Markus Latvalalle SM-painipronssia

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärveläinen Markus Latvala voitti 80-kiloisten sarjassa pronssia kreikkalais-roomalaisen painin SM-kisoissa Lapualla huhtikuun alussa. 26-vuotias Latvala on harrastanut painia vasta viisi vuotta. Häntä valmentaa kansainvälistä arvokisamenestystä saavuttanut Rami Hietaniemi.

Harvinaisempaa lienee, että painin pariin siirrytään vasta aikuisiällä. Vaikutusta Latvalan painiuran alkamiselle oli naapuriin muuttaneella Pekka Hannulalla, jonka kanssa ensin harrastettiin judoa 1,5 vuotta ja sen jälkeen painia saman verran. Sitten Latvala siirtyi ensin vuodeksi Lapuan Virkiään ennen kuin päätyi edustamaan nykyistä seuraansa Nurmon Jymyä.

MAINOS

SM-kisat olivat hänelle kolmannet. – Välierä oli tiukka, hävisin 2-1. Välierävoitolla olisin päässyt kultaotteluun, Latvala sanoo. – Olithan sä tosi onnellinen, aviopuoliso Marja kuitenkin huikkaa väliin.

– Olihan siitä tyytyväinen, mutta ainahan sitä haluaa enemmän ja enemmän, painija itse näkee.

– On haastavaa yhdistää perhe, työ ja harrastus, 6- ja 7-vuotiaiden lasten Matteuksen ja Sandran isä sanoo. Hän harjoittelee 10-12 kertaa viikossa. Lajiharjoittelu vie Nurmoon kolmesti viikossa, minkä lisäksi hän suorittaa itsenäisesti lenkit ja punttitreenit. Hän työskentelee Mäkelä Alulla ja satunnaisesti viikonloppuisin ravintolan ovella.

Marja on osannut asennoitua tilanteeseen. – Aluksi oli paljon vaikeampaa, kun yhtäkkiä Markus oli niin älyttömän paljon pois kotoa, hän sanoo. Suku on kuitenkin tukena.

Molempien vanhemmat ovat lähellä ja tarvittaessa hoitavat lapsia. Lapsetkin ensin miettivät milloin isi tulee kotiin, mutta he ovat päässeet harjoituksiin mukaan ja ymmärtävät nyt isän poissaolon paremmin.

Latvala itse on vaatimaton menestyksestään, mutta lopulta myöntää, että onhan tämä jonkinlainen saavutus. – Jotkut ei tietysti saa ikinä mitalia, vaikka harjoittelevat aina.

– Nuorempana pelasin jalkapalloa monta vuotta, ja aina sitä jotain touhuttiin, jos ei muuten niin painittiin välitunnilla, hän kertoo aiemmasta urheilutaustastaan ja kokee jo koululiikunnan olleen hyvä pohja.

– Paini on haastava laji. Joka osa-alue pitäisi olla kunnossa; voima, notkeus ja kestävyys. Painissa tarvitsee olla pelisilmääkin ja pitää osata lukea vastustajaa. On haastavaa yhdistää niitä kaikkia, Latvala selittää.

Monipuolisuuden vuoksi paini häntä kiinnostaakin. Lisäksi hän arvostaa sitä, että lajissa saa harjoitella maailman parhaiden kanssa. Hän pääsi heti painimaan heidän kanssaan ja ammentamaan tietotaitoa.

Marja hoitaa ruokapuolen saamiensa ohjeiden mukaan. Ruokavalio onkin tarttunut koko perheeseen ja harvoin enää herkutellaan. Kisojen ulkopuolella ei pysytellä kisapainossa, vaan ennen SM-kisojakin vielä punnituspäivän aamuna paino oli 83 kiloa.

Vaimoa hirvitti ja hän mietti miten toista voi asia naurattaa. Latvala itse kuitenkin näkee, että nopea painonpudotus on helpompaa kuin pitkällä aikavälillä tehty, ja punnituksen jälkeen voi syödä ja paino saa taas nousta.

Suomi Cupissa Latvala painii 90-kiloisten sarjassa. Seuraavat kisat ovat Heinolassa kesäkuussa. Kilpailut yleensä jännittävät, koska kisakokemusta on vähän. Mutta sen jälkeen kun paini alkaa, ei hän enää ajattele mitä ympärillä tapahtuu vaan keskittyy painimiseen.

Vaikka mies on tyytyväinen, että on saavuttanut painissa nyt tämän pisteen ja toivoo, että sillä tasolla pysyisi niin kauan kuin lajia harrastaa, ajatus kultamitalista on mielessä. Hän harjoittelee kovaa, ja ensi vuonna on jälleen uudet SM-painit. – Kyllähän se kirkas maistuisi parhaimmalta, kyllä siihen tähdätään.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliKoiranomistajille hyödyllisiä ensiaputaitoja
Seuraava artikkeliViljelijätukihaun aika on nyt – pelloille on päästy vasta paikoin