1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Ajankohtaista kasvintuotannosta

15.5.2017, Etelä-Pohjanmaa
 
Sää

Pellot ovat kuivuneet viileässä ja kuivassa säässä hitaasti. Etenkin eloperäisillä mailla routa pitää vielä maan märkänä. Kevätkyntöjä on koko maakunnassa haitannut roudan epätasainen sulaminen, kun sateita ei ole saatu.
 
Terminen kasvukausi ei ole vielä alkanut. Luke Ylistaron mittauspisteessä lämpösummaa on kertynyt vain 1 aste 12.5. mennessä. Pitkänajan keskiarvon mukaan lämpösummaa tulisi olla jo 57 astetta. Käytännössä lämpösumman kertymisessä ollaan jo noin kolme viikkoa jäljessä.
 
Huhtikuu oli keskimääräistä kylmempi ja sateisempi. Sateita saatiin lähes tuplaten tavanomaiseen verrattuna. Toukokuu on sen sijaan alkanut poutaisena, mutta niin ikään kylmänä. Kylmin yö (12.5.) on ollut Luke Ylistaron mittauspisteessä – 5,4 astetta.

MAINOS

Toukokuussa on satanut 6,7 mm. Kuukauden keskimääräisestä sademäärästä on koossa vasta reilu kymmenen prosenttia. Pitkäaikaisen keskiarvon mukaan toukokuun keskilämpötila on 9,1 astetta. Nyt siitä ollaan huimasti jäljessä, kun 5 astetta ei ole mennyt rikki, että lämpösummaa alkaisi kertyä.
 
Syysviljat

Syysviljojen talvehtimisessa on ollut menneenä talvena isoja eroja. Syksyllä oikeaan aikaan kylvetyt kasvustot vaikuttavat selviytyneen talvesta paremmin. Osa kasvustoista jää aukkoisiksi. Vielä ei ole tiedossa kuinka paljon kasvustoja rikotaan.

Syysviljojen lannoituksia on tehty heti, kun kasvu on lähtenyt käyntiin ja pelto kantaa. Parhaiten ovat talvehtineet rukiit.

Myös hyvin talvehtineita vehniä on jonkin verran. Syysöljykasvit ovat sen sijaan kärsineet monin paikoin pahoja tuhoja. Kasvustoja joudutaan tänä keväänä rikkomaan ja kylvämään uudestaan.
 
Viljat

Kylvöt ja lannanlevitys käynnistyivät vähitellen loppuviikosta. Lannanlevityksessä saadaan tällä viikolla täysi vauhti päälle. Kylvöt sen sijaan ovat alkutekijöissään.

Kevätkylvöt on aloitettu lähinnä vehnillä, härkäpavulla ja kauralla. Kyrönmaalla on kylvetty noin kymmenenprosenttia pelloista, muualla tätäkin vähemmän.
 
Kylvösuunnitelmiin on tehty pieniä muutoksia kylvöjen viivästyessä. Kevätrapsia, härkäpapua ja myöhäisiä kevätvehniä on vaihdettu aikaisempiin vaihtoehtoihin.

Peruna

Perunanistutus on vielä lähtökuopissa. Muutama kokeilija on istuttanut varhais- tai kesäperunaa.  Siementen kunnostus on loppusuoralla. Siemenperunat odottavat vielä varastoissa maan lämpenemistä.
 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät