-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Reinontupa sai kunniakilven

Reinontupa Luoma-aholla Suvitien varressa sai lauantaina arvoisensa tunnustuksen, kun 200-vuotiaan talon seinään kiinnitettiin Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämä perinteisen rakentamistavan kunniakilpi.

Tuulikki Hannula pitää kädessään asiakirjaa, josta löytyy Talonpoikaiskulttuurisäätiön perustelut kunniakilven saamiseksi.

Se on kunnianosoitus Hannulan kylässä sijaitsevan Reinolan tilan talolle ja pihapiirille. Talo on edelleen asuinkäytössä ja sen omistaa Tuulikki Hannula.

MAINOS

Hannulanmäen korkeimmalla kohdalla olevassa pihapiirissä on jäljellä vuonna 1817 rakennetun päärakennuksen lisäksi 1800-luvun lopulla rakennettu kivinavetta ja muutamia 1900-luvun puurakenteisia talousrakennuksia. Talon sisätiloihin on tehty vuosien varrella muutoksia vanhaa rakentamistapaa ja pohjalaistyyliä kunnioittaen.

Heikki Kokkonen Talonpoikaiskulttuurisäätiöstä kertoi, että säätiö perustettiin aikanaan maaseudun murroksen pelossa maaseudun ja maalaiskulttuurin säilyttämiseksi.

Aiemmin yksi mies kulki polkupyörällä ympäri Etelä-Pohjanmaata kiinnittämässä repussa kuljettamiaan kuparikilpiä rakennuksiin kysymättä keneltäkään lupaa. Nykyään pronssista laattaa tulee erikseen hakea. Missään muussa maakunnassa ei ole yhtä paljon kilpiä kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Alajärven kaupungin onnittelut hienosti säilytetystä ja korjatusta ympäristöstä toi Nelimarkkamuseon museosihteeri Päivi Haapaniemi.

Tuulikki Hannulan omistamalle 200-vuotiaalle talolle on myönnetty Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi.

Kai Hannulabacka Luoma-ahon kyläyhdistyksestä kertoi, että viime kevättalvena huomattiin talon täyttävän 200 vuotta. Kun mietittiin miten taloa voisi kunnioittaa, löydettiin säätiö. Pitkällisen prosessin jälkeen kilpiraati lopulta myönsi kunniakilven.

– Meillä on täällä hyvin hoidettu ja vaalittu talo, Elina Försti sanoi onnitellessaan talon emäntää. Marjo Vistiaho totesi, että oli oikein sopivaa, että talo täyttää 200 vuotta ja Suomi 100 vuotta, ja samana päivänä Suomi100-teemalla järjestetyillä kyläelokuvafestivaalilla esitettiinkin Kai Hannulabackan 10 minuutin dokumentti talosta. Dokumentti on kaikkien katsottavissa YouTubessa, löydät sen hakusanalla Reinon tupa.

Tuulikki Hannula kertoi tulleensa aikanaan taloon miniänä. Hän ja puolisonsa Arvo tekivät elämäntyönsä Alavudella; Tuulikki Alavuden Seudun Osuuspankissa pankkitoimihenkilönä ja Arvo puolestaan Alavuden Seudun OPKK:n toimitusjohtajana. -Kun asuin Alavudella, suurin haaveeni oli, että pääsisin asumaan tähän taloon.

Arvon vanhempien kuoltua he muuttivat taloon 90-luvun lopulla. Arvo nukkui pois tammikuussa 2015, jolloin Tuulikki jäi yksin asumaan taloon. He olivat jo Arvon eläessä sopineet, että kumpi tahansa jää yksin toisen kuoleman jälkeen, hän asuu talossa niin pitkään kuin pystyy.

Perinteitä vaaliva talo siirtyy seuraavaksi Tuulikin toiselle lapselle Pekalle, joka tällä hetkellä asuu perheineen Mikinpurolla.

Jaana Koivukoski

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät