0.8 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Nuorten raittiit valinnat tukevat tasapainoista aikuisuutta

Maamme nuorison raitistuminen on jo tunnettu ilmiö. 15–18-vuotiaat ovat keskimäärin raittiimpia kuin heidän vanhempansa samassa iässä.

Raitistumiskehitys on jatkunut koko 2000-luvun ajan. Monesti kuitenkin päihteiden käyttö alkaa 18 vuoden iässä. Samaan ikään sijoittuu usein valmistumisia ja merkittäviä elämänmuutoksia.

MAINOS

Selvin päin kesään -kampanja muistuttaa nuoria ja heidän vanhempiaan tasapainoisen tulevaisuuden rakentamisesta tämän päivän harkitsevilla ratkaisuilla. Kaikkihan me haluamme tukea nuorten kasvua onnistuneeseen ja onnelliseen aikuisuuteen.

Kesän alkaminen antaa kaikille aihetta iloon ja juhlaan. Ammattiin valmistuvien lisäksi koululaiset saavat nauttia kesäloman alkamisesta.

Hauskanpidon keskellä on tärkeää pysähtyä huomaamaan päihteettömän juhlinnan korvaamaton etu, joka on siinä, että silloin myös päättöviikonlopun ja kesän alkajaisten jälkeiset päivät ovat yhä juhlaa. Hyviä syitä juhlaan ei siis kannata pilata päihteillä!

Valitettava tosiasia on, että suurimmalla osalla alaikäisistäkin on yhä päihdekokeiluja ja huolestuttava määrä alaikäisiä juo itsensä edelleen humalaan kuukausittain. Lisäksi päihteitä käyttävillä nuorilla on muita nuoria useammin perheessään mielenterveys- ja talousongelmia.

Nämä asiat yhdistettyinä muun muassa kasvavaan nuuskan ja kannabiksen käyttöön haastavat aikuisväestön huolehtimaan paremmin nuorison hyvinvoinnista ja terveydestä. Vanhemmilla on näin merkittävä vastuu nuorten kesäjuhlinnan valvonnasta ja ohjaamisesta.

Nuorten tulee saada kasvaa tasapainoisessa ympäristössä itsenäiseen ja vastuulliseen elämään. Tärkeintä on huolehtia nuortemme turvallisuudesta!

Selvin päin kesään -kampanja rohkaisee tänä vuonna uudistetulla ilmeellään kaikkia, erityisesti nuoria, päihteettömään juhlintaan ja kesän viettämiseen. Se haastaa myös kasvatusvastuussa olevat aikuiset toimimaan nuorten päihteettömän elämän ja turvallisuuden takaamiseksi sekä omien valintojen tarkastelemiseen.

Vanhempien tulee osata ennakoida ja pohtia oman perheen pelisääntöjä juhlahumunkin keskellä. Aikuisten vastuulla on rakentaa yhdessä nuorten kanssa sellaista arkea ja juhlaa, jossa päihteettömyys on helppo ja luonnollinen valinta.

Kampanjassa muistutetaan, että kaikki päihteet, alkoholin, tupakan ja huumeiden lisäksi myös sähkösavukkeet, nuuska ja kannabis vahingoittavat terveyttä. Nuorten ja heidän vanhempiensa tulisi tunnistaa entistä paremmin myös niistä aiheutuvat sosiaaliset haitat ja välttää niiden käyttöä.

Selvin päin kesään -kampanja järjestetään 15. kerran ja se sijoittuu erityisesti koulujen päättäjäisviikonloppuun 2.–4.6.2017.

Kampanjakumppaneina tänä vuonna ovat Raittiuden Ystävät ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Förbundet Hem och Skola, Koulutus Elämään -säätiö, KRAN rf, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Myllyhoito, Nuori kirkko ry, Nuorisokasvatussäätiö, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf, Sininauhaliitto, Sininuorisoliitto, Suomen ASH, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Valkonauhaliitto ja Viron Raittiusliitto.

Selvin päin kesään -kampanjatoimijat onnittelevat lämpimästi valmistujaisjuhliansa viettäviä nuoria ja toivottavat kaikille aurinkoista kesälomaa. Olemme ylpeitä nuortemme yhä raitistuvasta elämästä ja toivotamme rohkeutta päihteettömyyteen myös tulevaisuudessa. Juhlitaan turvallisesti ilman päihteitä!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät