0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Muistoseuroista yleisömenestys

Olipa kerran härmäläismies, Antero nimeltään. Hän haaveili limusiinikyydistä Kauhavan juhannusjuhlille.
Sattuipa kuitenkin niin kehnosti, että äkkikuolema vei Anteron. Kale ja Pena päättivät toteuttaa Anteron haaveen seuraavana juhannuksena. Limusiini vaihtui tosin Ford Transitiksi.

Muistoseurat on Leea Kedon käsikirjoittama, Katja Kujalan ohjaama ja Järvilakeuden kansalaisopiston tuottama aito pohjalaiselokuva, jonka ensi-ilta oli vuodenvaihteessa.

MAINOS
Muistoseurat on pohjalaisuutta huokuva elokuva. Kuva: Jarmo Vainionpää.

Komediassa puhutaan oikeaa murretta ja naureskellaan naapureille Kauhavan ja Seinäjoen suuntaan. Muistoseurat sijoittuu aikaan, jolloin Kauhavan ja naapurikuntien kuntaliitosta on eletty puolisen vuotta. Hyväntuulisessa elokuvassa on mukana myös ripaus road movie -henkeä.

Tavoite täyttyi

Elokuvassa viitataan oikeisiin tapahtumiin, joissa kaverukset ovat tehneet muistoajelun limusiinilla. Leea Kedon teksti valmistui joulukuussa 2016, jolloin käsikirjoittaja lisäsi valmiiseen tekstiin edesmenneen Anteron repliikit. Käsikirjoituksen pohjana olleen tekstin Keto pohjusti jo vuonna 2005: tällä tekstillä hän osallistui kuunnelmakäsikirjoituskilpailuun.

– En itse tullut ajatelleeksi elokuvaa. Pekka Pohjoispää ja Jarmo Kumpula ehdottivat elokuvan tekemistä.
Elokuva toteutettiin Järvilakeuden kansalaisopiston kurssina. Tavoitteisiin kuului tutkia, voiko harrastajaryhmä tuottaa elokuvan samalla tavalla kuin teatteriesityksen. Taustalla olivat kokeilu ja tiedonkeruu. Ainoana toiveena ei ollut elokuvaesityksen tekeminen.

Katja Kujala kertoo, että elokuvan ohjaaminen on erilaista kuin teatteriesityksen tekeminen.
– Elokuvassa ilmaisukeinot ovat toisenlaiset kuin teatterissa. Näytelmässä ajatus ja tunnetila kehollistetaan, kun taas elokuvassa riittää pieni ilmaisu.

Muistoseuroja kuvattiin viitenä päivänä. Autonkuljettaja Jormaa näytellyt Jouko Mäkinen muistelee, että ensimmäiseksi opeteltiin olemaan kameran edessä.

– Kun näin itseni, toipumiseen meni jonkin aikaa.

Kiinnostusta riittää

Elokuvan nähnyt tähän mennessä noin 1500 henkeä. Näytöksiä on ollut lähes kaikilla eteläpohjalaispaikkakunnilla. Kauhavalla elokuvaa suunniteltiin näytettäväksi viisi kertaa, mutta Muistoseurat pyörii siellä edelleen.

Lappajärvellä elokuva nähdään ensi lauantaina kello 14 Meteoriittisalissa. Vimpelissä elokuvan näki 60 ihmistä kahdessa eri näytöksessä.

Näytöksissä on ollut mukana elokuvan tekijöitä, joille on voinut esittää kysymyksiä. Vimpelissä olivat mukana Jouko Mäkinen ja paikkakunnalla koulunsa käynyt Pekka Pohjoispää. Pohjoispään yritys Mr Orange Films eli Oranssimedia on tuottanut suurimman osan Seinäjoen kaupunginteatterin mainosfilmeistä.

– Muistoseurojen kohtaukset on kuvattu kronologisessa järjestyksessä. Mietimme, että näkyisikö kasvutarina ja näyttelijöiden kypsyminen. Heti alussa syntyi tekemisen meininki. Ainoa huoli oli sää, kertaa Pohjoispää.

Vaikka kaikki näyttelijät eivät tunteneet toisiaan, porukka hitsautui nopeasti yhteen. Jouko Mäkinen painottaa, että henkilökemia on elokuvaa tehtäessä A ja O.

– Itse edellytän, että ohjaaja roolittaa näytelmän tai elokuvan: ohjaaja vastaa kokonaisuudesta.
Tuula Kuoppalan, Jarmo Kumpulan ja Jouko Mäkisen lisäksi Muistoseuroissa nähdään Tuija Ahola, Eero Kankaansyrjä, Maaria Koivula-Talkkari, Mari-Elina Kottari, Raimo Peltola, Elias Vainionpää ja Seppo Väkeväinen sekä Helmi-koira. Anteron äänenä kuullaan Teemu Hakala.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät