3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Liki tonnin painoisesta pahkasta baarikaappi Risto Pohjosen käsissä

Alajärven Koivumäellä asuva Risto Pohjonen on tunnettu paitsi puukoistaan, myös mitä erilaisemmista ja taidokkaista pahkatöistään.

Nyt hänellä on kuitenkin käsissään sen kokoluokan pahka, jollaista edes tämä vuosikymmeniä pahkatöitä tehnyt mies ei ole aikaisemmin nähnyt.

MAINOS
Muutama sata tuntia työtä ja tästä pahkasta syntyy upea baarikaappi osaavissa käsissä. Lisäksi jäljelle jää runsaasti materiaalia puukonkahvoiksi ja huilunrakennukseen.

– Hain pahkan Vehmersalmelta Kuopiosta ja se on ylivoimaisesti isoin koivupahka, jota koskaan olen nähnyt. Vielä kun lähdin sitä hakemaan, en ihan arvannut että se olisi näin iso, Pohjonen sanoo.

Pohjonen sai tiedon isosta pahkasta sen omistajalta, joka otti Ristoon yhteyttä. Pahka painaa arviolta noin 800-1000 kiloa ja tarkoituksena on tehdä siitä omaan kotiin nurkka/baarikaappi. Pahkan sisustat taas käytetään puukonkahvoiksi ja onpa eräs huiluntekijäkin ollut jo Ristoon yhteydessä saadakseen pahkasta materiaalia nokkahuiluun.

– Sisustaa tässä pahkassa onkin todella paljon, se kaikki otettaan pois, Pohjonen kertoo.
Kyseinen jättiläispahka lienee iältään noin 30 -vuotias, sillä metsäalueelle, josta se löytyi, oli edellisen kerran tehty metsänhoitotoimia tuolloin. pahka löytyi monen metrin korkeudesta syrjäisestä metsästä, sellaisesta ryteiköstä johon pääsi vain puunajokoneella.

– Tämä onkin syy, miksi pahka on säilynyt niin hyvin ja saanut kasvaa näin suureksi, muuten se olisi jo viety aikaisemmin, Pohjonen arvelee.

Pahkat ovat puissa esiintyviä epämuodostumia tai sairauksia, joiden arvellaan syntyvän mutaatiosta tai puun pinnan vauriosta. Siinä jokin puun jälsisoluista alkaa jakautua muita nopeammin tuottaen samanlaisia soluja.

– Pahka on verenimijä, joka vetää puusta kaiken ravinnon ja se kasvaa yllättävänkin nopeasti, Pohjonen kertoo.

Kun jättiläispahka on nyt saatu kotiin Koivumäkeen, niin ensimmäinen toimi Pohjosella on sen kanssa halkaista se kolmeen osaan. Sen jälkeen se kuoritaan ja sisusta irrotetaan. Ennen kuin pahkasta on muotoutunut baarikaappi, edessä on satojen tuntien työ.

Niinpä onkin selvää, että tämä baarikaappi ei myyntiin lähde, vaan sille on jo paikka kotona valmiiksi katsottuna!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät