0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Viljelijätukihaun aika on nyt – pelloille on päästy vasta paikoin

Kevät ja kesä ovat antaneet odotella itseään ja Järvi-Pohjanmaalla on päästy pelloille vain paikoin tekemään kyntöjä ja lannanlevityksiä. Kiireisimmät ovat kuitenkin jo kylväneetkin muutaman lohkon.

– Normaalisti toukokuun ensimmäinen viikko on jo hyvä kylvöviikko, mutta nyt on toisin. osa viljelijöistä on jo laskenut, että tänä vuonna eivät kauraa lainkaan, koska se tarvitsee pitkän kasvukauden, maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala kertoo. Eniten kuitenkin askarruttaa se, miten kasvit ovat selvinneet talvesta.

MAINOS

Vaikka viljelijöillä on kiireisin aika vasta alkamassa, on vuoden 2017 viljelijätukihaun aika on nyt.
– Kunnissa käsiteltävistä hakemuksista päätuen, tukioikeussiirtojen ja tärkkelysperunasopimusten viimeinen palautuspäivä on 15.6. ELY -keskuksissa käsiteltävien hakemusten, eli tukioikeuksien varantohaku ja uusien ympäristösopimusten viimeinen hakupäivä on myös 15.6., kertoo Kuoppala.

Maatalouden päätukihaun sähköisiä hakemuksia on voitu jättää jo 2.5. alkaen ja niitä onkin tullut jo noin 110 kappaletta. Maataloustoimistossa odotetaan kaikkiaan vajaata 600 hakemusta. – Sähköinen tukihaku on nyt pidempi kuin koskaan aikaisemmin, viime keväänäkin aikaa tukihakemusten jättämiseen oli vain kolmisen viikkoa, sanoo maaseutuasiamies Paula Mäkelä.

Viime keväänä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella sähköisen hakemuksen jätti peräti 95 prosenttia kaikista hakemuksen jättäneistä, joka oli samalla koko valtakunnassa kolmanneksi korkein luku. Samoja lukuja toivotaan tänäkin vuonna.

– Vaikka aikaa jättää tukihakemus on vielä, niin asian kanssa ei kannata aikailla, Kuoppala ja Mäkelä toivovat.

Tukihaku on hyvä aloittaa katsomalla vipupalvelusta lohkojen rajat ja pinta-alat. Järvi-Pohjanmaa alue on ollut tänäkin vuonna mukana ajantasaistuksessa, joten joitakin muutoksia on tullut.

Ajantasaistuksessa käydään läpi lohkojen rajat uusien, vuonna 2016 kesällä otettujen ilmakuvien perusteella.

– Pinta-aloihin ei ole tänä vuonna käytössä niin sanottua kymmenen aarin lisäystä. Rajakorjaukset ovat mahdollisia vain, jos kyseessä on peltona vuodesta 2004 ollut ala.

– Lohkoja koskevat muutokset kannattaa tehdä ennen varsinaista tukihakua mahdollisimman varhain, näin viljelijällä on käytössään kunnan hyväksymät tiedot tukihakua varten, Kuoppala muistuttaa.

Pinta-alojen tarkastuksen jälkeen siirrytään itse hakemukseen. Pohjana on hyvä käyttää edellisen vuoden tietoja. Samalla kannattaa palauttaa mieleen, mitä lohkokohtaisia toimenpiteitä on valinnut.

– Talviaikaiseen kasvupeitteisyyteen kelpaavien kasvien osalta on hyvä muistaa, että tilapäisesti viljelemätön, monivuotinen ympäristönurmi, suojavyöhyke, luonnonhoitopeltonurmi, viherlannoitusnurmi, monimuotoisuuspelto tai avokesanto eivät kelpaa ellei siihen ole kylvetty nurmea tai syyskasvia.

– Seuraavaksi kannattaa katsoa sellaiset lohkot, joille aikoo tänä vuonna ensimmäisen kerran ilmoittaa vihrelannoitusnurmea, luonnonhoitopeltonurmea, riista- tai maisemakasveja sekä niitty- ja lintukasveja, Kuoppala sanoo.

– Näitä kasveja ei saa ilmoittaa pysyvän nurmen lohkolle. Tilapäisesti viljelemättömien alojen ilmoittamisessa kannattaa olla tarkka, koska niillä on vaikutusta pinta-alan säilymiseen korvauskelpoisena sekä tilatukioikeuksien määrään.

– Viljelytiedot tarkistetaan ja korjataan vastaamaan vuoden 2017 viljelyä.

Sähköisessä tukihaussa on ohjaavia toimintoja, joiden avulla pyritään saamaan virheelliset valinnat pois. Vipuneuvojan avulla käydään hakemus vielä lähes kokonaisuudessaan läpi ennen varsinaista tukihakua. Tukihaussa haetaan tilakohtaisesti sille tarjolla olevat tuet.

Hakemus kannattaa palauttaa mahdollisimman aikaisin ja jos kylvöt eivät mene suunnitelmien mukaan, niin aikaa muutoksille on 15.6 saakka. Ne tehdään perumalla aikaisempi hakemus, tekemällä muutokset ja lähettämällä uusi hakemus.

Vipupalvelussa on tieto tilalla olevista tukioikeuksista. Niiden määrää verrataan hakemuksessa olevaan pinta-alaan. Tässä vaiheessa yleensä huomataan myös mahdollinen vuokramaiden tukioikeussiirtojen ajantasaisuus.

– Jos tukioikeuksia on liikaa, ne kannattaa joko myydä tai vuokrata ja jos niitä on liian vähän, niitä kannattaa ostaa tai vuokrata. Tukioikeussiirrot tehdään edelleen paperilomakkeella ja niiden viimeinen palautuspäivä kuntaan on 15.6.

Nuoret ja uudet viljelijät voivat hakea ELY -keskuksesta kansallisesta varannosta tukioikeuksia tietyillä edellytyksillä. Haku tapahtuu paperisella lomakkeella.

Tärkkelysperunasopimuslomake palautetaan kuntaan myös 15.6 mennessä. Lomakkeelle merkitään tehtaan kanssa tehdyn sopimuksen tiedot.

– Farmari-näyttely sotkee neuvojien tukihakemuksien täyttötyötä viimeisellä palautusviikolla, joten senkin takia kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät