Luomalta opas pesisnuorille

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä pesäpallo-oppinsa ammentanut Kalevi Luoma on kirjoittanut nuoria pelaajia varten pesäpallo-oppaan nimeltään Kaks’ näppiä ja koppi. Idea oppaan kirjoittamisesta muhi pitkään Luoman mielessä.

Kaks’ näppiä ja koppi on 32-sivuinen opas, joka sisältää satakunta ohjetta harjoittelusta, tekniikasta, taktiikasta ja keskittymisestä – itse peliä unohtamatta.

MAINOS

Oppaan teksti on tyyliltään selkeää, tiivistä ja neuvovaa sekä huumoripitoista, mutta ei käskevää ja vaativaa. Luoman mielestä pesäpallo on paitsi lyömistä ja taktiikan toteuttamista, myös ennen muuta älypeliä, jossa ajattelu ja keskittyminen omaan suoritukseen ovat avainasemassa:

Vinkkejä sisäpeliin

Kalevi Luoman mukaan nuoren pelaajan tulisi uransa alkuvaiheessa osata rutinoitu peruslyönti. Sitä tulisi harjoitella niin kauan, että sen osaa vaikka unissaan.

– Kun peruslyönti on hallussa, siitä voi kehittää erilaisia vaihtoehtoja – kuten rannekäännöt rajoihin, pesien eteen tai taakse, polttajien yli tai koppareiden väliin.

Vuoden pesäpalloilijaksi vuosina 1979 ja 1984 valittu Luoma tsemppaa nuoria pelaajia toteamalla, että pelaajan kannattaa ottaa – jos mahdollista – lukkarista heti yliote ja minä määrään -asenne: syötä mitä haluat, mutta minä lyön minne haluan.

Luoman kirjoittaman oppaan sataan vinkkiin lukeutuvat muiden muassa erilaiset näpit, pomppu- ja varsilyönti, kaaripeli, mentaaliharjoitus, henkiset taidot, hyvän joukkuepelaajan tehtävät ja joukkueen pelitavan omaksuminen. Ulkopelivinkkeihin opas ei pureudu.

Pesisjuuret kyläpeleissä

Luomalla itsellään ei ole kokemusta juniorijoukkueiden valmentamisesta.

– Kukaan ei ole pyytänyt pelinjohtoon. Olisin varmasti mennyt neuvomaan ja katsomaan harjoituksia, jos olisi pyydetty.

Kalevi Luoman oma pesisura alkoi, kun hän oli kymmenen korvilla. Alajärvellä pelattiin siihen aikaan kyläpelejä neljän joukkueen voimin.

– Näistä joukkueista Harjun Matti ja Murron Jussi ottivat noin 15 hengen porukan ja alkoivat opettaa meitä alusta lähtien.

Kärppien ja ilvesten mestaruudet voittanut joukkue siirtyi lähes kokonaisuudessaan Ankkureiden edustusmiehistöön. Alle 19-vuotiaiden mestarijoukkue pelasi vuonna 1968 miesten suomensarjassa. Ankkurit nousi mestaruussarjaan vuonna 1972. Luoma debytoi miesten joukkueessa 14–15-vuotiaana.

Hänen ulkopelipaikkansa oli lukkari, kunnes kaudella 1976 tuolloin Jyväskylän Kiriä edustaneeseen mieheen iski lautaskammo ja ulkopelipaikka vaihtui ykkösvahdiksi ja sittemmin kolmosvahdiksi.

Urallaan Luoma voitti kärkilyöntikuninkuuden vuosina 1977–79 sekä 1981 ja 1984. Hän pelasi urallaan yhdeksän Itä–Länttä ja yhdeksän Liitto–Lehdistöä.

Palkintokaapista löytyy nuorten sarjoista kolme SM-kultaa ja yksi hopea, miesten pääsarjatasolta kaksi kultaa, viisi hopeaa ja kolme pronssia sekä hopeaa ikämiehissä ja pronssia harmaakarhuissa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliSote -vastuusta luopuminen on kunnille enemmän helpotus kuin heikennys
Seuraava artikkeliKannonkoskiset vierailivat Kyyjärven yrityksissä