0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Lähiruoka kiinnostaa Järvilakeudella

Sunnuntaina käytiin Reko Järvilakeus -ryhmässä pitkä keskustelu lähiruokatarjonnan kehittämisestä Kauhavalla, Lappajärvellä ja Evijärvellä.

Keskustelun aikana ryhmä paisui niin, että jäseniä on nyt yli kaksi tuhatta. Mielipiteiden perusteella voi todeta, että lähiruokaa arvostetaan ja tarjontaan toivotaan mukaan kaikkia mahdollisia lähialueella tuotettavia elintarvikkeita.

MAINOS
Viitalan marjatilan tuotantoa.

Reko on suoraan tuottajalta kuluttajalle tapahtuvaa kaupantekoa, jossa tarjoukset ja tilaukset tehdään facebook-ryhmässä. Tilaukset käydään noutamassa ja maksamassa sovitun aikataulun mukaisesti. Näin lähiruoka siirtyy myyjältä ostajalle ilman välikäsiä tilamyynnin tavoin.

Ellet ole itse facebookissa, hoituvat tilaukset ehkä ystävien tai sukulaisten kautta. Jakelupäivänä voi tulla myös paikan päälle katsomaan, jos torimyyntiä tekevillä tuottajilla olisi mukana ylimääräistä ostettavaa.

Jakelut ovat olleet parillisen viikon keskiviikkoiltoina vuorotellen Kauhava-Ylihärmä-Alahärmä ja Kortesjärvi-Evijärvi-Lappajärvi -reiteillä. Tarkka aikataulu löytyy ryhmän facebook-seinältä kiinnitetystä julkaisusta.

Seuraava jakelu on keskiviikkona 17.5. ja parinkymmenen minuutin pysähdykset ovat Kortesjärvellä Suomelan kauppahuoneen pihassa kello 18 alkaen, Evijärvellä S-marketin pihalla kello 18.40 ja Lappajärvellä virastotalon pihassa kello 19.

Kauhavan-Härmäin reitillä tuottajat kiertävät keskiviikkona 31.5. Pysähdykset ovat silloin kello 18 Kauhavan torilla, kello 18.40 Ylihärmän S-marketin pihalla ja kello 19 Alahärmän S-marketin pihamaalla.

– Paikalliset S-marketit ovat antaneet luvan tuottajamyynnille pihamaillaan, kiittävät Reko-renkaan ylläpitäjät.

Kujasen tila tarjoaa karitsanlihaa.

Reko-toiminta aloitettiin Järvilakeuden alueella syksyllä 2015. Tähän saakka on ollut tarjolla muun muassa perunoita, juustoa, hunajaa, mehuja ja marjavalmisteita, myllytuotteita, leivonnaisia, lihaa ja lihatuotteita, kalaa ja kananmunia.

Reko-toiminnan isä on pietarsaarelainen Thomas Snellman ja käsite tulee ruotsin kielestä: rejäl konsumption tarkoittaa reilua kaupankäyntiä ja luotettavaa kuluttamista. Suomessa toimii tällä hetkellä 170 Reko-ryhmää ja niissä on yhteensä 250 000 jäsentä.

Asiakkaat kehuvat tuotteiden laatua ja turvallisuutta.

– Kun ruuan voi ostaa suoraan tuottajalta, tietää mistä se on peräisin. Lisäksi Rekossa on tarjolla paikallisia erikoistuotteita, joita ei saa päivittäin kaupasta. Tarjonnassa painotetaan myös tuotannon eettisyyttä.

Sunnuntain keskustelussa toivottiin ryhmään lisää paikallisia tuottajia, erityisesti juuresten ja vihannesten toimittajia. Jos ei viime kesän satoa ole enää jäljellä, on uusi satokausi odottamassa.

Kaikki muukin paikallinen tuotanto on tervetullutta eli pitäkäähän mielessä Reko Järvilakeus: jos tahdot mukaan myyntiin, ota yhteyttä ryhmän ylläpitäjiin: Annika Kujanen Alahärmä, Sari Ranta Lappajärvi tai Päivi Kultalahti Evijärvi.

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät