1 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Täysi tohina alkaa huomenna Mäntymäen päiväkodissa Alajärvellä

Mäntymäen päiväkoti Alajärvellä hohkaa uutuuttaan, tuoksuu puhtaalle puulle ja pihan leikkipaikat ovat valmiina ottamaan pienet leikkijät vastaan.

Päiväkodin valoisat ryhmähuoneet on suunniteltu palvelemaan lasten tarpeita.

Pienten kaappien ovista löytyy jo lasten nimet, ryhmätilat kylpevät luonnonvalossa ja kyllä – lopultakin huomenna maanantaina Mäntymäen päiväkodissa alkaa täysi tohina!

MAINOS

– Tavoitteenamme oli suunnitella Suomen paras päiväkoti ja varsin hyvin siinä onnistuimme, totesi päiväkodin pääsuunnittelija Jyrki Tuomela päiväkodin avausjuhlassa torstaina. – Suunnittelun aikana tutustuimme viiteen uuteen päiväkotiin ja poimimme niistä parhaat käytänteet tänne.

Mäntymäen päiväkodin terveellisyyteen niin lapsille kuin työntekijöillekin on panostettu erityisesti. Kyseessä on hirsirakennus Finnlamellin hirrestä ja myös lattiat ovat luonnonmateriaalia, eli linoleumia. Katosta löytyy kipsiä ja lämpö kiinteistöön saadaan maalämmöstä.

Päiväkoti Mäntymäen avajaisissa Kullanmutkassa oli paikalla niin rakentajia, rakennuttajia kuin päiväkodin henkilökuntaakin.

– Sisäpihalle ulkoleikkivälineet on sijoitettu melko tiiviisti, jotta valvonta helpottuu. Päiväkodin länsisiivestä löytyy ryhmätilat isommille lapsille ja eteläsiivestä pienemmille. Molempiin siipiin on kulku oman kuraeteisen kautta. Keskelle rakennusta jäävät yhteiset tilat.

Ripeä rakentaminen

Päiväkoti kohosi paikalleen Kullanmutkaan varsin nopeatsi. rakennusmestari Juuso Pikkukangas kertoo, että työmaa aloitettiin vuosi sitten syyskuun viidentenä päivänä ja runko pystytettiin lokakuussa. Lattiavalut oli joulukuussa ja tämän jälkeen riitti väliseinien pystytystä, pinta- ja pihatöitä.

Päiväkodin lasten kaappien ovessa on jo niiden käyttäjien nimet.

Rakennus oli valmis heinäkuun puolivälissä ja vaikka rakennusprojekteissa aina tapahtuu yllätyksiäkin, sujui tämä kokonaisuutena hyvin ja oli oikein mukava työmaa.

Bruttopinta-alaltaan noin tuhatneliöinen päiväkoti on mitoitettu 65 lapselle. Kohteen arkkitehtina on toiminut Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky ja rakennusurakoitsijana M Ranta Oy.

Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto muistuttaa, että vaikka rakentaminen sujui ripeästi, ei päiväkoti kuitenkaan hankkeena syntynyt nopeasti, vaan juontaa juurensa vuosina 2012-2013 käytyyn pohdintaan Alajärven varhaiskasvatuksen tiloista ja henkilöstöresursseista.

Kaunisto kiittikin kaupungin päättäjiä rohkeudesta tehdä rakentamispäätös, vaikka päätöksenteon aikaan kaupungissa oli tiukka talouden tasapainottamistahti.

Kaunisto iloitsee myös siitä, että päiväkodin kohdalla kohdennettu kilpailutus ja suunnittelu onnistuivat myös siten, että alueen osaamista voitiin hyödyntää hankkeessa todella vahvasti.

Ulkoleikkipaikat on rakennettu melko tiiviiksi, jotta valvonta helpottuu.

– Tällä hankkeella haetaan hyvinvointia ja se on rakennettu Alajärven lapsille, Kaunisto kiteyttää.

Varhaiskasvatuspäällikkö Hanna Luoma-aho muistelee syksyllä 2014 alkanutta varhaiskasvatuksen rakennemuutosta, jossa ensivaiheessa ryhmiksistä tuli päiväkotien etäryhmiä.

– Uuden päiväkodin avaaminen osuu sikäli hyvään kohtaan, että elokuun alussa astuivat voimaat uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Niissä kiinnitetään paljon huomiota oppimisympäristöihin.
– Tämän uuden päiväkodin myötä kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt Alajärvellä toimivat nyt hyvissä tiloissa, Luoma-aho iloitsee.

Perjantaina lapsilla vanhempineen oli mahdollisuus tutustua uuden päiväkodin tiloihin ja arki päiväkodissa alkaa huomenna maanantaina.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät