13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Lappajärven meteoriittikeskus saa uusia ulottuvuuksia

Hotelli Kivitipussa sijaitseva Lappajärven meteoriittikeskus laajenee ja saa uusia ulottuvuuksia. Tulossa on mm. tutkimushuone mikroskooppeineen, meteoriitin maahansyöksy virtuaalitodellisuudessa, mineraalihologrammien hohtoa ja lasten avaruusaiheinen leikkipaikka.

Hankkeen kustannusarvio on runsaat 61000 euroa. Puolet kustantaa Lappajärven kunta ja puolet Aisapari. Rakentamisen osuus kuluista on runsaat 27000 euroa ja kone-, kalusto- ja laitehankintojen runsaat 33 000 euroa. Summaan sisältyvät myös terva- ja melontareitin teaserit eli houkuttimet.

MAINOS
Mineraalinäyttelyhuoneeseen tulee peruskivien- ja mineraalien lisäksi Kauko Alasaarelan aikoinaan keräämiä jalokiviä. Tämä vitriini on nykyisin Kivitipun aulassa.

Meteoriitti- ja mineraalinäyttelyn sekä planeettatietokeskuksen teaserit, jotka sijoitetaan hotellin aulaan, rahoitetaan toisesta hankkeesta. Lisäksi tutkimushuoneeseen tulevat Helsingin yliopiston kustantamat mikroskoopit.

Ehkä jo viikonloppuna päästää avaamaan tutkimushuoneen ovet, arvelee lehtimäkeläinen projektipäällikkö Heikki Mäkipää, joka on koulutukseltaan geologi.

– Huoneessa on kolme tavallista mikroskooppia, kolme USB-mikroskooppia ja neljä polarisaatiomikroskooppia. USB-mikroskoopilla voi katsoa muistitikulle tallentamiaan kuvia kivinäytteistä. Polarisaatiomikroskoopilla tarkastellaan mineraaleista valmistettuja ohuthieitä, Mäkipää kertoo.

Helsingin yliopiston teettämiä ohuthieitä säilytetään Kivitipun vastaanotossa, mistä niitä voi pyytää katsottavakseen tutkimushuoneeseen. Tutkimushuone mikroskooppeineen on vapaasti kaikkien käytettävissä hotellin vastaanoton aukioloaikoina.

Tutkimushuoneen nimeksi tulee merkittävien Lappajärven syntymistä selvittäneiden tutkijoiden, mm. professori Martti Lehtisen, kunniaksi nimi Helsingin yliopiston geologian ja mineralogian laitoksen tutkimushuone.

Ensi kesänä Lappajärvellä nähdään professoreita Helsingin yliopistosta, kertoo Heikki Mäkipää.

– Lappajärvelle tulee nimittäin kokopäiväinen tutkija tekemään pro gradu-työtä kärnäiitin kemiallisesta koostumuksesta.

Meteoriitin syöksy ja mineraalikiteitä hologrammissa

Meteoriittinäyttelyn yksi osa on opetustaulut, joissa kerrotaan mm. Lappajärven synnystä väitöskirjan tehneen professori Martti Lehtisen elämäntyöstä. Nykyaika tulee näyttelyyn virtuaalinäytöksen muodossa.

– Vr-lasin päässä voi tutustua meteoriitin lentoon, maahansyöksyyn ja räjähdykseen eli nähdä, miten Lappajärvi on syntynyt, Mäkipää kertoo.

Monitorit ja virtuaalilasit saadaan näillä näkymin vuodenvaihteeseen mennessä.
Lokakuun lopulla pitäisi valmistua huone mineraalinäyttelylle, joka esittelee suomalaisia peruskivilajeja ja perusmineraaleja.

– Kävin hakemassa kivet hiljattain Helsingin yliopistosta ja teen parhaillaan luettelointia, Mäkipää kertoo.

Hohtoa peruskivien joukkoon saadaan Järviseutu-Seuran omistamasta Kauko Alasaarelan jalo- ja korukivikokoelmasta ja merenelävien kuorista. Noin 4000 kiven kokoelmasta pannaan esille noin 200 – 300 kappaletta.

– Ja hologrammitekniikalla ilmaan heijastetaan kauniita mineraalikiteitä. Ne näyttävät todellisilta ja ihmiset voivat pyöritellä niitä, Mäkipää kuvailee.

Georeitti ja leikkipaikka

Alakertaan tulee myös georeitin opastustila. Lappajärven ympäryskunnista on kartoitettu runsaasti geologisesti mielenkiintoisia kohteita. Ihmiset voivat kartan avulla kulkea georeittiä pyöräillen tai autolla ja tutustua geologisiin nähtävyyksiin paikan päälle asennettavien opetustaulujen avulla.

Järviseudun georeitille pyritään saamaan erillisen hankkeen avulla Geopark-status. Status tarkoittaisi pääsyä mukaan kansainväliseen markkinointiin, jolloin alue tulisi sekä tieteentekijöiden että aiheesta kiinnostuneiden turistien tietoon.

Sokerina pohjalla on lapsille suunnattu avaruus- ja kenties myös mineraaliaiheinen leikkitila hotellin aulaan.

– Tällainen alle 10-vuotiaille tarkoitettu aktiviteetti on puuttunut Kivitipusta. Tila somistetaan niin, että lapsi voi leikkiessään kokea avaruuselämyksiä, Mäkipää kertoo.

Pohdinnan alla on vielä se, tulevatko lelut olemaan avaruus/planeetta- vai mineraalimaailmasta vai molemmista. Leikkipaikan osuus kustannusarviosta on 18000 euroa.

Aulaan tulee myös ns. teasereita eli houkuttimia sekä opastus- ja opetustauluja, joilla yleisöä houkutellaan alakerran näyttelyihin.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät