-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Nisunjyvässä saa toimitella vapaasti

– Minulla on pitkä poliittinen nenä ja se on aina oikeassa, hehkuttaa Rauno Toivola.

Anne ja Jukka Hietanen ovat kahvila-kirpun vapaaehtoispari, joka välillä pistää soitoksi ja lauluksi.

Neljän miehen porukka juttelee kahvin ja pullan ääressä, aiheena tällä kertaa valtakunnan politiikka.

MAINOS

– Tupakka- ja viinaveroa voitaisiin nostaa. Ei minua ainakaan haittaa, jos tupakka-askin hinta nousee eurolla ja kuussa kuluu tupakkaan kolmekymppiä enemmän. Pääasia on panna maan taloutta kuntoon. Palkkaveroa ei saa missään tapauksessa korottaa, toteaa Toivola tomeraan tyyliinsä.

– Jos viinaveroa nostetaan, tulee ammattisalakuljettajia, arvelee Kari Saarman.

Ylispangarin Markku puhuu paikallispoliittisista asioista.

Kahvin kanssa on tarjolla tuoreita herkkuja.

– Olen tehnyt tekniselle lautakunnalle oman esitykseni siitä, miten Vimpelin puistoalueet ja tiet pitäisi laittaa kuntoon, sanoo teknisen lautakunnan varajäsen.

Vimpelin helluntaiseurakunnan leipomo-kahvila Nisunjyvä on foorumi, jonne ihmiset kokoontuvat pulla- tai rieskakahville ja juttelemaan. Ylispangar sanoo käyvänsä paikassa päivittäin, Toivola noin joka toinen päivä.

– Pitää tukea helluntaliikettä, sillä sehän ei saa valtion rahaa. Täällä on hyvä kahvi, miellyttävä ilmapiiri ja saa toimitella vapaasti aiheesta kuin aiheesta. Täällä hyväksytään kaikki, Toivola kehuu.

Tuntemattomaksi jäänyt mies porukasta lisää:
– Ja halvemmat kahvit ja pullat kuin muualla.

Hyvänä päivänä 10 kannua kahvia

Perjantaivuoroa kahvila-kirpussa tekevät Anne-Marja ja Jukka Hietanen.

Myynnissä on kaunista nostalgiaa kotiin.

– Tämä on sosiaalinen verkosto. Täällä puhutaan kaikista asioista ja täällä on kiva olla. Saan tästä työstä motivaatiota, kun tunnen olevani tarpeellinen, Anne-Marja selittää.

Hietaset ovat palkattomia vapaaehtoistyöntekijöitä, kuten muutkin työntekijät. Kahvinkeiton ja pullan myynnin lisäksi he myyvät kirpun puolella olevia antiikkihuonekaluja ja muuta tavaraa.

– Täällä käy kanta-asiakasryhmä, mutta myös paljon vieraita. Hyvänä päivänä keitetään 10 pannua kahvia, Jukka Hietanen tuumii.

Kun porukka tuntuu sopivalta, Jukka tarttuu kitaraan ja Anne-Marja laulaa. Tällä kertaa päätetään ex-tempore esittää yksi laulu.

– Karkaakohan ihmiset, pariskunta pelkää.

Kukaan ei kuitenkaan hipsi pihalle, vaan kaikki hiljentyvät kuuntelemaan yhden hengellisen laulun.

Kellarissa avataan vaatekirppu

Kahvila-kirppu Nisunjyvän vastaava Lea Vasalampi kertoo, että vapaaehtoistyöntekijöitä on kymmenkunta. Eläkkeellä oleva leipuri Seppo Honkonen leipoo kolmena päivänä, hänen syödyimpiä klassikoitaan ovat Honkosen possut ja pikkurieskat.

Antiikkihuonekalut ovat jo vuosia olleet Vimpelin helluntaiseurakunnan kirpputorin valikoimassa.

Toimintaa on myös toisessa, samasta sisäänkäynnistä kuljettavassa tilassa, jossa myydään antiikkihuonekaluja ja muuta tavaraa. Jonkun aikaa sitten vaatemyynnistä luovuttiin, mutta pian se alkaa uudestaan.

– Varastokellari on tyhjennetty, siivottu ja remontoitu, ja sinne on laitettu hyllyjä vaatteita ja kenkiä varten. Toivottavasti vaatekellarin avajaiset päästään pitämään lokakuun alussa, Vasalampi sanoo.

Joskus ihmiset ovat lahjoittaneet käyttökelvotonta tavaraa, joista on koitunut taloudellista vahinkoa – tavaran vieminen kaatopaikalle Millespakkaan kun ei ole ilmaista. Nyt päästään aloittamaan puhtaalta pöydältä, joten Vasalammen hartain toive on, että myyntikelvotonta tavaraa ei tuotaisi. Enimmäkseen on kuitenkin saatu hyvää tavaraa.

– Joskus meille on lahjoitettu jopa jonkin vaateliikkeen loppuvarasto.

Mutta miksi ihmiset lahjoittavat kirpputorille antiikkihuonekaluja?

– Esimerkiksi pienessä kaupunkiasunnossa ei ole välttämättä tilaa, jos vaikka perikunta saa sellaiset vanhemmiltaan. Moni ei tiedä, minne niitä veisi eikä kaikilla ole tapana ilmoitella netissä.

Kahvila-kirppis Nisunjyvän tuotto menee Vimpelin helluntaiseurakunnan paikalliseen evankeliointiin sekä Intian ja Viipurin lähetystyöhön.

Kahvila-kirppu on siirtynyt talviaikaan ja ovet ovat auki maanantaista perjantaihin klo 10 – 16. Jos haluaa lahjoittaa huonekaluja, kannattaa ottaa yhteys Lea Vasalampeen.

Anne Savela

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät