25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Seurakuntien yhteistyössä on mahdollisuus

Kyyjärven ja Karstulan seurakunnilla on kymmenen vuotta yhteistyötä takana. Kaiken alku oli kun molemmat jäivät pois Saarijärven kappelihankkeesta vuonna 2007. Selvitystyötä oli tehty jo aiemmin myös Alajärven ja Perhon suuntaan.

Karstulan kirkkoherran virastossa palvelee taloussihteeri Sirkka Piispanen.

Karstulan kanssa oli alustavia suunnitelmia yhteistyöalueista ja kesällä 2007 aikana ne toteutuivat. Kolme työntekijää tekivät laskennallisesti käyden, yhden työpäivän Kyyjärvelle sekä papit ovat vuorotelleet jumalanpalveluksissa. Lisäksi ovat mukana olleet myös herätysliikkeiden ja tuttujen pappien apu.

MAINOS

Talouden pitoon on haasteensa viimeisten vuosien aikana tuoneet monet tekijät kuten, syntyneiden ja kuolleiden erotus, muuttoliike, sekä yleinen talouden kiristyminen. Tuloveroprosentti on jouduttu Kyyjärvellä nostamaan kahteen prosenttiin vuonna 2014.

Kanttorin työtä osa-aikaistettiin, ilmoittelua vähennettiin ja pappien työvuorotteluissa vain matkoista maksettiin. Lisäksi vuonna 2015 tuli mukaan Kirkon palvelukeskuksen kirjanpidon ja palkanlaskennan tietojärjestelmähanke, joka sekään ei tuonut ratkaisua ydinongelmaan, mutta mahdollistaa työn toteuttamisen monipuolisemmin.

Vuosi sitten keväällä Kyyjärvellä tehtävässään aloittanut kirkkoherra Tarja Sulkala on ollut monenlaisten kysymysten äärellä uutta opetellessa, sopeuttaessaan taloutta ja pohtiessa yhteistyökuvioita. Kaikkia sektoreita koskeneet YT: t seurakunnassa on saatu päätökseen ja Kyyjärvi suuntaa itsenäisenä kohti tulevaa.

Tämän vuoden budjetti on jouduttu laatimaan suurilla vähennyksillä, useamman viime vuoden alijäämäisen tilinpäätöksen johdosta.

Seurakuntalaisten saamat palvelut pyritään tarjoamaan parhaalla mahdollisella tavalla vaikka säästötoimia on tehty. Tällä hetkellä seurakunnan henkilöstömäärä on kolme henkilöä.

Valmisteluvaiheiden suunnittelussa sekä toimeen panijat 10 vuotta sitten ovat olleet silloinen kirkkoherra Olavi Vallivaara, toimistosihteeri Leena Lamminen-Sorsa, taloussihteeri Sirkka Piispanen, kirkkoherra Seppo Tiainen, kappalainen Maria Lyly sekä talousvastaava Kari Kemppainen. Yhteistyö, joka on tuolloin saatu alkuun, jatkuu edelleen vahvana.

Kyyjärvellä palvelusektorin toimijana ollut Caiwin Oy on irtisanonut sopimuksensa vuoden vaihteessa. Suntion tehtävissä onkin tämän vuoden alusta aloittanut kokeiluluonteisesti, osa-aikaisena, Juha Humalajoki.


Tanja Kyrönlahti

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät