2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Alajärven vanhin metsästysseura täyttää 70 vuotta

Alajärven metsästysseuran perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Seura on jäsenmäärältään Alajärven suurin metsästysseura.

Seura kutsuu jäsenet Hoiskon maamiesseurantalolle vuosijuhlaan 19.11. kello 11:30. Juhlapuheen pitäjäksi on kutsuttu Pohjanmaan riistakeskuksen johtaja, riistapäällikkö Mikael Luoma. Seura luovuttaa juhlassa jäsenille eri tahojen myöntämät ansiomerkit ja huomionosoitukset.

MAINOS

Tänä päivänä metsästysseurojen haasteena on saada riittävästi nuoria jäseniä toimintaan. Puheenjohtaja Mauri Penninkangas kertoo, että jäsenistön ikääntyminen on yleinen trendi metsästysseuroissa, mutta he ovat saaneet esimerkiksi tänä vuonna kymmenkunta uutta, nuorta jäsentä. Usein nuoria vetää puoleensa linnun- ja hirvenmetsästys, koiran kanssa metsästäminen ja luonnossa liikkuminen.

Seuran jäsenet tekevät tärkeää riistanhoitotyötä. Seuralla on useita hehtaareja riistapeltoja, ja hirville viedään metsään nuolukiviä. Riistaruokinnasta pidetään huolta. Yksistään Yrjö Kujanpäällä onkin 17 jänisten ruokintapaikkaa. Nuoria jäseniä toivotaan mukaan erityisesti riistanhoitotyöhön.

Hirvenmetsästys on tärkeää niin liikenneturvallisuuden kuin taimikoidenkin kannalta. -Jos ei olisi organisoitu tällaista järjestelmää, valtio joutuisi hoitamaan asian muuten, Penninkangas toteaa. -Se on systemaattista ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa, ja sitä hoidetaan konsensuksessa eri tahojen ja organisaatioiden kanssa. Pienpetojen metsästyksellä puolestaan turvataan lintukantaa.

Hirvenhiihto, -juoksu ja -kävely ovat osa seuratoimintaa. Seuran jäsenet ovat saavuttaneet lajissa menestystä SM-tasolla. Menestystä on tullut myös hirvenhaukkukokeissa. Seurassa on useita aktiivisesti kenneltoimintaa harjoittavia jäseniä. Se on arvokasta toimintaa hyvien metsästyskoirien saamiseksi tulevaisuudessa.

Metsästäjien ammattitaito aseen käytössä on korkealaatuista. Lisäksi heillä on erinomaiset taidot luonnossa selviytymisessä ja suunnistamisessa. Suomi100-juhlavuoden näkökulmasta Penninkangas uskookin, että näillä taidoilla on merkitystä myös maanpuolustuksen kannalta.

Seuran tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Alajärven riistanhoitoyhdistys ja Suomen Metsästäjäliitto.
Alun perin seura toimi koko kunnan alueella, kunnes 60-luvulla alettiin perustamaan uusia seuroja. Seuran metsästysalueet sijoittuvat nykyään keskustan ympäristöön, sekä Hoiskon, Levijoen, Kortekylän ja Pynttärin ympäristöihin.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät