katsoin peilistä itseäni, kyllästyin omaan naamaani ja omaan itseeni. Mietin, mikä mies oikein luulen olevani? Mikä oikeus minulla on kiusata muita?

Sorin Sirkuksen Taikuri Marko, joka viihdytti niin jongleerauksella kuin taikatempuinkin.

Nykyisille kiusaajille Santaharju sanoikin, että se juoksu loppuu ennemmin tai myöhemmin. – Se väsyttää ihmisen sisältä, ajaa sut pimeään, se on tie joka ei johda mihinkään.

Santaharju muistutti myös siitä, että jokainen paikalla ollut oli tullut paikalle eri tilanteesta. Kotona tilanne aamulla lähtiessä on eri ihmisillä hyvinkin erilainen. – Mieti, että jollakin kaverille koulu voi olla ainoa paikka, joka on turva ja suoja. Se voi olla ainoa paikka jossa varmasti saa lämpimän aterian ja se tuo säännöllisyyttä elämään. Se voi olla ainoa paikka mistä löytää ystäviä.

– Jos kiusaat tätä tyyppiä, voit viedä siltä ainoan turvan ja suojan, mikä sillä on.
Niille nuorille, jotka näkevät kiusaamista, Santaharju antoi kolme ohjetta. – Ensinnäkin, älä jää yleisöksi kiusaajalle! Kiusaaja tarvitsee yleisöään, joten lähde pois. Jos tilanne on paha, niin pyydä apua, reagoi. Ja kolmantena, huomaa se, ketä muut ei huomaa. Moikkaa edes!

Vakavan aiheen lopuksi nuorille esiintyi Sorin Sirkuksen Taikuri Marko, joka viihdytti niin jongleerauksella kuin taikatempuinkin.

Tapahtuman päätteeksi nuorilla oli mahdollisuus tutustua motoristien kulkupeleihin ja istahtaa niiden päällekin!

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliLähiruoka kiinnostaa Järvilakeudella
Seuraava artikkeliTiikerien kausi alkaa olla paketissa