0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Maksaako naapuri jätelaskusi? Alajärvellä se on mahdollista

Jätteen tuottaminen ei ole ilmaista hommaa, mistä syystä jokainen järkevä ihminen lajittelee tuottamansa roskat ja päätyy näin lopputulemaan, että poltettaviin jätteisiin ei ihmeen paljon tavaraa jääkään.

Syväkeräysastiaan päätyy vain palava jäte ja sitä mahtuu yhteen kuormaan peräti viisi kuutiota, eli tyhjennysvälit ovat paljon pidemmät kuin ennen.

Tälle kierrätykseen kelpaamattomalle roskalle omakotiasujat sopivat jonkun paikallisen jäteyrittäjän kanssa jäteastian tyhjennyksineen, kun taas taloyhtiöissä nämä asiat hoidetaan keskitetysti ja palaviin jätteisiin kulkeutuvat roskat asukkaat maksavat vuokrissaan tai vastikkeissaan.

MAINOS

Ilmaista roskaa ei siis ole, aina sen joku maksaa.

Alajärvellä on asukkaita, joiden mielestä naapurien pitää maksaa heidänkin jätelaskunsa, ja naapurit myös maksavat.

Näin voi päätellä siitä, että taloyhtiöiden maksamiin ja ylläpitämiin roskiksiin halutaan epätoivoisesti tuoda myös muualla asuvien talousjätteet, vaikka se ei enää edes onnistu lukitusten takia. Nokkela keksii tällöin, että roskapussit voi jättää maahan lojumaan.

– Useat taloyhtiöt Alajärvellä ovat asentaneet tänä kesänä Molok-syväkeräysastiat, osittain juuri siitä syystä, että nämä keskustan taloyhtiöiden jäteastiat ovat tuntuneet olevan ihan yleisessä käytössä, kertoo isännöitsijä Mari Matila Järviseudun OP-Kiinteistökeskus Oy:ltä.

– Uudet asennetut Molokit ovat lukittavat ja talojen asukkaat, eli ne jotka maksavat myös jätteestä aiheutuneet kulut, avaavat roskiksen omalla avaimellaan.

– Tästä huolimatta joka yö näiden uusien syväkeräysastioiden viereen ilmestyy useita roskapusseja, Matila hämmästelee.

Järviseudun OP-Kiinteistökeskus Oy:n isännöi noin 60 talokokonaisuutta Alajärvellä. Kohteiden kiinteistöhuoltoa tekevän Tallbacka Oy:n Tuomas Tallbacka kertoo, että roskisten kupeeseen tuodaan ihan normaalia sekajätettä, joka vaikuttaisi olevan myös lajittelematonta.

Roskisten läheisyyteen hylätyt roskapussit houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja levittelemään niiden sisältöä.

– Toiminasta aiheutuu ylimääräistä työtä talonmiehelle ja asukkaille. Usein aamuisin ensimmäiset asukkaat ovat jo paikkoja siivomassa ja tunkemassa roskia taloyhtiön roskikseen omilla avaimillaan, Tallbacka kertoo.

Ongelma on siis vanha tuttu, jotkut kokevat oikeudekseen maksattaa oman jätelaskunsa naapureillaan. Vanhojen vihreiden roskalaatikkojen aikaan luvattomatkin käyttäjät saivat vietyä roskansa suoraan roskikseen, mutta nyt tilanteen muututtua ongelma pomppasi silmille.

– Kesän aikana Alajärvelle on rakennettu yhdeksän syväkeräysastiaa viiteen eri taloyhtiöön. Tämä on ollut iso panostus taloyhtiöiltä viihtyisämmän ja siistimmän ympäristön ja ekologisuuden hyväksi, Matila kiittää.

Uudet säiliöt ovatkin siistejä ja sulautuvat maisemaan. Ne ovat kooltaan niin isoja, viisi kuutiota, että niiden tyhjennysväli on merkittävästi pidempi kuin ennen.

Syväkeräysastiat, kuten aikaisemmat vihreät laatikkoroskiksetkin, ovat taloyhtiöiden omaisuutta ja tarkoitettu vain heidän käyttöönsä.

– Paikkakunnalla on monta hyvää ja toimivaa jäteyhtiötä, joiden kanssa oman kiinteistönsä jätehuolto tulee sopia, Tallbacka ja Matila toteavat ja toivovat, että jokainen ymmärtäisi että omaa jätelaskuaan ei voi maksattaa naapurilla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät