-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Marjatta Juuti kirjoitti elämänsä askelmerkit yksiin kansiin

Alajärvelle 70 -luvulla kotinsa perustanut Marjatta Juuti on elänyt mielenkiintoisen elämän, josta on kiittäminen pelkäämätöntä ja alati uteliasta luonnetta.

Nyt viimeisen kahden vuoden aikana tämä tarina on laitettu kirjan muotoon. Juurta jakksain nähtynä – Elämäni askelmerkit on kirja Marjatan vaiheista. Ei kronologinen muistelmateos, vaan teos monenlaisesta tapahtuneesta, rehellinen ja suora elämäntarina.

MAINOS

– Olen kulkenut lapsuudessa ja nuoruudessa, kurkistanut myös menneiden sukupolvien elämään, jatkanut matkaani aikuisuuteen ja aina tähän päivään, Marjatta Juuti kertoo.

Kirjan julkaisija on Nordbooks ja ennakkomyynti on käynnissä.

Nivalasta Oslon ja Kööpenhaminan kautta Alajärvelle

Marjatta on kotoisin Nivalasta. Lukio-opintonsa hän jätti kesken kuullessaan, että kotitalousopettajaksi pääsee opiskelemaan vaikka ei olisi ylioppilas.

Tyttö lähti perheen ja opettajien vastustelusta huolimatta emäntäkouluun Haapavedelle, jonka käytyään hän huomasikin, että kotitalousopettajan unelma vaihtui puutarhaopettajaksi.

Nuoruuden varmuudella tie kävi tämän jälkeen Jyväskylän kautta Lepaalle, josta valmistu puutarhuriksi 1968. Työ vei aluksi Luumäelle Ansari Oy:n ostopuutarhuriksi.

– Halusin kuitenkin nähdä muutakin ja seuraava työpaikkani oli Oslossa Gabriel Paulsenin puutarhalla, Marjatta muistelee ja kertoo, miten jännittävää oli matkustaa lentokoneella. Pahaksi onneksi ensimmäiselle matkalle osuivat kunnon ilmakuopatkin.

Oslon työkokemuksen jälkeen aukesi opintopaikka Lepaan puutarhaopiston opetus- ja neuvontalinjalta. Vuonna 1973 hän valmistuikin hortonomi/puutarhaopettajaksi, nuorempana kuin kukaan aikaisemmin. Marjatta oli tuolloin vasta 23 -vuotias.

Suomessa ei ollut koulutusta vastaavaa työtä, joten Marjatta suuntasi Tanskaan Kööpenhaminaan F.J.Frandsenin kauppapuutarhaan, kunnes puoli vuotta myöhemmin hän sai puutarhaopettajan paikan Alajärven maatalous- ja puutarhaoppilaitokselta.

Näin Marjatasta tuli alajärveläinen ja avioitumisen myötä myös pysyvä koti löytyi täältä siitä huolimatta, että paikkaa hakiessaan hän ei edes tiennyt Alajärven sijaintia – hän uskoi olevansa menossa töihin Rovaniemen kupeeseen!

Marjatta työskenteli samassa oppilaitoksessa 30 vuotta, opettajana ja rehtorinakin. Aivoinfrakti ja syöpä katkaisivat kertaheitolla Juutin työuran, mutta antoivat myös tila luovaan tunnusteluun.

Rikas elämä

Marjatta Juuti on aina pitänyt kirjoittamisesta, mikä lienee isän perintöä. Hänen elämänsä on ollut poikkeuksellisen rikasta, toisinaan jopa vaarallista. – Ihmettelen joskus, miten olen vielä hengissä.

Juurta jakksain nähtynä – Elämäni askelmerkit -teos sisältää paitsi tarinaa, myös Juutin kirjoittamia runoja sekä otteita hänen yhteiskunnallisista puheistaan ja Pähkinä -lehden pääkirjoituksistaan. Kirjassa on myös kuvia ja kantta kuvittanee yksi Marjatta Juutin lukuisista maalauksista.

Kirjaa voi ennakkotilata suoraan kirjailijalta itseltään numerossa 040 528 1574.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät