-15.3 C
Alajärvi
torstai 02.2.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Maailman hepatiittipäivä on tänään 28.7.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta. Virushepatiiteista B- ja C-hepatiitti tarttuvat veren välityksellä, A-hepatiitin voi saada saastuneesta vedestä tai ruoasta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että tartunnan saamiseen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28.7. Virushepatiitti koskettaa 400 miljoonaa ihmistä maailmassa. Määrä on yli 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi HIV-infektion saaneiden määrä. Arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi virushepatiitin takia. Vain viisi prosenttia tartunnan saaneista tietää siitä.

– Virushepatiitti on ehkäistävissä ja hoidettavissa. A- ja B- hepatiittiin on olemassa rokote ja C-hepatiittiakin voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti. Tartunnan saamiseen voi myös vaikuttaa omilla valinnoillaan, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä. Suomessa saadut A-hepatiittitartunnat johtuvat yleisimmin elintarvike-epidemioista. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat on syytä kuumentaa ennen käyttöä.

B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa esimerkiksi likaisesta neulasta, varsinkin B-hepatiitti myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. B-hepatiittitartuntojen määrä on vähentynyt riskiryhmien parantuneen rokotesuojan ansiosta, mutta rokote ei kuitenkaan vielä kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

C-hepatiitti on Suomen yleisin virushepatiitti. Tartuntoja todetaan noin 1100 vuosittain, valtaosa nuorilla alle 35-vuotiailla. STM:n viime vuonna julkaiseman kansallisen C-hepatiittistrategian tavoitteena on tehostaa C-hepatiitin ennaltaehkäisyä, yhdenmukaistaa testausta ja pitkällä aikavälillä hoitaa kaikki tartunnan saaneet.

– Virushepatiitti on sairaus. Sitä ei tarvitse hävetä, kuten ei muitakaan sairauksia. Hepatiittitartunnan voi saada kuka vaan. Sairastuneet voivat elää yleensä normaalia elämää, Inomaa muistuttaa.

On tärkeä todeta tartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä ja viruksen leviämistä ehkäistä.

Tämä on virushepatiitti
– A-hepatiitti tarttuu ruoan tai veden välityksellä.
– B- ja C-hepatiitti tarttuvat verenvälityksellä.
– A- ja B-hepatiittiin on rokote, C-hepatiittiin rokotetta ei ole.
– Juo matkoilla pullovettä ja vältä katukeittiön ruokia.
– Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden puhtaudesta.
– Tartunnan voi saada jo yhdestä suonensisäisten huumeiden kokeilusta.
– Jos epäilet tartuntaa, käy testissä. Virushepatiittia voidaan hoitaa.

Munuais- ja maksaliiton sivulla www.maksa.fi/hepatiittipaiva voi tehdä riskitestin ja testata tietonsa virushepatiiteista.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät