1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Perinnejumalanpalvelus viikon kuluttua Alajärvellä

Viime vuoden perinnejumalanpalveluksen kokemukset innostivat Alajärven seurakunnan väkeä järjestämään jumalanpalveluksen perinteiseen tapaan myös tänä kesänä. Niinpä perinnejumalanpalvelus toteutetaankin ensi viikon sunnuntaina 27.8.

– Pertti Kriikun aikana ainakin Lehtimäellä järjestettiin perinnejumalanpalveluksia. Näitä on järjestetty jonkin verran maassamme silloin tällöin, kertovat kappalainen Harri Silvolahti ja kanttori Ismo Pitkänen.

MAINOS

– Perinnejumalanpalvelus on mukaelma 1700- ja 1800 –lukujen jumalanpalveluksista. Virret ovat peräisin vuoden 1701 virsikirjasta ja messusävelmät 1800-luvulta. Messusävelet ovat vuoden 1938 messusävellyksiä.

– Musiikki hoidetaan laulamalla ilman säestystä entisajan tapaan, sillä urkujahan ei silloin vielä kirkoissa ollut. Virret on laulettu varsin hitaasti. Sitä koettiin arvokkaana tapana perinteisessä jumalanpalveluksessa, kertoo kanttori Ismo Pitkänen.

Liturgin pitää seurakunnan kappalainen Harri Silvolahti.

– Alajärven kirkko on rakennettu vuonna 1841. Saarna on varsin samanlainen kuin kirkon rakentamisen aikoihin. Saarnat ovat olleet hyvin raamattusaarnoja siihen aikaan. Saarnoissa pitäydytään vahvasti Raamatun sanassa.

– Jumalanpalveluksessa on ollut perinteenä silloin puhua muitakin asioita kuin vain seurakunta-asiaa. Lampaitten karkaamiset on aikoinaan kuulutettu kirkossa. Myös unilukkari saattaa herätellä kepillään nukkuvia seurakuntalaisia, vihjaisee Silvolahti tulevasta.

Perinnejumalanpalveluksella kunnioitetaan samalla Suomi 100-teemaa. Kirkkoväeltä toivotaankin pukeutumista perinteiseen tapaan, mutta muutenkin kirkkoon saa luonnollisesti tulla. Hevosellakin saa tulla perinteitä kunnioittamaan.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät