25 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Idecon tuunaa yritysten taloutta ja prosesseja vielä paremmiksi

Sanna Järviaho siirsi tuoreen yrityksensä kotitalosta Patruunantien varrelle, entiseen Osuuskaupan kiinteistöön. Vimpelissä toimiva Idecon tarjoaa maanlaajuisesti kumppanuutta suurille ja pienille yrityksille – maalina paras mahdollinen kannattavuus.

– Tänne on helppo tulla käymään, kynnys on matala, Järviaho vinkkaa.

MAINOS

Se pitää paikkansa: yritys toimii näkyvällä paikalla katutasossa eikä sisäänkäynnissä ole portaita – ja lisäksi Järviaho on helposti lähestyttävä ihminen.

Kauppatieteiden maisterilla on lähes 20 vuoden kokemus talousasioista ja yrityksen prosesseista. Hän aloitti työskentelyn Ruukilla silloin, kun se oli vielä Rannila Steel Oy. Ekonomin tehtäviä oli laidasta laitaan teräsjätin eri toiminnoissa ja toimipisteissä.

Ideaa omasta yrityksestä Järviaho kypsytteli vajaat kymmenen vuotta.

– Viisi vuotta sitten kaikki oli jo paperilla, mutta jossain vaiheessa heitin asian romukoppaan. Haave tunki kuitenkin mieleen aina vain uudestaan ja viime jouluna tein päätöksen irtisanoutua Ruukilta.

Bisneksen kontrollointia, laskelmia, kehittämistä

Idecon ilmestyi kaupparekisteriin maaliskuun alussa. Se tarjoaa osa-aikaisia ja määräaikaisia talouspäällikön ja business controllerin palveluita, yrityksen projektiluontoisia kehittämispalveluita, koulutuksia, mentorointia ja auditointia eli kaikkea yrityksen talouteen, toimintatapoihin ja prosesseihin liittyen.

Auditoinnissa Järviaho tarkastelee yrityksen toimintatapoja.

– Perehdyn toimintoihin konkreettisesti paikan päällä ja annan oman näkemykseni, miten asiat voisi tehdä tehokkaammin ja virheettömämmin. Jos en löydä korjattavaa, palvelu ei maksa mitään eli auditoinnilla on 100 prosentin tyytyväisyystakuu, Järviaho selittää.

Business controllerina hänen palvelunsa ovat laaja-alaiset. Työ voi lähteä kannattavuuslaskelmista, tuotannon tehokkuuslaskelmista, liiketoiminta-analyysistä.

– Analysoin kannattavuuksia, kommunikoin ne eteenpäin sekä huomautan poikkeamista ja teen parannusehdotuksia nykyisiin toimintatapoihin. Voin määritellä yhdessä johdon ja henkilöstön kanssa tavoitteita ja toimintaohjeita ja myös valvoa, että yrityksessä toimitaan sovittujen ohjeiden mukaan.

Automaattisten raportointityökalujen räätälöinti, mittareiden kehittäminen yrityksen sisäiseen seurantaan sekä mallien luominen kannattavuus- ja tehokkuuslaskentaan löytyvät Järviahon osaamissalkusta. Vankka kokemus on myös tilaus- ja toimitusprosessien kehittämisestä – laatu- ja ympäristöasioita unohtamatta.

Järviaho järjestää yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin kanssa koulutusta, aiheena esimerkiksi sisäinen ja ulkoinen laskenta.

– Olen saanut hyvää palautetta koulutuksistani – sekä asiasta että esiintymistavasta, Järviaho toteaa.
Hän on kiinnostunut työskentelemään myös yritysten hallituksissa. Syksyn ohjelmassa on asiantuntemuksen kartuttaminen HHJ-kurssilla eli hyväksytty hallituksen jäsen -kurssilla.

Suoraviivaisuutta ja insinöörimäisyyttä

Sanna Järviahon mielestä erinomainenkin yritys voi vielä petrata paikkaansa.

– Jos yrityksessä on sellainen käsitys, ettei mitään parannettavaa ole, on jo annettu paljon etumatkaa kilpailijoille.

Yrityksen kehittämisessä hyödynnetään nykyään enemmän ja enemmän ulkopuolisen asiantuntijan – talouspäällikön ja business controllerin – palveluita. Järviaho rohkaisee yrityksiä lähettämään kyläilykutsun asiantuntijalle, joka näkee asiat vieraan silmin.

– Se maksaa itsensä varmasti monin verroin takaisin. Huippu-controller on aktiivinen ja aloitteellinen, osaa ennakoida asioita ja ymmärtää yrityksen prosessit sekä pystyy antamaan kehitysideoita toimintoihin.

Tekninen ajattelukyky ja työtehtävien kautta hioutunut yritysprosessien ymmärtäminen ovat Järviahon erityisvahvuuksia talousasiantuntijana.

– Olen hyvin suoraviivaisten toimintojen kannattaja. Yksi esimiehistäni kuvaili asian näin: ”Olet ekonomi, joka ajattelee kuin insinööri”.

Vaikka Järviaho on tottunut suuryrityksen talousasioihin, taidot taipuvat myös yhden ihmisen yrityksen numeroiden ja toimintojen ymmärtämiseen.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät