1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Marin grafiikka syntyy luonnosta ja havainnoista

Mari Hallapuro kävi maanantaina ripustamassa joukon mustavalkoisia grafiikan vedoksia Lappajärven kirjastoon. Alajärveltä kotoisin olevan, Järvenpäässä asuvan taidegraafikon näyttely Kirjoittamattomat kertomukset on esillä lokakuun loppuun saakka.

Mari toi Lappajärven kirjastoon näyttelyn Kirjoittamattomat kertomukset. Alajärveltä kotoisin oleva taidegraafikko asuu Järvenpäässä.

– Aiheet lähtevät luonnosta, näkymistä ja havainnoista. Ehkä se on suomalaista geeniperimää, että muistaa männyn muodot. Teen jotain toki päästänikin, mutta en ihan abstraktia kuitenkaan, Mari pohtii.
Yksi näyttelyn sarjoista lähtee liikkeelle kippuraisen männyn muodoista. Luonto ja asetelmat ovat aiheina tulevissakin töissä, keskeneräisiä odottaa nimittäin Järvenpäässä työhuoneessa.

MAINOS

– Klondyke-talossa on useammalla taiteilijalla työhuone. Meillä on mukava työyhteisö, jossa voi vaihtaa ajatuksia. On ilo pitää työhuonepäivä silloin, kun muita velvoitteita ei ole. Ennen työhuoneeni oli kotona, joten harhauduin välillä esimerkiksi pesemään pyykkiä. Ja taidegraafikon prässi oli makuuhuoneessa, Mari hymyilee.

Työhuoneelle on mukava jättää keskeneräiset työt ja lähteä kotiin viettämään vapaa-aikaa. Mutta tavallaan taiteilija on kuitenkin aina töissä.

– Taiteilijuus muodostuu elämäntavaksi niin kuin moni muukin työ, Mari toteaa.

Ei saa hötkyillä

Mari valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta vuonna 2012. Varsinkin opiskeluajan jälkeen taiteilijaelämän harjoittelu vei aikaa.

– Nyt olen alkanut ymmärtää pelin henkeä. Ei pidä hötkyillä, vaan katsella, miten lähtee sujumaan
Näyttelyjen järjestäminen ja teosten esille tuominen on aina ponnistus, mutta keskeinen osa taiteilijan ammattia. Parhaimmillaan näyttelyt mahdollistavat ammatillisen työn jatkuvuutta, jos myyntiä tulee, Mari pohtii.

– Joskus näyttelyllä voi olla kauaskantoisempia seurauksia, vaikka itse näyttelyn aika olisikin hiljaista. Jollekin jää tietty teos mieleen ja hän voi myöhemmin ottaa yhteyttä.

Story of a tree 1. Sarjan ensimmäinen vedos.

Mari toteaa, että osa nuorista kuvataiteilijoista on kehittänyt uudenlaisia esittämisareenoita taiteelleen. Esimerkiksi taiteen pop up -tapahtumat ovat nyt suosiossa.

– Ja tällainen ilmainen näyttelytila kuin Lappajärven kirjasto on ilahduttava asia, Mari sanoo.

Opetuspäiviä ja työhuonepäiviä

Maanantai, tiistai ja sunnuntai sekä illat ovat pyhitettyjä työhuonetyöskentelylle, mutta keskiviikosta lauantaihin Mari opettaa kuvataidetta aikuisille Vantaan aikuisopistossa ja lapsille Keravan kuvataidekoulussa.

Opetustöitä on myös Taiteen ja kulttuurin kärkihankkeen merkeissä koululaisten iltapäiväkerhon tyyppisessä toiminnassa.

– Taiteen opetusta kouluissa on vähennetty, joten iltapäivätoiminnassa lapsille tarjotaan kuvataidetta, tanssia ja musiikkia. Tarkoitus on, että lapset saisivat onnistumisen elämyksiä luovasta toiminnasta, Mari kertoo.

Mari Hallapuro on järjestänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ottanut osaa ryhmänäyttelyihin.
Hänen teoksiaan löytyy mm. Helsingin Taidemuseon, valtion sekä EMMAn eli Espoon modernin taiteen museon taidekokoelmista.

Hän on Suomen taidegraafikoiden ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen sekä Suomen taidegraafikoiden johtokunnan jäsen.


Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät