1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Palloilulinja tukee urheilijan uraa

Vimpelin lukiossa on toiminut 15 vuoden ajan palloilulinja, joka painottui alkuvuosina pesäpalloon.

Koripallo tuli ohjelmaan vajaat kymmenen vuotta sitten. Myös muita lajeja harrastavilla on mahdollisuus opiskella palloilulinjalla. Kuluvan lukuvuoden aikana palloilulinjan harjoituksiin on osallistunut reilut 20 opiskelijaa. Viime vuosina linjan oppilasmäärä on vaihdellut reilun kymmenen ja 25:n välillä.

MAINOS

Vimpelin lukio ja Vimpelin Veto kävivät aikanaan vuoropuhelua siitä, että voisiko pesäpalloa tai koripalloa korostaa antamalla mahdollisuus palloilulinjan muodostamiseen.

– Keskellä päivää tapahtuvalla harjoittelulla oli tarkoitus tukea oppilasrekrytointia ja pesäpallon kehittymistä Vimpelissä, muistelee Vimpelin lukion rehtori Marko Timo.

Nykyisin palloilulinjan tuntimäärä lähentelee urheilulukioiden vastaavaa määrää. Vimpelissä järjestetään koulupäivän sisällä kahden oppitunnin pituiset harjoitukset kolme kertaa viikossa. Iltaisin linjalaiset harjoittelevat Vedon harjoitusringeissä.

Laadukasta ohjausta

Alkuvaiheessa palloilulinjan vetäjiä olivat toiminnan alkuvaiheessa liikunnanopettaja Eeva Rantalahti ja Vedon valmentaja Kari Kleemola.

Koripallossa vetovastuussa on ollut alusta lähtien Jarkko Havu.

– Opettajakuntaan on saatu asiantuntemusta. Pesäpallotaustan omaava Mikko Rantalahti toimii tällä hetkellä vetäjänä. Vedossa junioreiden yksilöohjaajana toimiva Mikko Kanala vetää myös harjoituksia.

Palloilulinjalla ovat opiskelleet muiden muassa Superpesis-pelaajat Mikko Kanala, Janne Heimonen, Severi Lassila ja Teemu Isoketo sekä Emmi Pippola (o. s. Liikala). Naisten Korisliiga -pelaajista linjan opiskelijoita ovat olleet esimerkiksi Anni Kujala, Ulriikka Nuolikoski ja Riikka Kujala. Tällä hetkellä palloilulinjalla opiskelevat Vedon mestarijoukkueen Perttu Ruuska ja Elmeri Anttila sekä naisten Korisliigassa pelaava Lotta Vehka-aho ja Taru Timo.

Kiinnostusta muualtakin

Kuluvan lukuvuoden alussa Vimpelin lukion palloilulinjalla aloitti opiskelunsa kahdeksan ulkopaikkakuntalaista nuorta. Rehtori Marko Timo kertoo, että mahdollisille opiskelijoille henkilökohtaisesti osoitetut kirjeet ovat olleet tehokas opiskelurekrytoinnin väline. Mainoksia on laitettu esille eri paikkoihin.

– Eri tiedotusvälineissä esillä oleminen on A ja O. Facebook ja muut sähköiset alustat ovat oiva tapa saada näkyvyyttä.

Tavallisia lukiolaisia – eli muita kuin palloilulinjalaisia – on yritetty hankkia Keski-Pohjanmaan puolelta Halsualta ja Vetelistä, joissa ei ole omaa lukiota. Lukion opiskelijamäärä oli syyslukukauden alussa 76.

Nuoret arvostavat opetusta

Halsualainen Pinja Karjalainen valitsi Vimpelin lukion palloilulinjan, koska ei halunnut muuttaa vielä lukioikäisenä pois kotoa. Pinjalle ja kahdelle muulle halsualaiselle palloilulinjan opiskelijalle järjestyi kuljetus kotoa kouluun ja takaisin. 16-vuotias lukion alkaja kertoo harrastaneensa pesäpalloa seitsemänvuotiaasta. Myös moni kaveri pelasi pesistä.

Pinja Karjalainen on tykästynyt monipuoliseen harjoitteluun.

– Alkuvuosina pelasin sekajoukkueessa ja myöhemmin tytöillä oli oma joukkue. Halsualle ei saatu täksi vuodeksi B-tyttöjen joukkuetta, kun useampi pelaaja lähti opiskelemaan. Itse pelaan Haapajärven Pesä-Kiiloissa.

Pinja pitää hyvänä sitä että palloilulinjalla harjoitellaan monipuolisesti.

Syksy aloitettiin lajiharjoittelulla, sitten käytiin punttisalilla ja nyt on palattu lajiharjoittelun pariin. Pinja kiittelee palloilulinjalaisten välistä henkeä.

– En tuntenut linjan opiskelijoista muita kuin Perttu Ruuskan. Hyvin olen päässyt porukkaan mukaan. Olen tutustunut palloilulinjaa käyviin tyttöihin ja tulen hyvin toimeen heidän kanssaan. Mielestäni Vimpelin lukio on sopivan kokoinen ja koulussa on tosi mukavia ihmisiä.

Vedon A-tytöissä koripallon ykkösdivisioonaa pelaava Inga Koskela on ammentanut koripallo-oppinsa kotikaupungistaan Äänekoskelta. Ingalla oli Vimpelissä entuudestaan muutama tuttu kaveri ja omien sanojensa mukaan aika paljon sukulaisia. Kouluviikot hän asuu isovanhempiensa Terttu ja Raimo Koskelan luona.

Inga kertoo oppineensa paljon uutta Vimpelin palloilulinjan harjoituksissa.

– Puolustuksesta olen oppinut tosi paljon eli miten eri tilanteissa puolustetaan. Uusia hyökkäyskuvioitakin olen oppinut. Uutta olen ammentanut sitä kautta, että millaisia ratkaisuja voi eri tilanteissa tehdä. Olen myös kehittynyt yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Laadukkaampaa tekemistä

Vimpeliläisellä Teemu Isokedolla oli tarkoitus jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen lukiossa.

Teemu Isoketo kuuluu Vimpelin lukion palloilulinjan kasvatteihin.

Pesäpalloa harrastaneelle nuorukaiselle palloilulinja oli luonnollinen vaihtoehto. Lukio-opinnot alkoivat vuonna 2003. Tuohon aikaan linjalla ei ollut monta opiskelijaa. Isoketo muistelee Kari Kleemolan ja Eeva Rantalahden vetäneen harjoituksia.

– Juha-Matti Matilainen ohjasi joskus. Janne Mäkelä oli vierailevana tähtenä.
Isokedon mukaan palloilulinjalla harjoiteltiin hänen aikanaan kaksi tai kolme tuntia viikossa parin-kolmen tunnin pätkissä. Pääpaino oli lajiharjoitteissa. Suurin osa opiskelijoista tuli Isokedon opintojen aikaan Vimpelistä ja lähialueilta.

– Soinistakin tuli väkeä, mutta he jättivät opinnot kesken.

Miesten Superpesiksessä kaudella 2005 debytoinut Vedon mestarijoukkueen kärkietenijä on huomannut, että palloilulinjan toiminta on kehittynyt hänen opiskeluajoistaan. Väkeä on enemmän ja treenitkin laadullisempia.

– Nyt linjalla on myös ammattitaitoisempaa valmennusta.

Sittemmin Isoketo kouluttautui kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi Vaasassa. Nykyisin hän työskentelee projekti-insinöörinä Tikli Groupissa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät