Judosta heti suosittu harrastus Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Budo- ja Fitnesscenterillä Hoiskon Nesteen takana käy torstai-iltana vilske. Yli 30 lasta vilistää matolla menemään ja noudattaa Jukka Alahäivälän ohjeita. Meneillään on junioreiden judoharjoitukset.

Kun harjoitukset alkavat, joukko seisoo kahdessa rivissä hiljaa. Jokainen tarkastaa, että kellot ja korut on otettu pois. Kantapäät laitetaan yhteen, varpaat samalle viivalle ja katse eteenpäin.

MAINOS

Ryhmä laskeutuu polvi-istuntaan, jossa otetaan hyväryhtinen asento, suljetaan silmät ja hengittäen rauhoitutaan. Alahäivälä kehottaa jättämään kaiken koulussa päivän aikana tehdyn sinne, nyt lapset keskittyvät näihin harjoituksiin.

Lähes puolentoista tunnin mittaisten harjoitusten aikana ei varmasti juuri muuta ehdi ajattelemaankaan, koska Alahäivälä laittaa lapset jatkuvasti tekemään uusia harjoitteita. Ryhmä koostuu 6-12-vuotiaista, mikä asettaa haastetta, mutta harjoitukset tarjoaa heistä kaikille jotakin. Judotreenit etenevät niin leikin kuin lajiharjoittelunkin voimin. Harjoituksia tehdään joko yksin tai yhdessä parin kanssa.

Kun Alahäivälä kysyy vapaaehtoisia, useat kädet nousevat ylös ja halukkaita hipaksi löytyy. Lämpöä lähdetään nostamaan hipalla, jossa kaverin voi lopulta pelastaa kaatamalla hänet kyykkyasennosta mattoon. Jo tässä vaiheessa ilo, riemu ja vauhti täyttävät salin.

Välillä tehdään lihaskuntoharjoitteita, kuten vatsalihaksia ja punnerruksia. Kun lapsille annetaan kaksi kyykkyvaihtoehtoa, taitaa jokainen tarttua haasteeseen ja valita tavoista sen vaativamman. Jo siitä huomaa lasten innostuneisuuden tekemiseen. Pian sali on täynnä punaposkisia ja hiki päässä liikkuvia lapsia.

Kuperkeikan takaperin tekeminen herättää hieman vastustusta ja En osaa! -huutoja, mutta yritystä löytyy jokaiselta. Alahäivälä osaa ottaa huomioon jokaisen lapsen ja auttaa, kun liike tuntuu liian hankalalta.

Pian koko porukka päästää vilistää menemään karhukävelyä niin etu- ja takaperin kuin sivuittainkin.
Lapset harjoittelevat kaatumista, jonka osaaminen on tärkeää. – Pitää osata kaatua, muuten sattuu, Alahäivälä perustelee harjoitetta. Kaatumista treenataan eteen, taakse ja sivuille. Sidonta on puolestaan judotekniikka, jolla harjoituskaveri saadaan pysymään maassa.

Sidontaa opetellessa kuullaan myös judossa tärkeitä sääntöjä: kun kaveri taputtaa mattoa tai sanoo tietyn luovuttamista tarkoittavan japaninkielisen sanan, on hänet välittömästi päästettävä irti. Tämän lapset muistavat hyvin jo edelliseltä kerralta.

Pian sidontaa päästäänkin kokeilemaan mattopainissa, jossa pari pyritään saamaan selälleen ja sitomaan hänet hetkeksi lattialle. Eskarilainen Aleksi Niemi kertookin, että paini on hänestä harjoituksissa kaikkein hauskinta.

Hänestä judoharjoituksissa on ollut mukavaa, ja hän olikin itse halunnut lähteä mukaan harjoituksiin. Aleksi ehtii harrastamaan judon lisäksi myös jumppaa ja jääkiekkoa. Judo tukeekin hyvin muita liikuntaharrastuksia.

Harjoitukset päätetään samanlaiseen riviin kuin mistä ne aloitettiin ja lopuksi kumarretaan. Seuraavalla viikolla taas jatketaan.

Harjoitusten suosio tuli Alahäivälälle yllätyksenä. Hän pohtii, että suosio johtuu kamppailulajien vetovoimasta. Myös uutuus viehättää, koska lajia ei ole junioreille ollut aiemmin Alajärvellä tarjolla.

Kaiken kaikkiaan mukaan on ilmoittautunut vielä enemmän lapsia kuin nyt oli paikalla. – Ilmoittautumisia tippuu päivittäin, Alahäivälä kertoo. Mukaan vielä mahtuu muutama. Harjoitukset järjestetään Hoiskossa torstaisin kello 17.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäen miehet mukaan harrastekiekkoon!
Seuraava artikkeliSoini haluaa selkeämpää tieviitoitusta Ähtärin suunnalta