0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Lappajärveläisten pannulapuista tekemä Suomi-neito sai valtakunnallisen tunnustuksen

Lappajärveläisten Suomi-neito on päässyt virallisten Suomi 100-tapahtumien joukkoon.

– Ajattele, miten monta kertaa näitä lappuja on purettu ja alettu uudestaan, naurahtaa Maarit Ahola.

Käsityöharrastajat ympäri Lappajärveä tempaisivat alkuvuonna Aholan ideasta 320 pannulappua. Suomi-neito ja kaksi muuta teosta ovat syntyneet yhteistyössä kymmenien tekijöiden kanssa. Eikä neulominen ollut pelkästään ”akkojen käsissä”.

MAINOS

– On meillä kahden miehenkin tekemiä pannulappuja, Ahola vastaa kysymykseeni tasa-arvoisuudesta. Ahkerin naisneuloja oli tehnyt kolmisenkymmentä lappua.

Ahola kertoo löytäneensä idean netistä ja saaneensa siihen heti kannatusta Länsirannan kädentaitopiiristä. Tavoitteena oli saada kokoon sata pannulappua Suomen juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä tekemällä.

Tavoitteessa onnistuttiin ja se jopa ylitettiin, kun mukaan saatiin koululaisten lisäksi mm. palvelutalo Maijalan sekä toimintakeskuksen väki.

Maaseutuseuralle tunnustusta

Upea lopputulos on vaatinut osaavan värisilmän käyttöä.

Lappajärven maaseutuseura ry on tällä hankkeellaan ainoana paikallisena yhdistyksenä mukana virallisten Suomi 100-tapahtumien joukossa. On kulunut sata vuotta siitä, kun Suomi otti oman paikkansa vapaiden kansakuntien joukossa ja yhdessä tekemällä hyvinvointivaltio on säilytetty. Tilataideteoksia voi ihailla Lappajärven kirjastossa elokuun ajan.

Pannulapuista näkee, että jokaisella tekijällä on ollut kunnianhimoa saadakseen työstään paremman kuin hyvän.

– Minäkin jouduin katsomaan netistä monta kertaa neuvoja, eräs nimettömänä pysyttelevä neuloja kertoo. Tekijöiden nimiä ei kerätty talteen eikä lappuja anneta takaisin, vaan työt jäävät teoksissa pysyväksi muistoksi juhlavuodesta.

Mikään pikkujuttu ei ollut teosten viimeistelykään. Pannulapputiimi kokoontui kesän aikana peräti 15 kertaa työstämään lapuista tilataideteoksia Salmensillan tuoremehuaseman tiloissa. Siellä alkavat uudet syyskiireet marjojen ja omenien kanssa jälleen muutaman viikon kuluttua.

Tiimiin kuuluivat Maarit Ahola, Helmi Rauhala, Marja-Leena Mattila-Peltola, Oili Lammi, Vuokko Huhtala, Päivi Ollila, Sointu Ketola, Eeva Lampi, Tarja Lehtiniemi, Marja-Liisa Rintala, Raija Annola, Carita Niemi, Arja Lehtola ja Kaija Kuoppala.

T.Tyynelä

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät