Keski-Suomen maakuntaviesti koki uusia tuulia

Mainos[adrotate banner="3"]

Kyyjärvellä Harsunkankaan maastossa hiihdettiin järjestyksessään 71. Keski-Suomen maakuntaviesti.

Perinteisesti maakuntaviestien ajankohta on ollut loppiainen. Kisoja haettaessa järjestäjät asettivat ajankohdan ehdoksi myöhäisemmän ajankohdan, lumitilanteen turvaamiseksi. Nähtäväksi jää, hiihdetäänkö jatkossa enää loppiaisena. Kyyjärvellä ajankohdan siirto osoittautui hyväksi.

MAINOS

Joukkueita oli tänä vuonna saman verran kuin viime vuonna Joutsassa. Lähtöviivalla oli 17 joukkuetta. Eniten joukkueita oli mukana Jyväskylästä, kolme, Viitasaarelta kaksi sekä Laukaasta kaksi. Sen sijaan Keuruun kokoinen kaupunki ei saanut joukkuetta aikaiseksi. Järjestelyistä vastanneella Kyyjärven kunnalla oli pitkästä aikaa oma joukkue.

Joukkueiden kasaaminen on vuosi vuodelta työläämpää. Tästä syystä joukkueiden määrät ovat pudonneet vuosi vuodelta.

Joukkueiden kasaamista on helpotettu maakuntaviestin korvaussäännöillä, jossa pienempien kuntien on mahdollista hiihdättää vanhempaakin hiihtäjää osuudellaan. Esimerkkinä isojen kuntien naiset 16 osuudella voi pieni kunta hiihdättää myös naiset 18, naiset 50 tai pojat 16 ikäluokan hiihtäjän.

Maakuntaviestissä hiihdetään yhdeksän osuutta. Tänä vuonna neljä ensimmäistä osuutta hiihdettiin perinteisellä ja loput viisi oli vapaan tyylin osuuksia. Viestin kokonaismatka oli 40.6 kilometriä.

Kyyjärvenkin joukkue koki useita muutoksia kuluneen viikon aikana. Lopulta saatiin hiihtojen tuomarineuvostolta lupa hiihdättää kakkososuudella korvaussäännön ulkopuolista hiihtäjää. Tästä joukkueelle tuli yhden minuutin aikasakko.

Ratkaisua tuomarineuvosto perusteli urheilullisella näkökannalla. Oli tärkeää, että järjestävältä kunnalta saatiin joukkue kisaan mukaan.

Osallistuminen oli voittoakin tärkeämpää.

Kisastadion oli kauppakeskus Paletin läheisyydessä. Palvelut oli toteutettu rakentamalla telttoja, voitelu, ravintola-kahvio sekä VIP-vieraille oma teltta, jossa hoidettiin heille tarjoilu. VIP-vieraiden päivä käynnistyi Kivirannassa omalla tapahtumalla, josta siirryttiin kisapaikalle kuuntelemaan kisahartautta ja kansanedustaja Aila Paloniemen kisojen suojelijan avauspuhetta.

Tämä perinteinen maakuntaviesti ei ole moneen vuoteen saanut edes radiolähetysaikaa, niinpä tämän vuoden kisoissa koettiin historiaa. Hypättiin nykyaikaan, sillä ensimmäistä kertaa maakuntaviestin historiassa kisat lähetettiin suorana nettitv-lähetyksenä monikamera toteutuksena.

Kisoja kuvattiin useammasta pisteestä maastosta sekä ilmasta. Lähetys on taltioituna ja se on katsottavissa sivuilla nopolanews.fi.

Tapahtumassa järjestelyissä oli mukana Kyyjärven kunta, Kyyjärven Kyky sekä Kyyjärven Mediamyllärit.
Viestissä voittoon hiihti Jyväskylä 1 joukkue, ajalla 1.50.28. Toiseksi sijoittui Jämsä ajalla 1.51.46 ja kolmanneksi Laukaa 1.53.19. Kyyjärvi sijoittui lopputuloksissa 15.

Suuri määrä talkootyöläisiä oli mukana toteuttamassa tapahtumaa. Palautteiden ja kiitosten perusteella järjestelyt olivat onnistuneet erittäin hyvin. Vuonna 2019 maakuntaviesti hiihdetään Saarijärvellä.

Tanja Kyrönlahti

MAINOS
Edellinen artikkeliHautamäki kolmas Mikkelin SM-rallissa
Seuraava artikkeliLuoma-ahon 0-2 luokat väistötiloihin