-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Unohda igluautoilu – muista esilämmitys ja käytä lumiharjaa

Pakkaset ovat vihdoin saapuneet. Liikenneturva muistuttaa, että auto on putsattava huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Riittävä esilämmitys lisää sekä näkyvyyttä että mukavuutta.

Talvikeleillä on tärkeää huolehtia, että näkyvyys autosta ulos on riittävä. Liikenteeseen ei pidä lähteä iglussa istuen. Lähtöä kannattaa ennakoida ajoissa ja huolehtia auton riittävästä esilämmityksestä.

MAINOS
Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva.

– Esilämmitys jouduttaa jään sulamista tuulilasista ja ehkäisee myös sivu- ja takalasien huurtumista ajon alusta lähtien. Se on myös iso mukavuustekijä niin kuljettajalle kuin matkustajillekin.

– Ajon aikana lasien huurtumista puolestaan ehkäisee sisäpuhaltimien oikeaoppinen käyttö, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Jos vesihöyryä alkaa muodostua ikkunoihin matkan alettua, huurteen ja kosteuden saa pois nostamalla puhallintehoa ja -lämpöä. On kuitenkin huolehdittava myös ilman kierrosta, sillä kosteuden on poistuttava jonnekin.

– Auton sisätilat kyllä lämpenevät aavistuksen nopeammin sisäilmankierto päällä, mutta jos autossa on kosteutta tai hengittäviä nisäkkäitä, lasit huurtuvat silloin nopeasti.

– Oman kulkupelin puhallinasetukset kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta. Ajaessa eri puhallinsäätöjen kokeilu voi viedä huomion tärkeimmästä eli liikenteestä, Heiskanen muistuttaa.

Aloita putsaaminen auton katolta

Ennen lähtöä on putsattava huolellisesti auton ulkopinnat, ikkunat, peilit sekä valot lumesta ja jäästä.
Esilämmitys helpottaa myös tässä kohtaa. Kunnon lumiharjan pitäisi kuulua jokaisen auton vakiovarustukseen – mutta sitä on myös käytettävä.

– Lumen putsaaminen kannattaa aloittaa auton katolta. Jos lumen jättää katolle, voi kinos luisua ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa tuulilasille tai lentää takana tulevan näkökenttään. Rikesakkokin voi igluaan kuljettavalle eskimolle napsahtaa, koska auton on oltava ominaisuuksiltaan ajoneuvolain vaatimusten mukainen, huomauttaa Heiskanen.

Lähteminen liikkeelle ajoissa esilämmitetyllä ja hyvin putsatulla autolla on stressittömämpää, mutta se helpottaa myös oikean ajonopeuden ja kunnon turvavälin pitämistä.

– Talvella lähtöön kannattaa varata hieman ylimääräistä aikaa. Pienen kurkistusreiän putsaaminen ei vielä riitä mihinkään. Pahin mahdollinen vaihtoehto on, että jättää kiireen vuoksi auton puhdistamatta ja kiirehtii määränpäähän mahdollisimman nopeasti, toteaa Heiskanen.

– Monesti juuri tuulilasin oikea reuna ja saman puolen sivulasit jäävät kiireessä puhdistamatta, vaikka sehän on juuri se suunta, josta tulevia meidän on väistettävä, puuskahtaa Heiskanen.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä

Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa myös lumien putsaamista.
Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota valojen puhtauteen.

Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin pudistelemalla lumet vaatteista ja kengistä ennen autoon istahtamista.

Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.

Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät