-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Sinilevää havaittu edelleen vain vähän Etelä-Pohjanmaan alueella

Viikolla 28 sinilevää on havaittu hieman Kuortaneenjärvellä. Muilla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen vakiohavaintopaikoilla ei tällä viikolla havaittu sinilevää.

Pintaveden lämpötilat ovat nousseet viime viikosta, ja esimerkiksi Lappajärvellä pintaveden lämpötila on 19,1 ja Merenkurkussa 13,2 astetta.

MAINOS

Vedet ovat edelleen ajankohtaan nähden viileitä, mikä osaltaan hillitsee sinileväkukintojen esiintymistä.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintaveden lämpötilasta löytyvät Järvi-meriwiki-verkkopalvelusta ( ). Kansalaiset voivat tallentaa verkkopalveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Sinileviä eli sinibakteereita esiintyy luontaisesti vesistöissä. Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä.

Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Tyyni sää saa levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla
myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia.

Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät