1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Yhdessä eteenpäin Evijärvellä

Kumppanuus, kunta, kylät, toimijat ja kylien asukkaat nostettiin esiin Evijärven kunnantalolla pidetyssä kumppanuusillassa.

Aisaparin Kylille-hankkeen Evijärven kunnan kanssa yhteistyössä järjestämässä tapaamisessa oli mukana 25 kylä- ja vapaaehtoistoimijaa. Edustettuina olivat muiden muassa Evijärven Nuorisoseura, Jokikylän Kylätalot, Särkikylän Kyläseura, Kivijärven Kyläyhdistys, Osuuskunta Vasikka-ahon Kehitys, Haapajärvenkylän Kyläseura ja Evijärvi-Seura.

MAINOS

Aisapari ry:n Kylille-hankkeen hankekoordinaattori Marita Mattila huomioi tervetulopuheenvuorossaan, kuinka yhteistyö-sana on korvattu kumppanuudella. Tulevaisuudessa päätöksenteko siirtyy isommille alueille.

– Jotta meitä kunnissa ja kylissä asuvia kuultaisiin, haetaan kumppanuutta. Aisaparin mukaan kylät tekevät itse tulevaisuutensa. Kylät ovat hyvin erilaisia. Toiveena on, ettei kylissä hellitettäisi vaan haettaisiin yhteistyökumppaneita.

Kunta kannustaa

Kunnanjohtaja Teemu Kejonen.

Evijärven kunnanjohtaja Teemu Kejonen esitteli kylien kehittämisrahaa, jonka taustalla on kuntastrategia. Kuluvan vuoden talousarvioon on varattu 30000 euroa kehittämisrahaa, jota on haettavissa 31.3. saakka.

Kehittämisrahaa varten hyödynnetään pääasiassa kunnan sijoitustoiminnan tuottoja. Kehittämisrahan suuruus vaihtelee hankkeen kustannusarvioista riippuen 50–100 prosentin välillä. Avustus maksetaan jälkikäteen, toteutuneiden kustannusten ja hankkeesta tehtävän loppuraportin mukaisesti.

– Mikäli alkuvuoden hausta jää rahaa, hakua jatketaan loppuvuonna. Toivon, että valtaosa kehittämisrahasta saadaan jaettua alkuvuonna. Kehittämisraha on linjattu kolmen vuoden mittaiseksi määräajaksi. toteaa kunnanjohtaja Kejonen.

Hakuvaiheessa kunnalle esitetään kehittämiskohteen ja -idean lisäksi toteutettavat toimenpiteet, toteutustapa ja toteuttajataho. Samoin kerrotaan aikataulu, rahoitussuunnitelma ja kustannusarvio.
Yli 10000 euron hankkeiden kuntarahoituksesta ja määrärahoista päättää kunnanhallitus erikseen. Suurissa hankkeissa kunnan tuki voi olla enintään 20 prosenttia.

Yhteen hiileen

Kumppanuusillassa tuli julki useampikin toteuttamisen arvoinen idea. Siitä oltiin yhtä mieltä, että kylissä löytyy kehityskohteita ja että kylien asukkaat itse tietävät, millaisia tarpeita kylillä on. Paikallistuntijat-hankkeen Marjo Vistiaho kannusti kylätoimijoita kokoamaan mielenkiintoisia kohteita, jotka voidaan koota esimerkiksi Aisaparin Intolinkin alle.

– Kylällä asuva voisi toimia paikallisoppaana tai kylällä sijaitsevassa kohteessa voisi käydä retkellä.

Kivijärven Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Kuusela piti Evijärven kunnan satsausta kylien kehittämiseksi hyvänä ideana. Oman kylänsä toimijoita Kuusela kuvailee aktiivisiksi.

Kyläläisten ja kyläseuran suunnitelmissa on kunnostaa Eurojärven uimaranta ja suurentaa kirkasvetistä tekojärveä. Samalla järveä ruopattaisiin ja poistettaisiin kasvillisuutta. Sata metriä pitkä ja noin 50 metriä leveä Eurojärvi kaivettiin kyläläisten voimin noin 20 vuotta sitten.

Järveä koskevan kunnostushankkeen kustannusarvio ylittää kehittämisrahan rajat: kyläyhdistys aikoo olla yhteydessä kunnanhallitukseen tuen tiimoilta.

Mobiilisovelluksesta vientituote

Hankepäällikkö Kimmo Siukola liputti Evijärvi-applikaation puolesta.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä lanseerattu, älylaitteilla toimiva Evijärvi-mobiilisovellus on maamme ensimmäinen kunta-applikaatio. Se on kerännyt noin 700 latausta.

Evijärven palvelut mobiiliin -hankkeen kehittämästä sovelluksesta löytyy paljon tavaraa: tapahtumia, kunnallisten elinten pöytäkirjoja, paikalliset palveluliikkeet, kunnan Facebook-sivu, säätiedot ja esimerkiksi navigaattori ja työssäkäyntialueen avoimet työpaikat.

Tapahtumatietojaan sovelluksessa julkaisee toistakymmentä eri tahoa.

Kumppanuusillan alla sovellukseen lisättiin tietoa presidentinvaaleista.
Evijärvi-mobiilisovellus toimii Andorid-puhelimissa ja Applen puhelimissa. Sovellusta voi käyttää myös tabletilla.

Aisaparin rahoittamaa hanketta hallinnoi Evijärven Yrittäjät. Hanketta luotsaava Kimmo Siukola kertoo puhuneensa eri tahoille sovelluksen kehittämisestä pitkään.

Kunta-applikaatiosta on Siukolan mukaan oltu kiinnostuneita Evijärven esimerkin vanavedessä muiden muassa Ähtärissä ja Toholammilla. Petäjävedeltäkin on tullut yhteydenotto ja myös Vimpelissä on virinnyt kiinnostus asiaa kohtaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät