14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Kati Keski-Mäenpään uutuuskirja vie elämään Etiopiassa

Soinissa nykyisin asuvan opettaja Kati Keski-Mäenpään kirja Yllätyksiä opetusvälinevarastossa (Suomen Lähetysseura 2017) kertoo Katin kokemuksista opettajana, tutkijana ja äitinä Etiopiassa.

Keski-Mäenpään perhe asui Etiopiassa yhteensä lähes seitsemän vuoden ajan, ja vanhemmat Kati ja Markku työskentelivät Suomen Lähetysseuran työntekijöinä paikallisen Mekane Yesus -kirkon palveluksessa.

MAINOS

Keski-Mäenpää keräsi samalla aineiston väitöskirjaansa varten etiopialaisella maaseutukoululla neljän vuoden ajan. Väitöskirjatutkimus käsittelee etiopialaiskoulujen opetusmenetelmiä, jotka perustuvat lähes yksinomaan luennoinnille ja ulkoa opettelemiselle.

Toimintatutkimuksen aikana Keski-Mäenpää kehitti koulun opettajien kanssa uusia, oppilaita aktivoivia opetusmenetelmiä. He myös kutsuivat Tampereen yliopiston opettajaopiskelijoiden ryhmän tekemään harjoitteluaan koululle kahtena vuonna.

Kirjassa kuvataan paitsi tutkimuksen tekoa etiopialaisopettajien kanssa, myös opettajan työtä kirkon musiikkikoulussa sekä perheen arkea kansainvälisessä, tapahtumarikkaassa ja välillä haastavassakin ympäristössä. Keski-Mäenpäillä on neljä lasta, joista kolme vanhinta oli mukana Etiopiassa. Neljäs on syntynyt tänä vuonna Suomessa.

Kati Keski-Mäenpää on aiemmin julkaissut kirjan Puhuvan kädet – Mirja Himanen ja Mekonnen Mulat kuurojentyössä Etiopiassa (Suomen Lähetysseura 2012). Hän väittelee kasvatustieteen tohtoriksi loppuvuodesta Jyväskylän yliopistossa. Keski-Mäenpää asuu Soinissa ja työskentelee Alajärven kaupungin kyläkoulussa Taimelassa luokanopettajana.

Pirre Saario haastattelee Kati Keski-Mäenpäätä Helsingin Kirjamessujen Olohuoneessa perjantaina 27.10. kello 11.30. Keski-Mäenpää esittelee kirjaansa myös Alajärven kaupunginkirjastossa tiistaina 24.10. kello 18 ja Soinin kunnankirjastossa keskiviikkona 25.10. kello 12.

Yllätyksiä opetusvälinevarastossa -kirja on myynnissä Suomen Lähetysseuran Basaarissa sekä kirjakaupoissa.
Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät