Ulkoilu ei ole säästä kiinni!

Mainos[adrotate banner="3"]

Raikas syyssää ja ruskan kaunistama luonto houkuttelevat ulkoilemaan, eikä nykypäivänä edes vesisade estä ulkoilua.
Alajärven Kesportista löytyy syksyn ja myös jo alkutalven keleihin runsas valikoima erilaisia ulkoiluvaatteita. Maxin kauppakeskuksessa sijaitsevan liikkeen myyjä Nina Ranta kertookin, että heiltä löytyy koko perheelle ulkoiluun sopivat vaatteet ja jalkineet.

Toinen ihminen on vilukissa ja toinen kuumakalle; pukeutuminen valitaan sen mukaan. Ulkoiluvaatteiden valinta riippuu ihmisestä ja siitä mitä ulkona tehdään. Ranta suositteleekin kerrospukeutumista.

MAINOS

Ensimmäinen vaatekerros on tärkein, ja ihoa vasten kannattaakin valita tekninen alusasu, joka siirtää kosteutta pois. Vaihtoehtoisesti voi käyttää merinovilla-asua, joka toimii samoin kuin polyesteripohjainen asu. Seuraavan kerroksen valintaan vaikuttavat lämpötila ja sää.

Toinen kerros eristää, ja myös sen tulisi olla mielellään tekninen kosteuden pois siirtämiseksi. Materiaaliksi voi valita esimerkiksi fleecen tai villatuotteen. Kolmannen kerroksen valintaan vaikuttaa mitä ominaisuuksia uloimmalta kerrokselta haluaa. Se voi olla esimerkiksi tuulenpitävä tai vedenpitävä.

Rannan mukaan kalvotuotteissa on nyt runsaasti valikoimaa. -Kalvotuotteita on nykyään paljon, Gore-Tex on niistä teknisin. Tavallisessa ulkoilussa kuitenkin myös tuotemerkkien omat kalvot ovat hyviä.

Juoksuun kannattaa valita vaatetus siten, että lenkille lähtiessä on jopa hieman vilu. -Kun lähdet juoksemaan, keho tuottaa itse lämmön, Ranta sanoo. Keskikerroksen voikin jättää juoksulenkillä kokonaan pois. Juokseminen ei tunnu hyvältä, jos on liikaa vaatetta päällä.

Pimeällä liikkuessa on muistettava heijastimet. Ranta sanookin, että heiltä löytyy monipuolinen valikoima trikoita hyvillä heijastimilla ja jopa heijastavia kenkiä heijastinliivien lisäksi.

Talvea kohden siirryttäessä ovat paksummat takit ajankohtaisia. -Tosi suosittuja ulkoiluun ovat kevytuntuvatakit, jotka ovat helppoja ja pehmeitä päällä, mutta lämpöisiä. Laskettelutakit ovat nykyään ohuita ja helppokäyttöisiä.

Kalvo kompensoi ennen vanhaan käytettyä paksua vanua, ja vanunlaatu on nykyään niin hyvä, että ohuempi kerros riittää, Ranta kertoo. Kesportista löytyy myös muita ulkovaatteita, kuten parkatakkeja niille jotka eivät halua pukeutua urheilullisesti.

Tämän syksyn uusia värejä ovat luumu ja sinappi, mutta ylipäätään vaatteissa riittää värikirjoa. Rannan mukaan valikoimista löytyvät perinteiset värit, kuten musta, punainen ja sininen, mutta tarjolla on myös shokki- ja pastellivärejä laidasta laitaan. -Takavuosien suositut kuvioinnit laskettelutakeissa ovat jääneet vähemmälle. Värejä löytyy kyllä, mutta enää niissä ei ole graafisia kuvioita.

Naisille löytyy D-mitoitettuja vaatteita, jotka ovat tilavampaa mitoitusta ja niissä on enemmän tilaa esimerkiksi rinnanympäryksessä. Lasten ulkoiluvaatevalikoimasta löytyvät niin toppahaalarit kuin kalvotuotteetkin.

Liikuntaa harrastaessa päähän voi laittaa teknisen pipon, joka siirtää hiihtäessä ja juostessa kosteuden pois. Kesportissa on lisäksi arkipipoja ja myös hirvimiehille omansa. Ranta vinkkaa, että Husky ja Speedline ovat täysin kotimaisia pipoja. Hanskoja löytyy joka paksuutta, ja niistä on helppo valita oman käyttötarkoituksen mukaan itselleen sopivat.

Kesportin noin 350 kenkämallin valikoimasta jokainen löytää omaan käyttötarkoitukseensa sopivat. Nyt on ajankohtainen aika hankkia kalvolliset kengät syksyn sadekeleihin, mutta talven lähestyessä myös suositut nastakengät saapuvat valikoimiin. Viime talven hitti oli nastattomat pitopohjakengät, jotka Rannan mukaan myytiin loppuun.

Näillä pukeutumisvinkeillä ei syksyn ja talven ulkoilu ole ainakaan säästä tai vaatteista kiinni!

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliKyky-Betset taipui kotisalissaan
Seuraava artikkeliReinontupa sai kunniakilven