Hyvä suunta jatkuu moottoripyöräilijöiden turvallisuudessa

Mainos[adrotate banner="3"]

Moottoripyöräilijöiden turvallisuustilanne on vuosi vuodelta parantunut: viimeisen kymmenen vuoden aikana liikennekuolemien määrä on vähentynyt yli 50 prosenttia.

Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on enemmän kuin puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Loukkaantuneiden määrä on laskenut 40 prosentilla. Ennakkotietojen mukaan viime vuonna tieliikenteessä menehtyi 12 motoristia ja loukkaantui 392.

MAINOS

Kun tietoja vertaa edellisvuoteen, moottoripyöräilijöiden kuolemien määrä laski neljänneksellä ja loukkaantuneiden määrä noin kahdeksalla prosentilla. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä ja loukkaantuneista moottoripyöräilijöitä oli seitsemän prosenttia.

– Kun tarkastellaan moottoripyöräilijöiden kuolemia ja loukkaantumisia, viimeksi olimme näin hyvällä tasolla vuosituhannen vaihteessa. Siitä moottoripyöräkanta on yli kaksinkertaistunut.

– Motoristin turvallisuuteen vaikuttavat pitkälti omat valinnat ja vaikuttaakin siltä, että teillä kulkee valveutunutta moottoripyöräilijäkansaa. Suunta ainakin on hyvä, kommentoi Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Varustuksesta hyötyä onnettomuuden sattuessa

Kolme neljästä moottoripyöräilijän kuolonkolarista ja loukkaantumisista puolet tapahtuu taajaman ulkopuolella. Ulosajojen osuus näkyy edelleen suurena.

Toinen merkittävä onnettomuustyyppi on kohtaamisonnettomuus. Onnettomuuksien taustalla näkyy usein tilanteeseen sopimaton nopeus ja turha riskinotto.

– Moottoripyörän kuljettajan omalla toiminnalla on suuri merkitys onnettomuuksien lopputulokseen myös niissä onnettomuuksissa, joissa motoristi ei ole ollut pääaiheuttaja. Sopivien ajovarusteiden ja moottoripyörän hankkiminen ovat valintoja, jotka ovat tapahtuneet jo paljon ennen liikenteeseen lähtöä. Turvallisuus on paljon muutakin kuin pyörän hallintataitoa, Vuoristo luonnehtii.

Niin taajamissa kuin taajaman ulkopuolellakin mahdollisen onnettomuuden sattuessa asianmukaiset ajovarusteet ehkäisevät vammoja ja niiden vakavuutta. Kypärä on olennainen, lisäksi tärkeää on suojata erityisesti rinta-alue.

MAINOS
Edellinen artikkeliLappajärven ystävätoiminta palkittiin työstään
Seuraava artikkeliLappajärvi isännöi jokamiehenluokan talvimestaruus -kilpailua