4H juhlii – 90 vuotta lasten ja nuorten asialla

Mainos[adrotate banner="3"]

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun valtakunnallinen 4H-toiminta Suomessa alkoi.

Juhlavuoden teemaksi on nostettu 4H-järjestön ydintehtävät: lasten kannustamisen yritteliäisyyteen sekä nuorten työllistymisen ja yrittäjyyden. 4H työllistää vuosittain tuhansia nuoria. Juhlavuoden suojelijoina toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

MAINOS

– Haluamme juhlistaa tätä vuotta erityisesti lasten ja nuorten tekemisen kautta. He ovat se syy, miksi 4H on olemassa ja miksi me tätä työtä teemme, kertoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

– Juhlavuotenamme toteutamme valtakunnallisen 4H-kesäduunikampanjan nuorille ja käynnistämme alakouluikäisille uuden Safkasankarit-yrityskerhon. Haastamme myös työnantajat mukaan tukemaan nuorten työllistymistä ja yrittäjyyttä, Alakoski jatkaa.

4H työllistää vuosittain tuhansia nuoria

– Moni ei tiedä, että työllistämme paikallisten 4H-yhdistysten kautta vuosittain yli 7000 nuorta, sanoo nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko Suomen 4H-liitosta.

– Asiakkaina ovat yksityiset kotitaloudet, julkisyhteisöt ja yritykset. Nuoret tekevät monipuolisesti hyvin erilaisia töitä, kuten esimerkiksi pihatöitä, kotitöitä ja metsätöitä. He hoitavat lapsia, auttavat vanhuksia ja pitävät huolta lemmikkieläimistä.

– Paikallinen 4H-yhdistys hoitaa työnantajavelvoitteet ja valmentaa nuoret työtehtäviin. Maksamme nuorille palkkoja vuosittain noin neljä miljoonaa euroa.

– Yhä useampi nuori haluaa kokeilla myös yrittäjänä toimimista. Heille tarjoamme mahdollisuutta perustaa oma 4H-yritys. 4H-yrittäjien määrä kasvaa tasaisesti, vuonna 2017 heitä oli yli 1300. Nuorten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,1 miljoonaa euroa.

– Nämä ovat lukuja, joilla on yhteiskunnallista merkitystä. Tärkeintä meille nuorisojärjestönä on kuitenkin se kokemus, jonka nuoret työstä ja yrittämisestä kauttamme saavat. Teemme parhaamme, että se olisi mahdollisimman monen kohdalla myönteinen, toteaa Liukko.

Sonja Ruuskanen, 23, on saanut työkokemusta 4H:n kautta.

– Erityisesti kiinnitämme huomiota alle 18-vuotiaisiin, joille mahdollisuuksia on tarjolla täysi-ikäisiä nuoria vähemmän.

– Juhlavuoden 4H-kesäduunikampanjan tavoite on selkeä: haluamme, että mahdollisimman moni nuori saa kesätyön joko palkkatyössä tai yrittäjänä. Jo muutaman viikon työkokemus voi olla nuoren tulevaisuuden kannalta ratkaiseva, kertoo Suomen 4H-liiton nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko.

Safkasankarit-yrityskerho kannustaa lapsia yritteliäisyyteen

Uudella Safkasankarit-kerhokonseptilla halutaan kannustaa lapsia yritteliääseen elämänasenteeseen ja yrittäjyydessä tarvittavien taitojen pohtimiseen ja harjoitteluun.

Safkasankarit tuo uuden näkökulman 4H:n jo olemassa olevaan, vahvaan kerhotoimintaan. Yrityskerhossa opitaan muun muassa yhteistyötaitoja, tiedonhankintaa, ongelmanratkaisua ja työelämäyhteistyötä.

Juhlavuoden kunniaksi Safkasankarit ja kaikki 4H-kerhot ovat saaneet tehtäväkseen suunnitella ja leipoa 4H-juhlaleivoksen ja järjestää paikallisia leivosjuhlia. Eri puolilla Suomea toimii lähes 3000 4H-kerhoa.

Työelämä- ja yrittäjyyskasvatus ovat perustamisvuodesta 1928 lähtien olleet tärkeä osa 4H-toimintaa. 4H-nuorisotyötä toteuttaa 225 paikallisyhdistystä eri puolilla Suomea.

MAINOS
Edellinen artikkeliKyky-Betset aloitti pudotuspelit
Seuraava artikkeliKyky-Betset taipui Mahdille