Eväitä elämään messutapahtumasta

Mainos[adrotate banner="3"]

Ready 4 life eli suomennettuna valmiina elämään oli kantavana teemana Alajärvellä kolmatta kertaa järjestetyssä messutapahtumassa.

Ready 4 lifen kohderyhmänä olivat yläkouluikäiset ja sitä vanhemmat nuoret. Näytteilleasettajina oli 32 eri tahoa: oppilaitoksia, yrityksiä, työ ja elinkeinopalvelut ja Sopeva-oppisopimuspalvelut. Nuoret saivat tuhdin tietopaketin kesätyötä koskevista asioista sekä te-keskuksen että työnantajien toiminnan esittelyjen kautta.

MAINOS

Kolmatta kertaa järjestetty tapahtuma on laajentunut vuosi vuodelta. Tapahtumaa järjestämässä ollut Alajärven nuorisopalveluiden Oskari Viitakangas kertoo, että edelliskertaan verrattuna näytteilleasettajia oli noin puolet enemmän.

– Alun perin tarkoitus oli saada alueen nuorille tietoa. Ensimmäisellä kerralla mukana oli noin 20 toimijaa.

Tänä vuonna messut mahdollistaneessa 11-henkisessä tekijätiimissä olivat edustettuina opot eli koulujen oppilaanohjaajat, Järviseudun ammatti-instituutin edustajat, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy, Sopeva, te-palvelut ja Etsivä nuorisotyö.

Lääkäriopinnot tutuksi

Jamin ohella messuilla esittäytyivät Alajärven ja Vimpelin lukiot, Etelä-Pohjanmaan opisto, Karstulan evankelinen opisto, Seinäjoen ja Vaasan ammattikorkeakoulut sekä Jyväskylän ja Tampereen yliopistot.

Tampereen yliopistossa lääketiedettä ensimäistä vuotta opiskeleva alajärveläinen Roosa-Maria Penninkangas kertoi opinnoistaan ja opinahjostaan. Hän tsemppasi yrittämään sisäänpääsyä uudelleen, jos oppilaitoksen ovi ei avaudu ensi yrittämällä.

– Kävin lukion jälkeen katsomassa, kuinka pääsykokeissa toimitaan. Toisella kerralla yritin tosissani sisälle. En päässyt, ja menin Etelä-Pohjanmaan opiston lääketieteen linjalle, joka valmentaa lääkiksen pääsykokeisiin.

Ilmajoelta Roosa-Maria haki muiden muassa laskurutiinia, jota vaaditaan lääketieteellisen pääsykokeissa. Ennen pääsykokeita hän ehti olla töissä puoli vuotta. Pääsykokeisiin tähtäävän luku-urakan hän aloitti viime vuoden tammikuussa.

– Kuuluin viime vuonna sisään päässeiden parhaimpaan prosenttiin.

Lääketieteen opintojen kesto kuusi vuotta ja laajuus 360 opintopistettä. Lisäksi erikoistuminen kestää 5–6 vuotta. Kirurgia kiinnostaa 21-vuotiasta Penninkangasta, jolla on monta mielenkiinnon kohdetta. Erikoistumisvaihtoehtoinaan hän on pohtinut verisuonikirurgiaa tai neurokirurgiaa.

Roosa-Maria Penninkangas kertoi lääketieteen opinnoista muiden muassa Vimpelin yhteiskoulun yhdeksättä luokkaa käyvälle Ilona Ketolalle. Hän tutkailee vielä muita opintovaihtoehtoja, mutta on kiinnostunut lääketieteen opinnoista. Hänen siskonsa on lääkäri ja äitinsä sairaanhoitaja.

– Peruskoulun jälkeen aion jatkaa opintoja Alajärven lukiossa, koska minulla on kavereita Alajärvellä.

Opinnot kiinnostavat

Järviseudun ammatti-instituutti esittäytyi Ready 4 lifessä laajalla rintamalla. Datanomiksi toista lukuvuotta opiskeleva alajärveläinen Anton Finnilä löytyi kameran takaa. Nuorukaisen ottamia valokuvia saatetaan käyttää oppilaitoksen nettisivuilla. Videokuvaa hän tallensi lähinnä Jamin omasta esittelypisteestä.

– Minua on aina kiinnostanut elektroniikka. Opinnoissani pääsen tekemään kaikkea, mistä tykkään. Opetus on hyvää. Teemme multimediaprojekteja ja kuvaamme itse. Tällä hetkellä teemme esittelyvideoita Jamin kone- ja alumiinipuolelta ja merkonomikoulutuksesta.

Vaikka Antonin valmistuminen häämöttää ensi vuoden keväällä, hänellä on myös jatko-opintoja koskeva suunnitelma mielessään.

– Haen ammattikorkeaan, todennäköisesti elektroniikkaa, viestintää tai ohjelmistopuolta opiskelemaan.
Kesätyöinfossa saatiin täsmäisku kesätyöpaikka-asioista. Alajärveläinen Mikko Viitasaari opiskelee merkonomiksi. Nuorukaisella on jo kesätyöpaikka sekä vinkkejä työnhakuun.

– Kun hakee paikkaa, olisi parempi käydä itse yrityksessä paikan päällä.

Mikko oli viime lukukaudella kuuden viikon mittaisessa työharjoittelussa Halpa-Hallissa. Hänet pyydettiin Halpa-Halliin kesätöihin viime kesäksi. Hän on tehnyt kouluvuoden aikana töitä jo tutuksi tulleessa paikassa etenkin lauantaisin.

Tulevaisuudessa Mikko haluaa opiskella ammattikorkeakoulussa ja sen jälkeen ehkä vielä kauppatieteen maisteriksi saakka.

Virpi Poikelin

Roosa-Maria Penninkangas esitteli Tampereen yliopistoa ja lääketieteen opintoja nuorille.


Vimpeliläinen Ilona Ketola on kiinnostunut lääketieteen opinnoista.


Mikko Viitasaarella on jo kesätyöpaikka.

MAINOS
Edellinen artikkeliATT Yrityspalvelut Oy:n ja Tilitoimisto Tuloslaskenta Oy:n liiketoiminnat on myyty
Seuraava artikkeliMatti Tamminen palkittiin Kunniakierros -kerääjänä