-0.1 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Kolme vuosikymmentä hengityssairaiden asialla

Keskiviikkona 24.1. tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta Järviseudun Hengitysyhdistyksen perustamisesta. Silloiselta nimeltään Järviseudun Keuhkovammayhdistyksen perustamiskokouksessa oli läsnä 36 henkilöä, kun taas 30-vuotisjuhlaan Lappajärven Taavintuvalle kokoontui tuvan täydeltä yhdistyksen jäseniä.

Lämminhenkisessä juhlassa muisteltiin yhdistyksen taivalta, kuultiin Hengitysliiton järjestöjohtajana toimivan Mervi Puolanteen juhlapuhe ja muistettiin aktiivisia toimijoita ansiomerkein. Vapaan sanan osuudessa kuultiin yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valitun Erkki Peltonienen puheenvuoro.

MAINOS

Suomen Hengitysyhdistyksellä on 84 paikallisyhdistystä, joista Järviseudun Hengitysyhdistys kuuluu nuorimpiin. Järviseudun Hengitysyhdistyksellä on 380 jäsentä toimialueellaan, johon kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Soini ja Vimpeli. Yhdistys edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä hyvää elämää ja yhdenvertaisuutta kuntalaisina. Yhdistys toimii hengityssairauksien ja tuberkuloosin ennaltaehkäisyn puolesta. Se haluaa olla paikallisesti yhteistyössä päättäjien ja viranomaisten sekä muiden vammais-, kansanterveys- ja vapaaehtoisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Yhdistyksen tavoitteena on toimia terveellisen elinympäristön puolesta sekä linkkinä Hengitysliittoon päin. Paikallisyhdistys järjestää muiden muassa erilaisia retkiä ja tapahtumia.

Arvokas vertaistuki

Mervi Puolanne peilasi juhlapuheessaan kolmeakymmentä viime vuotta lääketieteen kehityksen ja asioinnin ja sähköisten palveluiden kautta.
– Hengitysliitossa ja yhdistyksissä toimittiin 30 vuotta sitten Raittiin helmikuun puolesta. Kansalaisia opastettiin sisä- ja ulkoilman laadusta. Armeijassa torjuttiin sisäilmapölyä ja varusmiehiä opetettiin siivoamaan oikein.

Puolanteen mukaan hengitysyhdistyksen voima on paikallisessa vertais- ja vaikuttamistoiminnassa. Yhdistyksessä kohdataan astmaa, keuhkoahtaumaa, uniapneaa, harvinaista hengityssairautta, työperäisiä hengityssairauksia ja sisäilmasta sairastavia vertaisia.
– Olennaista on samankaltaisessa tilanteessa elävien ja samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten keskinäinen tuki, apu ja kokemusten vaihto.

Hän viittasi myös valmisteilla olevaan maakuntauudistukseen.
– Nyt jos koskaan on valtava mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia palveluita hengityssairaat saavat omalla paikkakunnalla ja maakunnassa.

Mennyttä ja tulevaa

Järviseudun Hengitysyhdistyksen lappajärveläinen puheenjohtaja Seppo Leväniemi teki katsauksen yhdistyksen 30-vuotiseen historiaan. Yhdistyksellä on ollut toimistokin, ja siellä työllistämistuella palkattu henkilö töissä. Leväniemen mieleen on jäänyt esimerkiksi vuosi 2009, jolloin järjestettiin yli 300 henkeä vetäneet maakunnalliset kesäpäivät Lappajärvellä.

Järviseudun Keuhkovammayhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toiminut Erkki Peltoniemi muisteli puolestaan, että oli raskasta lähteä vetämään uutta yhdistystä.
– Mutta kun päästiin alkuun, päästiin myös vauhtiin.

Järviseudulla oltiin aikanaan eturintamassa, sillä yhdistyksellä oli ensimmäisten länsisuomalaisten hengitysyhdistysten joukossa tietokoneelle tallennettu jäsenrekisteri. Retkiä tehtiin paljon ja järjestettiinpä rullaluistelun suomenmestaruuskisatkin Alajärvellä.

Seppo Leväniemi kertoo Järviseudun Hengitysyhdistyksen odottavan sote-uudistusta ja sitä, kuinka paljon uudistus tuo vastuuta kolmannen sektorin toimijoille. Viime vuosien aikana yhdistykseen on tullut uusia jäseniä. Leväniemi kokee, että yhdistyksellä on tulevaisuutta.

Hengitysliiton hopeisen ansiomerkin juhlassa saivat Eine Hanhisalo, Hanna Koivulampi, Marja-Liisa Lassila, Raili Pihlajamäki ja Raili Rantakangas Lehtimäeltä, Marita Isotalo, Ritva Järviaho, Taisto Kankaanpää, Kauko Lepistö ja Katriina Rantamäki Alajärveltä sekä Raija Korpela Soinista ja Lilja Lantela Lappajärveltä.

Musiikillisen tervehdyksen tilaisuuteen toi Järvilakeuden kansalaisopiston PosiDivas-kuoro Satu Lumiahon johdolla.

Virpi Poikelin

Juhlapuhujana toimi Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.
Hengitysliiton Länsi-Suomen alueen aluesuunnittelija Hanna-Leena Kärkkäinen (vas.), Mervi Puolanne sekä juhlivan yhdistyksen perustajajäsenet Erkki Rintamäki ja Lilja Lantela yhteiskuvassa.

Seppo Leväniemi ja Mervi Puolanne keskustelivat ajankohtaisista asioista.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät