25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Koiranomistajille hyödyllisiä ensiaputaitoja

Kun kesä lähestyy, on monen koiranomistajan murheena kyykäärmeet. Onkin syytä tietää, miten toimia kyykäärmeen purtua koiraa. On myös hyvä oppia havaitsemaan lämpöhalvaus ja ennen kaikkea tietysti tietää, miten ennaltaehkäistä sen syntymistä.

Järviseudun Kennelkerho tarjosi sekä jäsenilleen että muille asiasta kiinnostuneille tiiviin kolmen tunnin koiran ensiapuluennon, jossa opittiin miten antaa koiralle ensiapua, mitä tapaturmia voi hoitaa kotona ja milloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

MAINOS

Luennoitsija eläinlääkäri Sarianna Kujanen Alahärmästä omaa paljon päivystyskokemusta ja tarjoaa peruseläinlääkäripalveluita pienklinikallaan. Hän on myös koiranomistaja, jolta löytyi elävän elämän vaaratilanteista monia esimerkkejä. – Eläimelle ei välttämättä paljon pysty tekemään kotona. Netistä löytyy tietoa, mutta ikävä kyllä myös väärää, hän sanoo.

Jos sattuu onnettomuuspaikalle tai omalle koiralle tapahtuu jotain, on hyvä arvioida koiran tila ennen kuin soittaa päivystykseen. Koiran tilasta kertovia seikkoja ovat esimerkiksi pulssi, hengitys, limakalvojen väri, vatsan malli, koiran liikkuminen, turvotus, reagointi ihmiseen ja lämpö.

Ulkoisesti voi tarkastaa mahdolliset haavat ja verenvuodot. Tarpeen vaatiessa koiraa voi elvyttää, vaikkakin isolle koiralle sen tekeminen on yksin mahdotonta.

Kun kesähelteet tulevat, liiallinen fyysinen kuormitus tai liian kuumassa oleskelu pitkään voivat aiheuttaa lämpöhalvauksen. Tällöin normaalit ruumiin jäähdytysmekanismit pettävät. Oireita ovat koiran voimattomuus, kiihtynyt hengitys, kirkkaanpunaiset limakalvot, korkea ruumiinlämpö, tuijottava katse, oksentelu ja ripulointi.

Älä siis jätä koiraa kuumaan autoon äläkä harjoita fyysistä toimintaa helteellä! Ensiapuna on pyrittävä jäähdyttämään koiraa, mutta ei jäätävällä vedellä eikä nopeasti vaan esimerkiksi suihkuttelemalla kylmällä vedellä hiljalleen mahanalusen karvattomia paikkoja ja kaulan aluetta.

Joillekin saattaa tulla yllätyksenä, että kyynpuremaan ei koiralle anneta kyytablettia kuin tietyissä erityistilanteissa. -Kyynpuremaa ei voi kotona hoitaa, Kujanen sanoo. Kyytabletin voi antaa tavallisen ampiaisen piston johdosta allergisen reaktion vuoksi, mutta kyyhyn koira reagoi eri tavalla kuin ihminen. Kyytabletin antaminen saattaa jopa peitellä oireita ja viivyttää hoitoon vientiä.

Puremakohta on turvonnut ja todella kipeä. Koira on vietävä eläinlääkärille nesteytystä varten ja sille voidaan antaa vastamyrkky. -Vastamyrkky on noin 300 euron annos ja se on joka euron väärti, Kujanen sanoo.

Pieniä pintahaavoja voi hoitaa kotona. Ompelua vaativat haavat tulisi saada ommeltua mielellään 6-12 tunnin sisällä. Silmän vammat on hyvä aina näyttää eläinlääkärille. Murtumaa tai raajan sijoiltaanmenoa epäillessä on myöskin otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiralle ovat myrkyllisiä muukin kuin rotanmyrkky ja lääkkeet; myrkytyksen voi aiheuttaa niin suklaa, ksylitoli, sinilevä kuin rusinat ja viinirypäleetkin. Jos koira syö jotain sille myrkyllistä, on yritettävä selvittää mahdollisimman tarkasti mitä se söi ja kuinka paljon.

Hanki kotiin koiraa varten puhdistusainetta, sidetarvikkeita, 3 % vetyperoksidia oksetusta varten, ruiskuja juottamista varten, ripulilääkettä, kyytabletti ampiaisen pistoihin, korvapuhdistetta ja kuumemittari. Kylmäpakkaus on hyvä pitää pakastimessa. Kipulääkettä on saatavilla vain reseptillä, mutta sitäkin kannattaa kotiin hankkia.

Koiran ensiaputaidot ovat hyödyllisiä kaikille koiranomistajille. Koirahoitola Peninkulmaa yhä pyörittävä Sari Niemikin osallistui kurssille, vaikka omaa jo 30 vuoden kokemuksen koiranpidosta. Hän näkee, että kurssilla opitut taidot saattavat olla jatkossa hyödyksi niin omien kuin hoitolassaan hoidossakin olevien koirien kanssa.


Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät