2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Päiväkahvit Ohramäen omenapuiden alla

Kirjan kirjoittaja on Ohramäessä asuva Irma Niemelä. Kannen akvarellityön on suunnitellut ja tehnyt Aila Niskala.

Kyyjärven Ohramäessä asuvat Irma ja Reijo Niemelä avasivat kotinsa ovet yleisölle Kyyjärvi-viikon alkajaisiksi. Paikalle olikin tullut paljon vierailijoita läheltä ja kaukaa.

Auringon helliessä Ohramäkeä omenapuiden alle sijoitetut pöydät täyttyivät kahvittelijoista. Tilaisuuden avasi Kaunis Kyyjärven varapuheenjohtajana toimiva Lasse Sauramäki.

MAINOS

Suomen 100 -vuotisjuhlaa kunnioitettiin Ohramäessä istuttamalla Ohramäen Onni niminen omenapuu. Istuttamaan oli pyydetty suvun kaikki tänä vuonna tasavuosia täyttävät henkilöt.

Tässä tilaisuudessa julkistettiin Arvo Oikari ja Irma Niemelän yhdessä kirjoittama kirja. Sen nimi on Kotiportista 4 tuulen tielle. Kirja kertoo isän ja tyttären yhteisestä matkasta omille juurilleen ja elämästä pienessä Ohramäen kylässä sotavuosina 1942 – 1945.

Kirjan tarina vie lukijan mukanaan nuoren miehen retkelle, joka alkoi 18 vuotiaana ja päättyi neljä vuotta myöhemmin. Kirjassa on mukana ainakin 200 kappaletta aitoja puhtaaksi kirjoitettuja sotakirjeitä, jotka ovat kuin ihmeen kaupalla säilyneet näihin päiviin asti.

Ohramäen talossa oli historiallisia esineitä esillä. Kuten nämä vanhat suksetkin, jotka Arvo Oikari oli tehnyt.

Arvo Oikarin muistelmissa palataan Suomen historian käännekohtiin. Kirjan tarina sisältää raastavia tunteita ja rakkautta sekä kokemuksia sekä nuorten haaveita elämästä ja tulevaisuudesta.

– Urakka oli iso enkä urakkaan lähtiessä tiennyt mihin ryhdyimme. Isän suuri toive on nyt toteutettu ja olen siitä erittäin kiitollinen. Kirjoittamista tulen jatkamaan jatkossakin jollain muotoa, Irma Niemelä kertoo.

Kirja Kotiportista 4 tuulen tielle on omistettu koko Ohramäen pienelle kyläyhteisölle. Samalla se on kunnianosoitus sekä isälle, että koko sen ajan sukupolvelle.

Kirjat ovat myynnissä ja niitä voi tiedustella Ohramäestä Irmalta osoitteesta niemelairma6gmail.com. Kirja on saanut Suomi 100 statuksen.


Tanja Kyrönlahti

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät