12.2 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Pappilanmäen museoniityllä perinnepäivä

Pappilanmäen museoniityllä Lehtimäellä järjestettiin kevään ensimmäinen talkoo- ja perinnepäivä, jossa mukana oli tuttuun tapaan Alajärven 4H -yhdistyksen, Lehtimäki-Seuran, Jami Kurejoen luonto- ja ympäristöalan opiskelijoita, Jami Green Caren sekä Aisaparin kestävät kylät -hankkeiden edustusta.

Aana Vainion keittelemät liemet villalangan värjäykseen ovat aina yhtä mielenkiintoisen näköisiä ja valmis lopputuote houkuttelee sävyillään.

Mukava lämmin ja tuuleton sää houkutteli nyt paikalle myös mukavasti kyläläisiä ja niinpä riukuaidan teko, langanvärjäys ja keppihevosten tekeminen saivat kaikki runsaasti yleisöä.

MAINOS

Alajärven 4H-yhdistys on vuokrannut niittyalueen seurakunnalta tavoitteella hoitaa niittyä kohti alkuperäistä asua. Alajärven 4H:n toiminnanjohtaja Krista Savola kertoo, että tälle kesälle työhön saatiin Vuokon luonnonsuojelusäätiön avustus, jonka turvin perinnepäivä nyt keväällä ja toinen myöhemmin syksyllä järjestetään.

Apurahalla työhön alueelle lähinnä lupiinien kitkemiseen palkataan lisäksi neljä nuorta kesätöihin. – Lupiinien kitkeminen alkaa jo tuottaa tulosta, se nähtiin viime kesänä. Silti taukoa tässä työssä ei voi pitää, Savola toteaa.

Keppihevosia syntyi päivässä joka starttiin! Materiaaleina mm. vanhoja villasukkia ja tyynyn täytteitä!

Talkoopäivässä vierailleella yleisöllä oli mahdollisuus tutustua mm. villalankojen perinnevärjäykseen kasveilla, mitä esitteli Aana Vainio. Langan värjäys on hypnoottisen mielenkiintoisen näköistä puuhaa, jossa tekijältä vaaditaan pitkää pinnaa, mutta lopputuloskin on upea!

Tuttuun tapaan Jamin opiskelijat jatkoivat riukuaidan tekoa, yleisö pääsi tutustumaan myös museolle ja sai maistella villiyrttijuomaa, johon ainekset löytyivät myöhäisestä kevään tulosta huolimatta ihan niityn kupeesta.

Uutta päivässä oli 4H:n keppihevostyöpaja ja keppihevosrata. Keppihevostyöpajassa kaikki halukkaat saivat tehdä oman keppihevosen hyödyntäen kierrätysmateriaaleja. Kepparit nimetään Suomen hevosten nimin, joten niillä on vallan hauskat nimet!

Perinnepäivässä pääsi myös istuttamaan oman auringonkukkansa, ei tosi vielä ulos, mutta muutaman viikon esikasvatuksen jälkeen taimen saa jo ulos kasvamaan mittaa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät