2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Järvi-Pohjanmaalla satsataan päiväkoti- ja kouluruokailuun

Syyskuussa 2017 eri sektoreiden ammattilaiset vaihtoivat ajatuksia Alajärvellä alueen päiväkoti- ja kouluruokailusta paikallisessa ”ruokailufoorumissa”.

Paikalla olivat edustajat hammashuollosta, ruokahuollosta, koulutoimesta, varhaiskasvatuksesta sekä terveydenhuollosta.

MAINOS

Terveydenhoitaja Marleena Kuoppa-aho muistuttaa, että päiväkoti- ja kouluruokailu on paljon muutakin kuin ravintoa. Koulu- ja päiväkotiruokailuun investoiminen kunnassa on lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistamista ja ennakointia.

Ruokailufoorumista saatiin eri alojen asiantuntijoilta Kuoppa-ahon mukaan monipuolisia terveisiä.

Neuvolasta ja kouluterveydenhuollosta muistutetaan, että terveydenhuollon yksi keskeinen tehtävä on vastata lasten/nuorten sekä perheiden elintapaohjauksesta. Ruokavalioon liittyvät asiat pyritään huomioimaan mm. vuosittaisten ikäkausitarkastusten yhteydessä.

Terveydenhuollosta kirjoitetaan myös erityisruokavalion toteuttamista varten vaadittavat todistukset ateriapalveluiden järjestäjälle. Koululääkäri Leena Uusitalo muistuttaa, ettei lasten ja nuorten tulisi noudattaa turhia dieettejä tai erityisruokavalioita.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on huolta myös syömättä jättävistä koululaisista sekä ylipainoista lapsista ja nuorista.

Hammashuollosta kerrotaan, että purentaan liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Suun terveyden ja hampaiston kannalta on suositeltavaa, että kasvikset ja hedelmät tarjotaan pureskeltavassa muodossa.

Pureskelu lisää syljeneritystä ja edesauttaa kiinnityskudosten terveyttä. Hammashuolto suosittelee ksylitolituotteiden käyttöä säännöllisesti aterioiden ja välipalojen jälkeen.

Varhaiskasvatus ja koulut

Kaikkiin päiväkoteihin ja Perhetupa Pähkinään toimitetaan ruoka keskuskeittiöiltä. Peukaloisen ryhmiksessä ja perhepäivähoidossa ruoka valmistetaan itse. Päiväkotilasten suosikkiruokaa ovat erilaiset keitot.

Varhaiskasvatuksessa lapsia rohkaistaan maistamaan kaikenlaisia ruokia ja syömään riittävästi. Ruokailutilanteet pyritään järjestämään kiireettömiksi opetellen samalla ruokarauhaa ja hyviä pöytätapoja.

Usealla koululla on vielä oma keittiö. Perusopetuksessa kouluruokailu on osa opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukevaa opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja hyvinvointia edistävää koulutyötä. Koulussa aikuinen antaa hyvän esimerkin oppilaalle puhumalla kouluruoasta myönteisesti ja osallistumalla ruokailuun oppilaiden kanssa.

Koulujen henkilökunta on havainnut, että osa koululaisista syö niukasti tai ei ollenkaan. Usein myös maidon juonti korvataan vedellä ja etenkin poikien kasvisten syönti on niukkaa.

Ruokahuolto noudattaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VNR) suosituksia tilatessaan tuotteet päiväkoteihin ja kouluihin.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät