2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Perinnekouluttaja innosti takomaan matkailusampoa Lappajärven ja Pyhävuoren tarinoista

Lappajärven Konetyöstö Oy vietti 32-vuotissynttäreitä Hotelli Kivitipussa värikkäällä ohjelmalla.

Hämeenlinnalaisen perinnekouluttaja Eero Peltosen avoin luento kuva- ja äänimateriaaleineen liikkui Järviseudun historiassa Lappajärven synnystä 1800 – 1900 -lukujen elämään ja persooniin. Peltonen sivusi menneisyyden sampoja alueella ja lauloi yleisön kanssa Kalevalaa.

MAINOS

Luennon ytimenä oli menneisyyden tarinoiden mahti ja jäljitys sekä ideointi. Mies näki ulkopuolisen silmin mahtavat mahdollisuudet kehittää Järviseudun historian ympärille bisnessampo. Hän näytti ilmakuvan, jossa olivat Lappajärvi, Lakeaharju ja Pyhävuori.

– Miten olisi, jos meteoriitin törmäyskraatteri Lappajärvi nostettaisiin matkailun keihäänkärjeksi? Suuressa pamauksessa 77 miljoonaa vuotta sitten kaikki elämä hävisi satojen kilometrien säteellä. Jos sama tapahtuisi nykyään, kuumuus polttaisi metsät Vaasassa asti, Peltonen kuvaili.

Hän totesi, että vähäisempienkin monttujen ympärille on kehitetty menestyvää matkailubisnestä.

Peltonen oli selvittänyt Pyhävuoreen, lappalaisten uhripaikkaan, liittyvää historiaa. Niinsanotussa raukki-kivessä on kaiverruksia ja mahdollisia esihistoriallisia kalliomaalauksia. 1900-luvulla vuorella asui kivistä rakentamassaan majassa erakko Jaakko Reipakka. Ja pienten luolien on uskottu olevan tonttujen koti.

– Pyhävuoren ympärille voisi rakentaa vaikka mitä!, Peltonen innosti.

Konetyöstöllä on ollut nostetta

Konetyöstö rules Maagi festival -tapahtuman järjestäneellä Lappajärven Konetyöstö Oy:llä oli aihetta juhlia asiakkaiden, yhteistyökumppanien sekä entisten ja nykyisten työntekijöiden kanssa.

– Tällaista syksyä ja talvea ei ole minun aikanani ollut. Ei tarvitse miettiä, mitä tehtäisiin varastoon, vaan että miten voitaisiin lyhentää tilausten jonoa, toimitusjohtaja Pekka Kangas iloitsi.
Lappajärven Konetyöstö työllistää yrittäjän lisäksi kymmenen työntekijää. Pekka Kangas osti yrityksen vuonna 2006.

Kiittäessään Eero Peltosta luennosta Kangas totesi, että Lapissahan etsiskeltiin hiljattain mahdollista tuoretta meteoriitin kraatteria.

– Pitäisiköhän kutsua lappilaisia ensi vuoden Maagi-bileisiin? Heidän kanssa voitaisiin kehittää matkailua yhdessä: turistit voisivat tehdä Lappajärvelle visiitin kraatteria katsomaan ja painua sitten takaisin Luostolle, Kangas heitti pilke silmäkulmassa.

Kankaan aikomus on tehdä Konetyöstö rules Maagi festival -tapahtumasta vuosittainen juttu.

Luennon jälkeen Kangas suuntasi Kivitipun rantaan sytyttämään halkaisijaltaan kaksi- ja korkeudeltaan kolmimetristä Maagi-jätkänkynttilää. Tulta annettiin ensin ylhäältä tikkaiden varassa ja sitten alhaalta. Lappajärveltä puhaltanut purevan kylmä myrskytuuli sai sytyttäjät ja odottajat hetkessä kohmeeseen.

Maagi otti tulta alleen melko nopeasti, ja sen jälkeen oli vuorossa juhlaruokailu. Illan vanhetessa Heikki Silvennoinen yhtyeineen tarjoili näytteitä ideoiden tahdosta.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät