-0.7 C
Alajärvi
tiistai 19.3.2024
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Yritykset saivat konsulttiapua toimintaan verkossa ja tuotannon tehostamiseen

Järviseudulla useat yritykset ovat saaneet asiantuntija-apua myynnin ja markkinoinnin sekä automaation edistämiseen digitaalisin keinoin.

Innovaatiokeskus-hankkeen taustatyön avulla yritykset ovat avanneet mm. yhteisen portaalin internetiin sekä omia verkkosivuja. Osa yrityksistä on investoinut tai investoimassa tuotannon tehostamiseen konsultin tekemän selvitystyön pohjalta. Hanketta hallinnoi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy.

MAINOS

– Toteutimme toistakymmentä erilaista digitalisaatiota ja automaatioita edistävää toimenpidettä, kuten kartoituksia ja selvityksiä. Rakennus- ja sisustusalan portaaliin saimme mukaan yhdeksän yritystä, kertoo projektipäällikkö Virpi Palomäki.

Portaali löytyy sivuilta rakentamisenratkaisut.fi. Myös palvelualan yrityksiä yritettiin koota toiseen portaaliin, mutta yhtenäistä yritysjoukkoa ei löytynyt, Palomäki selittää.

– Järjestimme kuitenkin useita somemarkkinointiin ja verkkokaupan perustamiseen liittyviä teemailtapäiviä ja työpajoja ja siitä lähti liikkeelle yksittäisiä verkkokauppoja, esimerkkinä Alajärvellä toimivan Annabellan verkkokauppa.

Puunjalostuksessa tarvitaan innovaatioita

Hankkeessa konsultit tekivät selvitystyötä ja hankkivat tietoa tuotannon automatisoinnin pohjaksi kolmelle teollisuusyritykselle. Yritykset olivat Passimo Oy Alajärveltä, Kohiwood Oy Soinista ja Plastec Finland Oy Vimpelistä.

Kohiwood Oy:lle tutkittiin mahdollisuuksia puulevyn kakkoslaadun automaattiseen lajitteluun. Automaattisella linjastolla kameroiden tehtävä on tunnistaa kakkoslaatu ja robotin tehtävä lajitella puulevyt sen mukaan.

– Selvitettiin, paljonko kameroita tarvitaan ja miten tehtävät saadaan ohjeistettua kameroilta roboteille, Palomäki kertoo.

Kohiwood Oy:n toimitusjohtaja Hannu Suni toteaa, että teollisuustuotannon pysyminen Suomessa vaatii automaatioasteen nostoa eli robotteja.

– Uutisissa on viime aikoina ollut esimerkkejä, joissa tuotantoa on siirretty takaisin Suomeen nimenomaan automatisoinnin ansiosta.

Sunin mukaan puunjalostuksen automatisointiin ei ole olemassa vakioratkaisuja, joten innovaatioita tarvitaan. Kohiwoodin robottihanke on johtanut Tekesin jatkohankkeeseen.

Vuoropuhelu seutukunnassa jatkuu

Innovaatiokeskus-hankeen vastuuhenkilö Vesa Alanko-Luopa kertoo, että rahoituksesta 70 prosenttia tuli Etelä-Pohjanmaan liiton kautta ja loput Järviseudun kunnilta, yrityksiltä ja JPYP:ltä.

Hankkeen yksi tavoite oli tiivistää yhteistyötä seutukunnallisten toimijoiden ja Hoiskontie 25- toimijoiden välillä.

– Tarkoitus on koordinoida kehittämistä niin, ettei tehtäisi päällekkäin samoja asioita. Ja vaikka hanke päättyy, seutukunnassa vuoropuhelu jatkuu, Virpi Palomäki toteaa.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät