24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlavuonna seppeleet sankarihaudoille Soinissa

Suomen Sotaveteraaniliitto viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuotta. Viime perjantaina 29.9. Suomen jokaisella 622 sankarihautausmaalla kokoonnuttiin laskemaan seppele muistoksi itsenäisyytemme puolesta taistelleille. Sotaveteraaneja on maassamme vielä 17000 ja heidän keski-ikänsä on 91 vuotta. Valtakunnan tapahtuma järjestettiin samana päivänä Helsingin messukeskuksessa.

Soinissa yhtenäiskoulun oppilaskunta osallistui seppelenlaskuun ja 9. luokkalaiset olivat mukana tilaisuudessa, joka jatkui seurakuntatalolla.

MAINOS

Oppilaskunnan edustajat Emma Degerlund, Vilma Nukarinen ja Jutta Puro pitivät sankarihaudalla kirjoittamansa puheen.

– Arvoisat sotiemme veteraanit ja muu juhlaväki. Olemme kokoontuneet tänään juhlistamaan itsenäisen Suomen puolesta taistelleita veteraaneja, sekä laskemaan seppeleen sankarihaudalle sodassa kaatuneiden kunnioitukseksi. Me nuoret haluamme muistaa ja kiittää teitä tällä puheella.

– Suomalaisten sisu, usko itsenäistymiseen ja rakkaus kotimaata kohtaan. Nämä tekijät mahdollistivat sen, että saamme elää nyt turvallisessa maassa jo sadatta vuotta. Sisu on hellittämätöntä tahdonvoimaa, sinnikkyyttä, lannistumattomuutta ja sitkeyttä.

– Käsite tuli entistäkin tunnetummaksi talvisodan aikana, ja tiukassa paikassa sisu sanoo: mahdottomalta näyttää, mutta koitetaan kuitenkin. Suomalaiset sotilaat joutuivat taistella melkein ylivoimaista vihollista vastaan. Lotta Svärd -säätiö oli myös iso apu sodassa haavoittuneiden ja naisten ja lasten keskuudessa.

– Sotilaiden usko siihen, että maamme tulee olemaan turvallinen ja itsenäinen. Usko omaan maahan ja siihen, että tästä vielä noustaan, vaikeuksien kautta tai ilman. Rakkaus kotimaata kohtaan oli ja on valtava, ilman sitä sotilailla ei olisi ollut tahdonvoimaa taistella loppuun asti.

– Meille nuorille sota ei ole koskaan ollut osa elämäämme. Sen takia on vaikea käsittää, sitä kauhua ja kaaosta, mitä sota pitää sisällään. Voimme elokuvien ja kirjojen avulla nähdä vain sodan pintanaarmut, ja toivomme, että emme koskaan tulekaan kokemaan sodan todellista puolta. Meidän elämämme on ollut alusta asti helppoa.

– Kun pysähdymme miettimään, tajuamme, että olemme aina saaneet kaiken tarvittavan ja vielä enemmän. Siitä saamme kiittää teitä, arvoisat sotaveteraanit, turvasitte uuden sukupolven ja koko Suomen tulevaisuuden.

– Meidän nuorempien sukupolvien tehtävänä on varmistaa omilla toimillamme päivittäin, että sodassa olleiden sukupolvien uhraukset eivät olleet turhia. Syvän kunnioituksemme voimme parhaiten ilmaista yhdellä ainoalla sanalla: kiitos.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät