1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Lappajärvi tunnetaan menestyneistä sotilaistaan

Lappajärven itsenäisyysjuhlassa kuultiin mielenkiintoista asiaa ja koettiin hienoja tanssi- ja musiikkiesityksiä.

Juhlapuheen piti Lappajärven Itäkylästä lähtöisin oleva eversti EVP Jouni Mattila, Pohjois-Karjalan reservipiirien ja Sotaveteraanipiirin yhteinen toiminnanjohtaja.

MAINOS
Lappajärveltä lähtöisin oleva eversti EVP Jouni Mattila.

Kontiolahdella asuva Mattila sanoi, että Lappajärvi on tunnettu Puolustusvoimissa ja muuallakin hyvin menestyneistä sotilaistaan. Kunnan väkimäärään suhteutettuna Lappajärveltä on lähtenyt poikkeuksellisen suuri joukko ammattilaiseksi armeijaan.

– Tänäänkin on ylennetty yksi uusi kommodori, Heikki Lamminen, Mattila totesi.

Lappajärveläisten näkymiselle sotilaspiireissä jatkossakin on hyvät edellytykset. Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää nimittäin Lappajärven lukiossa ja yläkoulussa säännöllisesti Intti tutuksi -tapahtumia ja sotilasammatti-infoja.

Mattila luetteli lappajärveläisiä lukuja sota-ajoilta: Vapaussodassa taisteli noin 400 lappajärveläistä, joista 14 kaatui. Talvi- ja jatkosotaan osallistui lähes 900 miestä ja 30 naista, ja heistä kaatui 109. Lapin sotaan ehti 130 lappajärveläistä.

Esa Savola esitteli näkökulmia suomalaisuuteen.

Mies kertoi lukeneensa viikonloppuna lappajärveläisen Yrjö Savolan kirjan Asemasotaa Rukajärvellä.

– Se oli mieluisaa, koska me vaalimme Pohjois-Karjalassa juuri tuon Rukajärven suunnan 14 D:n joukkojen perinteitä monin eri tavoin.

Mattila totesi, että Suomen juhlavuoden kunniaksi on julkaistu paljon kirjallisuutta ja musiikkia sekä mm. kuvattu itsenäisyyspäivänä Yle Areenassa nähty dokumentti Kaikki isänmaan puolesta, jossa Mattila oli mukana. Myös Aki Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa on pala Lappajärveä.

– Elokuvan kapteeni Kaarna, jonka esikuva on jääkärikapteeni Toivo Kärnä, on lappajärveläisille varmasti tuttu, Mattila muistutti.

Veteraanien muiston vaaliminen jatkuu

Jouni Mattila kertoi kuulumisia nykyiseltä asuinseudultaan: Pohjois-Karjalan Sotaveteraanipiiri ja Rintaveteraanipiiri ovat päättäneet perustaa koko maakunnan kattavan perinneyhdistyksen. Aikataulu on pari vuotta.

Kenttätyötä varten perustetaan jokaiseen kuntaan perinnetoimikunta, joka toimii aluksi yhdistysten rinnalla ja myöhemmin niiden tilalla.

Milja Vainikan ja Eevertti Övermark.

Perustamisvastuun ottavat kunnissa toimivat reserviläisyhdistykset. Ne kutsuvat ensi keväänä suunnitteluun mukaan edustajat ainakin veteraanijärjestöistä, kunnasta, seurakunnasta, kotiseutuyhdistyksistä ja kunnan sivistystoimesta.

– Perinnetoimikuntien päätehtävä on viimeiseen iltahuutoon saakka huolehtia veteraanien, leskien ja puolisoiden huolto- ja tukityöstä sekä suunnitella ja aikanaan toimeenpanna käytännön perinnetyö yhteistyössä kunnan muiden toimijoiden kanssa, Mattila kuvaili.

Nuorison edustajan nimeäminen perinnetoimikuntaan on hänen mukaansa olennaista.

– Sillä varmistamme, että veteraanejamme kunnioittavat tapahtumat puhuttelevat tulevaisuudessa paremmin myös meidän nuoria.

Mattila vetosi erityisesti juhlassa paikalla oleviin nuoriin, jotta he perehtyisivät Suomen historiaan, pitäisivät huolta veteraaneista ja muista vanhuksista sekä omista kavereistaan – ja aikuisina järjestäisivät juhlia veteraanisukupolvien kunniaksi ja siirtäisivät perinteen myös omille lapsilleen.

Havuseppeleitä ja patalappuja

Hotelli Kivitipun Lappajärvi-salissa pidetyn juhlan avauspuheen piti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Laasanen.

Lukion ”vanhat” tanssivat kauniisti wienervalssin ja cicapon.

Juhlassa jaettiin kunnan kulttuuripalkinnot, jotka saivat Mannerheimin lastensuojeluliiton Lappajärven yhdistys sekä Lappajärven Maaseutuseura.

Maaseutuseuran aikaansaannoksia Suomen juhlavuonna ovat mm. 140 havuseppelettä, jotka laskettiin sankarivainajien haudoille itsenäisyyspäivänä jumalanpalveluksen jälkeen. Kivitipun Lappajärvi-salia koristivat seuran aikaansaamat kolme taideteosta, joista jokainen muodostui sadasta patalapusta.

Sotaveteraaniliiton kultaisen ansiomerkin saivat Tuula Hautaketo ja Onni Tervonen sekä hopeisen ansiomerkin Erkki Rantakangas. Lappajärven osuuskaupan toimitusjohtaja Pasi Lahdelle ojennettiin Sotaveteraaniliiton viiri.

Suomen kotiseutuliiton kultaisella ansiomerkillä palkittiin Irma Siirtola ja Tarja Mäkiniemi. Viiri päätyi Oili Lammille, Eino Korrille ja Raimo Lehtiniemelle.

Vuoden ryhtinuoriksi on valittu Kaisla Honkaniemi sekä Esa Savola, joka toi puheessaan esille nuorten näkökulmia suomalaisuuteen ja asioiden kehittämiseen valtakunnassa.

Lappajärven lukion ”vanhat” esittivät juhlapuvuissaan cicapon ja wienervalssin. Lisäksi tanssilattialla liukui ällistyttävän upeasti, tulisin elein, kilpailuissakin menestynyt tanssipari Eevertti Övermark ja Milja Vainikka.

Kolme soololevyä julkaissut Ville Ojanen soitti viulua Kirsi Ojasen säestäessä pianolla.

Veteraanin iltahuudon esittivät Erkki Hietanen ja Tapio Palohuhta. Kirkkoherra Zacharias Onditi lausui rukouksen ennen juhlan päättymistä yhteiseen Maamme-lauluun.

Anne Savela

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät