-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä haastaa jokaisen lipaskerääjäksi

Nälkäpäivänä kerättävillä varoilla autetaan Suomessa tulipalojen uhreja ja koulutetaan äkillisiin kriiseihin henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat auttaneet esimerkiksi Turussa elokuussa. Maailmalla suurta tukea tarvitaan etenkin Jemenissä. Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 14.–16.9. ympäri Suomea.

Lähi-idässä sijaitseva Jemen on yksi maailman köyhimmistä maista ja se on kärsinyt kaksi vuotta kestäneestä konfliktista ja sen vaikutuksista. Väestöstä jo yli 70 prosenttia on välittömän avun tarpeessa. Taisteluiden vuoksi tärkeä kauppasatama Hodeida toimii vajaasti ja kauppasaarrot ovat lamauttaneet tuonnista riippuvaisen Jemenin.

MAINOS

Ihmisen elämästä on tullut päivittäistä taistelua puhtaan veden, ruoan ja terveydenhoidon saamiseksi. Jäteveden puhdistaminen on puutteellista, mikä on johtanut vakavaan koleraepidemiaan. Saastuneen veden ja puutteellisen hygienian vuoksi jopa 56000 on sairastunut koleraan ja siihen on kuollut yli 2000 jemeniläistä viimeisen neljän kuukauden aikana.

– Jemenin Punainen Puolikuu ja kansainvälinen Punainen Risti sekä terveysviranomaiset tarvitsevat tukea, jotta terveys- ja sairaalapalveluita voidaan ylläpitää ja ihmiset saavat ruokaa, vettä sekä sanitaatiota, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) terveysohjelman apulaispäällikkö, lääkäri Päivi Laurila.

Julkiset ja kaikille saatavilla olevat terveyspalvelut ovat romahtaneet. Koleran lisäksi Jemenissä kuolee joka päivä noin 20 ihmistä hoidettavissa oleviin vammoihin ja sairauksiin.

Suomen Punainen Risti valmistelee sairaanhoitajan lähettämistä avustustyöntekijäksi Jemeniin. SPR on tukenut viime ja tänä vuonna jemeniläisiä katastrofirahastostaan yhteensä 200 000 eurolla. ICRC toimii maassa lähes 400 työntekijän voimin. Laurilan mukaan elokuun loppuun mennessä ICRC:n tukemissa hoitokeskuksissa on hoidettu 61 300 kolerapotilasta.

Katastrofirahasto auttaa äkillisissä kriiseissä Suomessa

Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat paikalla kriisitilanteissa, kuten Turussa elokuun lopussa. Suurissa onnettomuuksissa tai kriiseissä koulutetut vapaaehtoiset ovat suuri apu, jotta ammattilaiset voivat keskittyä omiin tehtäviinsä.

– Henkisen tuen taitoja voi pitää kansalaistaitona, kuten ensiapua. On kyky auttaa itseään, mutta myös muita avun tarvitsijoita, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen. 

Yhteensä noin 120 henkisen tuen vapaaehtoista partioi viikon ajan Turun keskustassa Kauppatorilla ja tarjosivat keskustelu- sekä kuunteluapua yli 2400 henkilölle. Partioinnin lisäksi henkisen tuen vapaaehtoiset päivystivät Turun kaupungin kriisipuhelimessa.

Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä saa myös rahoitusta katastrofirahastosta. Turussa viranomaisten tukena psykologeja työskenteli 16.

Suomen suurin lipaskeräys alkaa – kaikki mukaan!

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon, jotta kriisitilanteissa voidaan toimia nopeasti. Maailmalla apua tarvitsevat konfliktien ja luonnonkatastrofien uhrit.

– Odotamme jälleen suurta määrää kerääjiä. Viime vuonna Nälkäpäivä innosti yli 15000 vapaaehtoista liikkeelle ympäri Suomen, kertoo varainhankintajohtaja John Ekelund Punaisesta Rististä.

Lipaskerääjiksi ovat tervetulleita kaikki, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Kerätä voi oman aikataulun mukaan ja jo puolella tunnilla on merkitystä. Kerääjäksi voi ilmoittautua tiistaihin 12.9. kello 12 saakka osoitteessa nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivään voi lahjoittaa:

Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)

Netissä osoitteessa nälkäpäivä.fi

Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)

MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001

Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173

#Nälkäpäivä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät