Lindalla työ ja harrastus kulkevat käsi kädessä

Mainos[adrotate banner="3"]
Linda&Pikku-Jätkä estemestaruuksissa. Kuva Tuulia Nelimarkka.

Soinilainen Linda Yli-Ketelä valittiin vuoden urheilijaksi viime vuoden joulukuussa. Heppatytöstä on vuosien saatossa tullut etenkin suomenhevosten kanssa viihtyvä nuori nainen, jolla työ ja harrastus limittyvät mukavasti yhteen.

Linda on aloittanut heppatytön roolissa asuessaan Tuurissa jo 6 -vuotiaana.

MAINOS

– Metsälän tallille tuli mentyä suoraan heti koulun jälkeen. Tein kaikkia töitä hevosten kanssa, kuten suurin osa siihen aikaan. Karsinoita siivottiin, ruokittiin hevosia ja välillä pääsi ratsastamaan. Viikonloppuisinkin tykkäsin mennä tallille heti aamukuudelta. Itse saatoin käydä tallilla kuutenakin päivänä viikossa, kertoo Linda nuoruusvuosistaan.

Myöhemmin hevosharrastuspiireissä Yli-Ketelä tutustui Hautakankaan Kirsiin, jonka tilalla hän toimi apuna eläinten hoidossa.

Vuoden 2015 alusta lähtien Linda aloitti työskentelyn Kuortaneen Länsirannalla Ratsastus- ja valmennustalli Polestarilla. Hän työskenteli tallin omistaja Kaisu Västinsalon äitiysloman sijaisena hoitaen monipuolisesti kaikkia tallin töitä ruokinnasta ratsastukseen.

Kaisu halusi Lindan yhteistyöhön tilalle. Elokuussa 2016 Linda aloitti toiminimellä T:mi Linda Yli-Ketelä. Hän hoitaa ratsutilalla lähinnä vuokrapaikalla olevien hevosten koulutuksen ja kilpailun esteratsastuksessa.

– Tallilla on 20 paikkaa. Pääasiassa nuoret hevoset tulevat ympäri Suomea. Hevoset kasvatetaan, koulutetaan ja osa omistajista haluaa, että niillä myös kilpaillaan. Kilpaileminen antaa hevoselle esiintymisvarmuutta ja rohkeutta, kun ollaan tekemisissä muiden hevosten kanssa.

Linda voitti Prestige-cupin. Kuva: Tuulia Nelimarkka.

– Jos tulee menestystä, se tuo myös mainetta hevoselle. Yksilöllisen koulutuspätkän jälkeen yleensä omistajat vievät hevosensa kotipaikoilleen ja jatkavat harrastusta siitä, kertoo Linda.

Nuorten hevosten kilpailuluokitukset lähtevät 3-4 -vuoden iässä. Laatuarvostelut tulevat tuolloin. Niitä järjestetään useammalla paikkakunnalla Suomessa. Tallilta käydään 2-3 paikassa laatuarvosteluissa.

Viime vuosina Polestarin tallille on tullut karsinnoissa pari voittoa ja useampia kärkisijoja Lindan kisatessa eri omistajien hevosia. Alueellisten kisojen jälkeen on finaalit aina vuosittain Ypäjällä.

Viime vuoden finaalissa tuli tallin hevosille sijat yksi, kaksi ja seitsemän. Suomenhevosten hallimestaruus tuli Ypäjällä ensimmäistä kertaa järjestetyissä kisoissa. Linda ratsasti kisoissa Västinsalon kasvattamalla Pikku-Jätkällä.

Kisoissa ei käydä rahan takia

Raha ei ole motiivi nuorten suomenhevosten estekilpailuissa, kertoo Linda.

– Kun näistä kisailuista kiinnostuu, ei raha ole ykkösmotiivi. Jos aluetasolla menestyy, puhutaan kymppien voittosummista. Kansallisella tasolla menestyksestä voi tulla muutamien satojen summia, mutta kisakuluihin menee varmasti samanverroin.

– Menestys tuo luonnollisesti meriittejä hevosen ansiolistalle. Mukava harrastus ja onnistuminen hevosen kanssa ovat kuitenkin tärkeimpiä kannustimia kisailuun.

Hevosten kouluttaminen vaatii pitkämielisyyttä.

– Hevonen ei tule valmiiksi nopeasti. Se vaatii vuosien hoitamisen ja koulutuksen. Minä käyn ratsastamassa hevosella kolme-neljä kertaa viikossa, osalla hevosista useamminkin.

– Työskentelyn lisäksi oma hevoseni, tamma Highland Bar Dancer, on naapurin tallissa. Se on syntynyt vuonna 2006. Vapaa-ajalla pyrin saamaan siitä kelpo kisailijan alueen seniorikisoihin. Pakkomiellettä sen kanssa menestymiseen en ota, kertoo Yli-Ketelä.

Yli-Ketelä kuuluu Lehtimäen Ratsastajien, LehRa:n johtokuntaan. Hän sai huomiota Soinin vuoden urheilijapalkinnon lisäksi myös Alajärvellä.

Siellä kaupunki muisti tilaisuudessa Yli-Ketelää menestyneestä ja pitkäjänteisestä työstä hevosharrastuksen parissa. Soinissa yllättävä palkitseminen tuli Sisun ja kunnan yhteistilaisuudessa vuoden lopulla.

Linda on kirjoilla Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston, Perhon yksikön harrasteohjaajan linjalla. Osa opinnoista on vielä kesken, mutta rauhallisimpina aikoina Linda aikoo tehdä opinnot loppuun.

Rami Puro

Yli-Ketelä on saanut useita palkintoja viime vuosien aikana esteratsastuksessa.
MAINOS
Edellinen artikkeliSeurakuntien yhteistyössä on mahdollisuus
Seuraava artikkeliSinisten paikallisyhdistys Alajärvelle