25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Minna kartutti ammattitaitoaan ja palasi Kivitippuun

Fysioterapeutti Minna Kujala Vimpelistä on Kivitipun historian ensimmäisiä työntekijöitä ja palasi taloon takaisin – nyt oman yrityksen kanssa. Minnan Fysio ja Hyvinvointi Oy aloitti toimintansa elokuussa.

– Tuttu talo, olen ollut 26 vuotta täällä. Kun tulin töihin kylpylä Kivitippuun 6.11.1989, huoneet olivat vielä keskeneräisiä ja ne piti sisustaa, Minna muistelee.

MAINOS

Hän irtisanoutui Kivitipun palveluksesta viime vuonna, kun kylpylässä oli vielä toimintaa, mutta vastaanottokeskus oli jo perustettu. Vuoden verran hän työskenteli Kauhavalla KristinaMedissä työfysioterapeuttina ja suoritti ohessa työterveyshuollon erikoistumiskoulutuksen.

Työfysioterapian ja ergonomianeuvonnan lisäksi Minna tarjoaa yrityksessään samoja palveluita kuin kylpylä Kivitipun palveluksessa ollessaan.

– Fysioterapiaa ja klassista hierontaa saa lääkärin lähetteellä tai ilman, ja Järviseudun alueella onnistuvat kotikäynnitkin. Teen myös kuntotestejä ja yksilöllisiä liikunta- ja kuntoutussuunnitelmia.
Minna valmistui fysioterapeutiksi vuonna 1988 ja terveystieteen maisteriksi 2010, pääaineena liikuntalääketiede.

Kuntotestejä ja liikuntaohjeita

Viimevuotinen työterveyshuollon erikoistumiskoulutus on avannut Minnalle uusia uria yritysasiakkaiden parissa. Työhyvinvoinnin palvelutarjontaan kuuluvat polkupyöräergometritestit ja terveyskuntotestit.

Polkupyöräergometritestillä mitataan hengitys-ja verenkiertoelimistön kuntoa ja siten kestävyyskuntoa. Terveyskuntotesti taas kertoo monista eri asioista, kuten tasapainosta, lihasvoimasta, selän liikkuvuudesta ja niin edelleen.

– Tulosten perusteella annan arvion asiakkaan kunnosta ja yksilölliset liikuntaohjeet. Tulosten kuuleminen motivoi työntekijöitä liikkumaan. Työnantajan kanssa voidaan sopia, että testit tehdään uudestaan vaikkapa puolen vuoden päästä. Yritykset panostavat nykyään yhä enemmän työntekijöidensä hyvinvointiin, Minna kertoo.

Samoja testejä hän tekee myös yksityisille asiakkaille.

Ergonomisia ehdotuksia

Työterveyshuollon tehtävissä Minnalla on bonuksena se, että hän opiskeli ergonomiaa sivuaineena terveystieteen maisterin tutkinnossa. Ergonomialla kartoitetaan olosuhteita ja kuormitustekijöitä työssä sekä pyritään vähentämään haitallista kuormitusta, Minna määrittelee. Kauhavalla KristinaMedin työntekijänä Minna teki ergonomiakäyntejä hyvin erilaisiin työpaikkoihin.

Ergonomianeuvontaan kuuluvat sekä työntekijöiden opastaminen mm. mahdollisimman vähän tuki- ja liikuntaelimiä kuormittaviin työtapoihin ja -asentoihin että työvälineiden ja työympäristön kartoitus ja muutosehdotukset työnantajalle.

– Toimistoon voi hankkia sähköisiä työtasoja, jolloin osan päivästä voi työskennellä seisten. Seisomatyössä esimerkiksi kumimatto vähentää jalkoihin ja selkärankaan kohdistuvaa kuormitusta. Tehdastyössä taas kuormitusta voi vähentää tavaroiden oikealla sijoittelulla sekä esimerkiksi rullakoilla ja erilaisilla nostamista ja siirtämistä helpottavilla apuvälineillä, Minna selittää.

Minna myös järjestää työyhteisöille ja erilaisille ryhmille liikuntaan liittyviä luentoja sekä vetää liikuntaryhmiä.

Koneterapiasta liikkumiseen

Minna toteaa, että 28 vuoden aikana asiakkaat ja fysioterapiahoidot ovat muuttuneet. Tietoa on saatavissa helposti netistä ja muualta, ja sen huomaa asiakkaista.

– Ihmiset ovat jo melkein diagnosoineet vaivansa, kun he tulevat vastaanotolleni, Minna hymyilee.
Ihmiset hoitavat itseään paremmin kuin ennen ja ikäihmiset tuntuvat pysyvän pidempään paremmassa fyysisessä kunnossa.

– Toisaalta työn yksipuolinen kuormitus aiheuttaa yhä enemmän niska- ja selkävaivoja työikäiselle väestölle, Minna pohtii.

Nykyään asiakkaan rooli fysioterapiassa on aktiivinen eli häntä opastetaan tekemään asioita, joilla hän voi itse vaikuttaa kuntoonsa. Minnan aloittaessa alalla vuonna 1988 fysioterapiaa annettiin enemmän koneilla kuin käsillä.

– Oli konehoitoja ja lämpöhoitoja ja lisäksi pikkuisen hierottiin ja venyteltiin. Niskan, selän ja lonkan venytykset tehtiin koneilla, minäkin olen antanut sellaisia hoitoja 1990-luvun alussa. Koneet poistuivat käytöstä muutamassa vuodessa.

Minnan yrityksen nettisivut on julkaistu viime viikolla osoitteessa www.minnanfysio.fi.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät