Lappajärven ystävätoiminta palkittiin työstään

Mainos[adrotate banner="3"]

SPR:n Lappajärven osaston ystävätoiminta sai Kultainen Lapio -kiertopalkinnon Kuntayhtymä Kaksineuvoiselta.

Palkinto on vuoden ajan esillä Lappajärven Lintukodissa, jossa SPR:n vapaaehtoiset ystävät vanhusten vieraina ovat tuttu näky.

MAINOS
Lintukodin  Ritva Päällysaho ja Kaija Mäntylä pohtivat sopivaa seinää  palkinnolle.

Palkitsemisjuhlassa puhunut Kuntayhtymä Kaksineuvoisen hallituksen puheenjohtaja Jussi Pahkajärvi pahoitteli, että valtakunnan päättäjät ovat unohtaneet ”kolmannen sektorin” merkityksen.

– Onko kukaan laskenut, miten paljon vapaaehtoistyö tuo säästöä? Jos kaikki tuo työ tehtäisiin palkatulla henkilökunnalla, lasku olisi huomattava. Arvostan lappajärveläisten ystävätoimintaa todella korkealle.

Palkinnon vastaanottivat SPR:n Lappajärven osaston puheenjohtaja Seija Autio ja ystävätoiminnan vetäjä Sisko Lehto. Autio pohdiskeli, että Lintukoti on uudehko laitos eikä sijaitse missään läpikulkupaikassa, joten monet Lintukodin asukkaista ovat yksinäisiä, ”maan hiljaisia”. Hän kertoi, että ystävätoiminnassa on mukana 25 ihmistä, jotka vierailevat vanhusten luona sekä kodeissa että laitoksessa.

– Jos 25 ystävää käy kerran kuussa vanhuksen luona, vuodessa kertyy jo 300 käyntiä. Osa käy useita kertoja kuussa ja moni hoitaa myös vanhusten arkisia asioita, totesi Autio ja kiitti huomionosoituksesta.

Vanhus tarvitsee vuorovaikutusta

Kaksineuvoisen palvelupäällikkö Sari Kuikka kertoi, että Lintukodissa on 46 – 47 paikkaa. Jotkut viettävät siellä viikon tai kaksi kuussa, mutta suurin osa on vakituisia asukkaita. Laitoksessa asuvan elämä kaventuu, kun luontaisia vuorovaikutussuhteita ei enää ole, sanoi Kuikka.

Marita Järvinen ja Toivo Rajala säestivät yhteislaulua.

– Hoitajat ovat täällä 24 tuntia päivässä, mutta ei se korvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Vanhukset tarvitsevat muutakin kuin hoidollista vuorovaikutusta.

Tilaisuudessa oli mukana viitisentoista SPR:n vapaaehtoistyöntekijää. Useat heistä ovat olleet ystävätoiminnassa mukana jo yli 30 vuotta, esimerkkinä Elsa Rajala. Rajala lausui Tommi Tabermannin runon, joka alkoi: ”Elämä ottaa meitä kädestä, kun me otamme elämää kädestä..” .

– Tämä sopisi hyvin ystäväpalvelun runoksi, Rajala sanoi.

Ennen täytekakkukahveja laulettiin muutama yhteislaulu, joita säesti Marita Järvinen kitaralla ja Toivo Rajala haitarilla. Rajala esitti hienosti eläytyen runon ikämiehen naishaaveesta ja siihen liittyvästä ongelmasta.

Kaksineuvoisen yhtymähallitus luovutti vuosittaisen kulttuurin kiertopalkinnon nyt viidettä kertaa. Tavoitteena on aktivoida vapaaehtoistoimijoita lisäämään ja monipuolistamaan kuntayhtymän yksiköiden kulttuuri- ja taidetoimintaa. Palkintoon sisältyi myös 200 euron stipendi ystävätoiminnalle.

Anne Savela

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen palvelupäällikkö Sari Kuikka ja yhtymähallituksen puheenjohtaja Jussi Pahkajärvi luovuttivat kunniakirjan SPR-Lappajärven puheenjohtaja Seija Autiolle ja ystävätoiminnan vetäjä Sisko Lehdolle.

 

MAINOS
Edellinen artikkeliRomutuspalkkiota käytetty jo yli tuhanteen autoon
Seuraava artikkeliHyvä suunta jatkuu moottoripyöräilijöiden turvallisuudessa